Witam mam problem z podłączeniem equalizera aroso-GTX 300 tzn. Jest na odwrocie nalepka z schematem ale nie wiem jak go rozczytac może wie ktoś jak to rozczytac i podłączyc.W załączniku fotografia tego tego schematu pozdrawiam
głośniki to wiem jak podłączyc tylko nie wiem jak sobie poradzic z tym schematem po lewej stronie tzn.a dokładniej z przewodem "BLAU i GRAU" . nie wiem gdzie je podłaczyc
Jezu, boicie się o te punkty, jakby to było nie wiadomo co...
Co do korektora:
Do czerwonego przewodu podłączasz zasilanie +12V, a do czarnego masę.
Szary przewód podłącz do plusa prawego wyjścia na głośnik w radiu, a niebieski do plusa lewego wyjścia na głośnik w radiu.
Nie jestem pewien jak z masą wejścia do korektora, ale prawdopodobnie kable minusowe od wyjść na głośniki w radiu, podłączasz do czarnego przewodu.
Teraz druga kostka:
Lewy tylny głośnik - niebieski i żółty przewód
Prawy tylny głośnik - zielony i szary przewód
Lewy przedni głośnik - niebieski i brązowy przewód
Prawy przedni głośnik - fioletowy i szary przewód
Pamiętaj, że nie jest to sprzęt wysokiej klasy, i mocy ma tyle samo co zwykłe przeciętne radio samochodowe.
Oczekujesz pomocy, a za pobranie obrazka, który ma w tym pomóc, żądasz sobie dwóch punktów? Tu już nie chodzi o te punkty, ale o twój tupet. Zabawny jesteś...
Ale robicie zamieszanie o te punkty.Powoli to sie bedzie robic to forum jak NASZA KLASA im wiecej zjanomych tym jest się bardziej fajnym a tu bedzie tak samo tylko z punktami im wiecej tym sie bedzie bardziej fajnym a nie po to zeby komuś pomóc .I kto ma tu tupet?
Panowie, kolega jest nowy. Może nie wiedzieć o co biega z tymi punktami, bo tam faktycznie łatwo się pogubić, i nieopatrznie ustawić prowizję. Zdjęcie jest spore, więc punktów za transfer też może trochę wziąć.
Żebyśta się tak nie darli o te marne kilka punkcików, zamieszczam zdjęcie:
Wróćmy do tematu - jak w takim EQ wygląda połączenie INPUT? Niby minusowe przewody od wyjścia głośnikowego w radiu można podpiąć do czarnego przewodu GND, ale to się nie sprawdzi przy radiach z końcówką mocy w układzie mostkowym.
Widać po sposobie podłączenia głośników. W mostkowym każde wyjście jest separowane, nie ma żadnych punktów wspólnych. Ani połączenia z masą. Dodatkowo można zmierzyć napięcie na wyjściach końcówki. Prawidłowa wartość napięcia na wyjściu względem masy przy braku sygnału audio powinno wynosić około połowy napięcia zasilania.
A tak poza tym, to nie podłączałbym tego pod żadne nowoczesne radio, gdzie każde wyjście głośnikowe jest osobno. po sposobie podłączenia widać, że to jakiś zabytek.
poza tym w radiu w którym jest kolektor EQ7 i system DSO tym bardziej nie ma sesu tak bo tak czy inaczej z tego radia bedzie leprzy dzwiek niż z tego kolektora tak?