Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C330m rozrusznik nie daje rady przekręcić

raf.sie 19 Sty 2010 11:42 1989 6
  • #1 19 Sty 2010 11:42
    raf.sie
    Poziom 16  

    rozrusznik nie daje rady przekręcić. na odpręzniku kręci choć tez słabo ale po chwili już lepiej gdy tylko włącze odpręznik to staje i tyle.kable się grzeją a tu nic tylko tak jak by próbował ale nie daje rady. akumulatory sprawne. ładowane i na prostowniku próbowane i lipa.co to może być??gdy go wykręcę to na co zwrócić uwagę??

    0 6
  • #2 19 Sty 2010 14:38
    jsah
    Poziom 17  

    raf.sie napisał:
    rozrusznik nie daje rady przekręcić. na odpręzniku kręci choć tez słabo ale po chwili już lepiej gdy tylko włącze odpręznik to staje i tyle.kable się grzeją a tu nic tylko tak jak by próbował ale nie daje rady. akumulatory sprawne. ładowane i na prostowniku próbowane i lipa.co to może być??gdy go wykręcę to na co zwrócić uwagę??


    Na wszystko, a zwłaszcza na szczotki, komutator i tuleje. Zanim wykręcisz rozrusznik, sprawdź dokładność połączeń elektrycznych dochodzących do niego i spadek napięcia akumulatorów w czasie rozruchu.

    0
  • #3 19 Sty 2010 18:06
    raf.sie
    Poziom 16  

    napiecie spada do ok 8v. tak ma byc??czy ile?

    0
  • #4 19 Sty 2010 19:20
    andrzej0769
    Poziom 19  

    Napięcie nie morze spaść po niżej 10V to raz,dwa w czasie kręcenia sprawdź czy klemy nie robią się ciepłe to oznacza słaby styk.Odkręć wszystkie korki i patrz czy podczas kręcenia nie bulgocze co by oznaczało na uszkodzenie akumulatora.

    0
  • #5 19 Sty 2010 19:52
    jsah
    Poziom 17  

    raf.sie napisał:
    napiecie spada do ok 8v. tak ma byc??czy ile?


    Spadek napięcia akumulatora w czasie rozruchu nie może być większy niż 2V. Jeśli jest większy, wskazuje to na zużycie akumulatora lub niesprawność rozrusznika bądź niesprawność połączeń elektrycznych pomiędzy rozrusznikiem a akumulatorem.

    0
  • #6 20 Sty 2010 19:40
    cornic608
    Poziom 13  

    Z objawów jakie podajesz wynika że uzwojenia stojanu mają przebicie do masy lub od szczotek przewody zwierają. trzeba rozmontować rozrusznik i dokonać oględzin oraz pomiarów.

    0
  • #7 21 Sty 2010 16:19
    adam0369
    Poziom 10  

    mogą być wyjechane tulejki w rozruszniku , wtegy wirnik przykleja sie do stojana i nie kręci , tak czy owak padł ci rozrusznik i trzeba go zregenerować

    0