Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant zawór trójdrogowy 178978 vs. 252457. Jaka róznica?

zidane 19 Jan 2010 16:39 8099 8
    zidane
    Level 12  
    Witam ciepło.
    Jaka jest różnica w działaniu tych zaworów stosowanych w kotłach wiszących Vaillant'a?

zawór stosowany w starych typach 252457 strasznie szwankował i zacinał się
    http://www.discountedspares.co.uk/vaillant-252457-diverter-valve

zawór stosowany w kotłach kondensacyjnych i teraz w kotłach turbo i atmo 178978 jest podobno wyposażony - cytuję z prospektu reklamowego Vaillant'a - w system antyblokadowy.
    http://www.discountedspares.co.uk/vaillant-178978-diverter-valve

Dodatkowo posiada wbudowany regulowany zawór nadmiarowo-upustowy,ale to jest dla mnie jasne.
    Na czym polega ten system antyblokadowy tego zaworu?
    Ogólnie chciałbym polecić komuś kociołek dwufunkcyjny tego typu, bo to są naprawdę porządne urządzenia, ale chciałbym się dowiedzieć, czy wyeliminowali już ten największy mankament tego kotła, czyli właśnie nawalający zawór trójdrogowy.
    Zastanawia mnie również ta różnica w cenie tych zaworów. Teoretycznie ten nowy typ, czyli lepszy powinien być droższy, a jest odwrotnie, jest tańszy i to dwa razy...
    zidane
    Level 12  
    pawel_i wrote:
    To sa dwa różne zawory i nie mpożna ich stosować zamiennie bo po prostu nie pasują.

To jest jasne, ale nie zrozumielismy się.

Vaillant produkuje teraz kotły wiszące pod nazwą Tec, czyli kondensacyjne EcoTec, oraz turbo TurboTec i atmosferyczne AtmoTec. Do wszystkich montuje juz zawory 178978, nie 252457. Przedtem produkował kotły pod nazwą Max i do kotłów Turbo i Atmo montował zawory 252457. I nie chodzi o różnicę między starym (bardziej szwankującym) a nowym (mniej szwankującym) modelem tego samego 252457, bo o tym wiem i wiem tez z czego to wynika.
    Chodzi o różnicę w działaniu między 252457 a 178978, bo te drugie teraz są już montowane we wszystkich kotłach. Mają jakiś "system antyblokadowy", czyli po prostu może się już nie zacinają, albo nie tak łatwo...
    Jest to wyraźnie napisane na str. 5 i 6 prospektu reklamowego:
    http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/9f/43/00/Prospekt_atmo_turbo_TEC.pdf

Chciałbym więc wiedzieć, dlaczego montują już te zawory 178978 i na czym polega ich ten system antyblokadowy...
    baron159
    Level 10  
    Różnica polega na innej obudowie 178978 oraz zawiera bay pass - pasuje tylko hydrobloku. W starszym rozwiązaniu bay pass był zamontowany oddzielnie w kotle.
    zidane
    Level 12  
    baron159 wrote:
    Różnica polega na innej obudowie 178978

Hmm, ciekawe spostrzeżenie...:idea:

A może ktoś miał do czynienia z naprawą, bądź wymianą zaworu 178978 i może się podzielić swoimi uwagami. Może ktoś użytkuje piec z powyższym zaworem już dłuższy czas i nie miał do tej pory awarii tego zaworu...

Tłumacze, chce komuś pomóc w zakupie kotła dwufunkcyjnego, ja użytkuje taki piec od 10 lat i nie ukrywam, że miałem "małe przejścia" z zaworkiem 252457. Poza tym kocioł spisuje się rewelacyjnie, więc proponuje im Vaillanta, ale niestety w modelu dwufunkcyjnym zawór trójdrogowy ma kolosalne zanaczenie, więc nie chce żeby potem ktoś na mnie psy wieszał...
    baron159
    Level 10  
    Uważam że ich awaria jest znikoma 252457 i 178978.
    zidane
    Level 12  
    baron159 wrote:
    Uważam że ich awaria jest znikoma 252457 i 178978.

Oki, to jak tak piszesz to pewnie wiesz...

A może wiesz szczegółowiej o co chodzi producentowi z tym systemem antyblokadowym?
    Vaillant zawór trójdrogowy 178978 vs. 252457. Jaka róznica?
    Tak im się po prostu napisało, jak to w reklamie ;) czy faktycznie jest jakiś myk, że ten zawór naprawde nie bedzie się zacinał. Konstrukcja jest zupełnie odmienna niż 252457. Wiadomo, że wynika to z dodania regulowanego by-passa, ale czy tylko...
    krzyslee
    Level 10  
    witam

czy ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć że jest jakaś nowsza wersja zaworu 252457 która już się nie zacina?

mam już dwie sztuki - ta druga chodzi parę lat ale zacina się bardzo często
    maniek099
    Level 12  
    Te zawory dosyć prosto się "regeneruje". Przynajmniej ten stary typ z gumą w kształcie kuli. Z tym nowym typem (z innym kształtem gumy) nie miałem do czynienia, ale one sie ponoć miały nie zacinać...
    Należy czymś zeszlifować gumę po obwodzie. Ja użyłem do tego miniszlifierki z okrągłym kamieniem i problem od paru lat mam z głowy.
    Dojście do gumy masz bocznym gwintowanym otworem 3/4 cala. Narzędziem należy tak operować, aby w miarę równomiernie zeszlifować kulę po całym obwodzie. Szlifujesz do momentu, aż przy kręceniu ośką guma będzie się w miarę swobodnie obracać.

Obwód gumy nie bierze w żaden sposób udziału przy zamykaniu zaworu. Zobacz na obrazek przekroju zaworu w tym wątku, bedziesz wiedział...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1535990.html