Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Witam jakie głośniki passat b5 3gb radio alpine ida x-303

arnow79 19 Jan 2010 18:11 5895 26
    arnow79
    Level 9  
    Witam, proszę o pomoc w dobraniu głośników przednich odseparowanych oraz wzmacniacza, najlepiej 4-kanałowego.
    Czy warto inwestować w wymianę głośników w tylnych drzwiach, czy lepiej skrzynię do bagażnika? chciałbym zaznaczyć, że nie zależy mi na tzw. łupu łupu,żeby wszyscy wkoło słuchali czego ja słucham, tylko na fajnym dla ucha odbiorze muzyki, mam radio alpine ida x-303, słucham różnej muzyki w tym sporo rocka (to pewnie istotne przy doborze głośników). Skłaniałem się pod Hertz'e esk 165.3 ale różne opinie czytałem na ich temat.
    I jeszcze jedno pytanie, jaką moc musi mieć wzmacniacz , żeby np. głośnik 80W RMS "fajnie" grał?
    I jeszcze pytanko odnośnie wygłuszania drzwi, czytałem kilka art. ,że passat ma fabrycznie wytłumione drzwi i wystarczy dać głośniki na dystansach, żeby dobrze grały
    z góry dziękuję za pomoc
    pozdrawiam
    Italiano1981
    Level 12  
    Witam.Odpowiem tylko na twoje drugie pytanie.Rzeczywiscie niektorzy twierdza ze drzwi w passatach sa tak wytlumione ze nie trzeba ich wygluszac ale gdybym dal Ci do odsluchu te same glosniki na drzwiach wygluszonych i niewygluszonych odrazu uslyszal bys roznice.W passacie to bardzo proste,wystarczy pare mat,dystanse z mdf-u ,watolina na plastiki i po sprawie.Takze radze jednak je wygluszyc.A tylnie glosniki bym odlaczyl i zainwestowal w dobry przod.Ja tak mam i efekt jest bardzo dobry.
    arnow79
    Level 9  
    dzięki za podpowiedź, w takim razie wygłuszę drzwi i odłączę tył, mniej więcej wiem jak się za to zabrać, a jakie maty osobiście możesz Kolego polecić?
    Jakie głośniki polecacie na przód i jaki wzmacniacz pod nie ( do 1500 zł)?
    I czy zakładać skrzynkę basową? nie wiem jak to w sedanie zda egzamin , tzn. chodzi mi o to, że nie chcę nagłaśniać chodnika tylko wnętrze auta, z góry dzięki za porady
    AUDIOCARS
    Level 17  
    Wzmacniacz powinien miec przynajmniej stosunek mocy 1 do 1..a najlepiej zeby ten wspolczynnik byl wiekszy na korzysc wzmaka, wtedy to jak wiadomo bedziesz mial wieksza kontrole nad glosnikiem. Jesli chodzi o Hertze to nie sa to zle systemy ale tez nienapisales czego oczekujesz...bo ja ze swojej strony np polecalbym ci Rainbowa.
    arnow79
    Level 9  
    cena tych głośników podobna do hertz'ów , szczerze mówiąc za wiele nie słyszałem o tych głośnikach, czego oczekuję? jak napisałem słucham różnej muzyki, w tym sporo rocka a raczej bardzo mało słucham muzyki elektronicznej a więc w moim przypadku chyba odpowiednie by były głośniki z wyraźnym kickbasem , sporo dobrego słyszałem o dls-ach, no i jakiej firmy wzmacniacz?miałem na oku u-dimnension glow 4075, ale po 1. jest za słaby, a po 2. opinie o nim są różne, pozdrawiam
    AUDIOCARS
    Level 17  
    Opiniami tak do konca sie nie kieruj...one maja ci tylko wybrac jakis trop poszukiwac...ewentualnie zwecic krag oferty. Prawda jest taka ze jeden system dajmy na to esk zagra w kazdym aucie inaczej i stad biora sie 2 rozne opinie.
    crazy_88
    Level 42  
    bardzo dobre sprzęty wybrałeś brałby audiosystem + dls r6a
    arnow79
    Level 9  
    dzięki za radę
    te głośniki też myślę,że będą najlepsze (w tej cenie oczywiście), natomiast co do wzmacniaczy to się zastanawiam, Kolego crazy_88 masz taki wzmacniacz?
    wszystkie 3 są ciekawe, dlatego ciężko wybrać, a ja akurat z wzmacniaczami car audio nie mam żadnego doświadczenia, jedynie z tego ciekawego forum ;)

pozdrawiam
    Italiano1981
    Level 12  
    Ja osobiscie mam drzwi wygluszone matami Dynamat.Sa one dosc drogie ale bardzo skuteczne i latwe w uzyciu.Jesli mial bym kase rowniez kupilbym te Dls-y.A co do wygluszenia to bagaznik rowniez jest niezle wygluszony lecz ja dodatkowo od spodu wykleilem tylnia polke watolina zeby zredukowac wszelkiego rodzaju trzaski i pukania.I mysle ze przynioslo to spodziewany efekt.
    arnow79
    Level 9  
    witam ponownie
    w pewnym poradniku car audio przeczytałem, cyt "Kupujac glosniki zawsze kierujmy sie zasąda, ze dobrze dobrane
    glosniki musza miec moc 1,5 raza wieksza od mocy dostarczanej przez
    radio lub wzmacniacz (dla uzyskania najlepszej jakosci powinny byc
    dwukrotnie wiekszej mocy niz moc dostarczana przez radio lub wzmacniacz)
    Pozwoli to na plynne odtwarzanie pelnego zakresu tonow."
    to już zgłupiałem , jeżeli głośniki mają 80W RMS to jaką moc musi mieć wzmacniacz? z tego cytatu wynika , że ok 50W RMS ...
    pozdrawiam
    sanders156
    Level 35  
    Tez czytalem ostatnio z ciekawosci ten poradnik i...... wywal go do kosza bo takich bdur jak w nim to jeszcze nie widzialem a wiem ze to ten bo wlasnie przytoczony cytat mnie rozbawil do lez ;) Przeczytaj sobie poradnik o nazwie FAQ NAZAR jeden z niewielu sensownych a napewno najciekawszy co do mocy to tak jak kolega wyzej juz pisal taka sama lub wzmak mocniejszy , waty wata nie rowne ale taka jest zasada po to zeby wzmacniacza nie trzeba bylo wysterowac na max jego mozliwosci tylko mniej wiecej na 3/4 bo wzmacniacz pracujacy ze tak powiem na najwyzszych obrotach generuje duze znieksztalcenia harmoniczne co pogarsza jakosc odsluchu wiec jak glosniki maja 80wat to dobrze gdyby wzmak mial okolo 100wat ale pamietaj tez o tym ze jezeli wzmak bedzie mial 70wat a glosniki 80wat to tez nie ma tragedi bo dochodzi do tego jeszcze taki parametr jak wspolczynnik tlumienia ktory to wlasnie kontroluje membrane i trzyma ja w ryzach jest on rownie wazny jak moc a przy roznicy mocy na korzysc glosnika trzeba sie liczyc ze przy odsluchu powyzej dajmy na to 3/4 skali radia zaczniemy juz slyszec przester
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak użyjesz szukajki to będziesz miał

co czytać .
    arnow79
    Level 9  
    witam ponownie
    po dłuugich poszukiwaniach i czytaniu opinii o różnym sprzęcie na 95% kupię taki wzmacniacz
    http://www.allegro.pl/item920288318_610watt_rms_rodek_r2180a2_najmocniejszy_usa.html
    mam jeszcze do chętnych wyrazić swoje zdanie na temat głośników pytanie , które będą bardziej uniwersalne do różnej muzyki dego po-650 powerline czy dls r6a ? wydaje mi się (po opiniach innych) że dego pod ten wzmacniacz będą lepsze i bardziej uniwersalne, z góry dzięki za pomoc
    sanders156
    Level 35  
    Chyba jezeli wybieralbym pomiedzy tylko tymi dwoma to bym sie skusil na dego
    arnow79
    Level 9  
    sanders156 wrote:
    Chyba jezeli wybieralbym pomiedzy tylko tymi dwoma to bym sie skusil na dego

między tymi? a może są jakieś lepsze w tej cenie?
    sanders156
    Level 35  
    Inne tak czy lepsze kwestia gustu Rainbow SLX , Hertz HSK , Morel Tempo , Hertz Space , kicx pro jest tego duzo
    arnow79
    Level 9  
    no dobra, może ktoś oceni mój wybór czy coś zmienić czy tak będzie dobrze,
    Alpine ida x-303 już jest, reszta do kupienia
    RODEK R2180A2
    Hertz HSK 164.4
    wygłuszenie drzwi maty (Boll czy STP Vibroplast?) + dystanse MDF
    kable głośnikowe 2x25mm DIETZ
    kable zasilające wzmacniacz 20mm2 , masa też do akumulatora DIETZ beztlenowe
    RCA DIETZ DALLAS 27155
    na razie bez skrzyni basowej, chociaż podobno do sedana lepsza jest BR, zobaczę jak to będzie się spisywało, proszę o ocenę
    sanders156
    Level 35  
    Fajny sprzet , zawsze mozna powiedziec ze zmien radio czy cos tam ale prawda taka ze w koncu trzeba cos ku[pic a to bedzie dobry wybor wiec kupuj montuj i sie ciez z odsluchu
    arnow79
    Level 9  
    ok dzięki zostawię to tak jak wyżej bo nigdy się nie zdecyduję, i tak już parę razy decyzja ulegała zmianie, pozdrawiam
    sanders156
    Level 35  
    No dokladnie trzeba sie zdecydowac ;)
    Moderated By wasylwek:

Są "skargi" na twój podpis. Faktycznie jest sporo dłuższy niż ten choćby post. Zalecam "ograniczyć".

arnow79
    Level 9  
    kolego jeszcze jedno pytanie, a w Twojej opinii które głośniki by były najlepsze? do wyboru doszły jeszcze Rainbow SLG 265.20 ;), dzięki z góry za odpowiedź
    sanders156
    Level 35  
    Jedne i drugie glosniki jak dla mnie pasuja , ciezka decyzja HSK mialem dluzszy czas a slg tylko sluchalem i to nie pod swoimi klockami ale nawet bym sie slkanial lekko do rainbow ;) Ale jedne i drugie sa naprawde dobre
    SynDmx
    Level 25  
    A czy pioneer ma jakieś dobre zestawy odseparowane? np TS-A170Ci
    arnow79
    Level 9  
    witam ponownie, w końcu kupiłem wzmacniacz , padło na rodek r2180a, podobno przyzwoity wzmak, w związku z tym proszę o pomoc w doborze głośników pod ten wzmacniacz, szczerze mówiąc to jestem trochę napalony na Hertz'e hsk 165.4, czy z tym wzmacniaczem będą dobrze współgrały czy lepsze będą rainbowy slg 165.20, waham się pomiędzy tymi dwoma zestawami z góry dzięki za wszelkie opinie, pozdrawiam