Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A

19 Sty 2010 19:00 4369 9
  • Poziom 23  
    Witam,
    mam następujący problem z telewizorem Samsung CW29Z68P, wyświetla on dobrze tylko obraz statyczny czyli bez jakiego kolwiek ruchu, menu, menu serwisowe jest wyświetlane OK.

    Problem jest zarówno z obrazem z anteny jak i z S-VIDEO nawet "śnieg" podczas wyszukiwania jest spowolniony.


    Wymieniłem dwa kondensatory były spuchnięte (wartości 370uF/450V oraz 220uF/250V)

    W menu serwisowym ustawiłem parametry wg. serwisówki tj.:
    Deflection
    Video Adjust1
    Video Adjust2
    Video Adjust3
    Option
    YC Delay
    i tutaj jest jedna opcja zaznaczona w menu seriwsowym na czerwono: P. BG. YC. DELAY

    Wymieniać EEPROM? ale czy z wsadem czy mogę bez. Mam pozycję EEPROM w menu serwisowym ale po wejściu w ta opcję mam tylko następujące dane: Sub 0 Data 251

    Dodatkowo jak komuś coś więcej powie to przy włączaniu miga czerwona dioda 9 razy -/+1 oraz pojawia się niebieska linia w poziomie na środku przy wyłączaniu niebieska kropka na środku.

    Poniżej zdjęcie z wymienionymi kondensatorami. Zdjęcie zapożyczone z innego wątku ale PCB z tej strony (patrząc na dolną połowę płyty) niemalże identyczne
    Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A

    chassis K55A
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wymieniłeś to co nie potrzeba. Te kondensatory taką mają budowę. Zamiast fotki płyty lepiej zamieść to co dzieje się na ekranie. Z opisu to mało wynika...
  • Poziom 23  
    Nie spotkałem się jeszcze z tym aby kondensator miał wypukłą budowę, ale spoko dużo mnie to nie kosztowało.

    Na trzecim zdjęciu w miarę statyczny obraz, ale widać co dzieje się z ręką kobiety na kineskopie.
    Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A Samsung CW29Z68P spowolniony obraz, smugi. Chassis K55A

    Krótko mówiąc jedna klatka na sekundę, i nie znikająca poprzednia klatka do końca


    Postanowiłem poprawić kilka lutów, eeprom, trafopowielacz, gniazdo kineskopu, i takie tam pojedyncze luty które mi się nie podobały, nie wiem czy źle podpiełem któryś kabel ale raczej ciężko to zrobić gdy już są one wyprofilowane od temperatury.
    Obecnie telewizor sie nie włącza:/ czerwona dioda Standby świeci na żółto/pomarańczowo, jakby miała za duże napięcie. Wykluczam zrobienie zwarcia mam wprawę w lutowaniu.
  • Poziom 12  
    Na tą usterkę pomogła mi kiedyś zaprogramowana nowa pamięć eeprom.Potem w trybie serwisowym ustawiłem spisane z poprzedniej pamięci ustawienia i było wszystko ok.
  • Poziom 23  
    Telewizorek znów mi się włącza.

    Dokładnie sprawdziłem po wcisnięciu Power ON włącza się i wyłącza miga dioda 10 razy na czerwono a następnie telewizorek się włącza.

    Jutro idę po nową kostkę pamięci, musi tam być koniecznie 29CW16 czy może byc jak coś 29C16.
  • Poziom 23  
    Napisałem 24cw16 a miało być 24wc16, a literka W oznacza zabezpieczenie wpisu...
  • Poziom 39  
    Nie doczytałem, albo nie zrozumiałem, a jak jest na innym TV po niskiej? czy na drugim telewizorze także jest efekt, czy procesor sygnałowy puszcza odpowiedni sygnał? Ogólnie dziwna sprawa, jednak można podejżewać ten moduł zamiast procesora Video, to taki kombajn co się grzeje, i często pomaga umycie i przelutowanie + wymiana kondensatorów. Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Wymiana kości na nową zaprogramowaną dało pozytywny rezultat telewizor działa bardzo dobrze.
    Oczywiście wymagana korekcja ustawień obrazu w menu serwisowym