Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gitara klasyczna+Przystawka+Komputer=Cisza (schemat kabla)

moberek 19 Jan 2010 21:11 3440 2
    moberek
    Level 10  
    Witam.

Mam problem z podłączeniem gitary klasycznej do komputera.
    Zakupiłem przystawkę, lecz po podłączeniu do komputera, nie działała.
    Wpadłem na pomysł, że może jest wadliwa, więc poszedłem do wujka wypróbować na piecyku. Działała pięknie :)

Także nie wiem, dlaczego na komputerze jest cisza.
    PS. Podłączam pod mik/line in. Nic nie jest wyciszone.

Znalazłem na allegro kabel, który umożliwia bezpośrednie podłączenie gitary do komputera, jednak jest drogi (jak na kabel :D), więc mam do Was pytanie.
    Czy jest ktoś w posiadaniu schematu, albo może to jakoś wytłumaczyć, jak takie coś zrobić?

duży jack mono - mały jack mono
    Opis przedmiotu: W kabelku jest elektronika umożliwiająca ów "manewr", ponieważ jak wiadomo nie można podłączyć gitary bezpośrednio do karty dźwiękowej pod wejście mikrofonowe. 

Trochę teorii:

Wejście przedwzmacniacza gitarowego posiada wysoka impedancję co umożliwia podłączenie gitary. Zastosowana elektronika korzysta z napięcia BIAS (podawane na wejście mikrofonowe w komputerze), układ wzmacnia sygnał o około 18dB, co wystarcza do poprawnego wysterowania wejścia mikrofonowego i obniżenia szumów. Efekt jest taki, że dostajemy silny sygnał, podbicie wzmocnienia w mikserze systemowym należy wyłączyć (+20dB), a suwak głośności ustawić na około 50%. Poziom szumów wynosi około -62dB. 

Edit: Teraz sobie przypomniałem, że w przystawce mam dwa potencjometry (volume i barwa dźwięku) i jak podpiąłem kablem stereo i trochę tym pokręciłem, to szumy się zmieniały (raz prawie nie było, albo były przytłumione, innym razem głośniejsze), a jak podpiąłem kablem mono to była kompletna cisza.

Zależałoby mi na szybkiej odpowiedzi.
    Z góry dzięki za pomoc.
    vipmatrix7
    Level 18  
    No nie bardzo wiem dokładnie ale powiem tak. Ja podłaczałem gitarę pod wejście mikrofonowe to trzeba było podkręcic suwaki głośności mikrofonu. Podkręć wszystko w przystawce na maksymalną głosność i oczywiście spróbuj też podkręcic głośnosc głośników. Struny stalowe? Co do kabla to w gitarze pewnie masz jacka dużego takze kupić możesz dwa męskie wtyki jack. Jeden duzy mono drugi duży mono. Na próbę kabel dwuzyłowy. Masa do masy, kanał do kanału
    moberek
    Level 10  
    Struny są metalowe.

Do przystawki wchodzi mały jack i do komputera tak samo. Ale jak coś, to mam 2 przejściówki stereo (d.jack-m.jack i odwrotnie). Wszystko miałem na "full".

PS. Kable posiadam takie:
    D.jack mono - M.jack mono (był z przystawką)
    M.jack stereo - M.jack stereo
    i 2 przejściówki stereo

Próbowałem wszystkim podpiąć i nie działało. Nawet tata próbował "zrobić" tą "elektrykę" tj. rozcięliśmy dwa kable (jeden mono, drugi stereo) i połączyliśmy razem, jednak efekt był taki, jak bym podłączał samym kablem stereo (czyt. szumy).

Edit: Sprawdziłem teraz jeszcze raz tym przerobionym kablem (m.jack mono-m.jack stereo) i szarpałem struny w gitarze jednocześnie sprawdzając różne ustawienia na przystawce. W jednym momencie komputer nagrał mi kilka uderzeń gitary, ale szum jest nie do zniesienia i jest to bardzo ciche. Słyszałem, że potrzeba do tego przedwzmacniacza, albo wzmacniacza. Więc zwracam się do Was z prośbą, czy dało by się zrobić/kupić przedwzmacniacz lub wzmacniacz w cenie 50zł-100zł?