Witam.
Mam problem z podłączeniem gitary klasycznej do komputera.
Zakupiłem przystawkę, lecz po podłączeniu do komputera, nie działała.
Wpadłem na pomysł, że może jest wadliwa, więc poszedłem do wujka wypróbować na piecyku. Działała pięknie
Także nie wiem, dlaczego na komputerze jest cisza.
PS. Podłączam pod mik/line in. Nic nie jest wyciszone.
Znalazłem na allegro kabel, który umożliwia bezpośrednie podłączenie gitary do komputera, jednak jest drogi (jak na kabel
), więc mam do Was pytanie.
Czy jest ktoś w posiadaniu schematu, albo może to jakoś wytłumaczyć, jak takie coś zrobić?
Edit: Teraz sobie przypomniałem, że w przystawce mam dwa potencjometry (volume i barwa dźwięku) i jak podpiąłem kablem stereo i trochę tym pokręciłem, to szumy się zmieniały (raz prawie nie było, albo były przytłumione, innym razem głośniejsze), a jak podpiąłem kablem mono to była kompletna cisza.
Zależałoby mi na szybkiej odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc.
Mam problem z podłączeniem gitary klasycznej do komputera.
Zakupiłem przystawkę, lecz po podłączeniu do komputera, nie działała.
Wpadłem na pomysł, że może jest wadliwa, więc poszedłem do wujka wypróbować na piecyku. Działała pięknie

Także nie wiem, dlaczego na komputerze jest cisza.
PS. Podłączam pod mik/line in. Nic nie jest wyciszone.
Znalazłem na allegro kabel, który umożliwia bezpośrednie podłączenie gitary do komputera, jednak jest drogi (jak na kabel

Czy jest ktoś w posiadaniu schematu, albo może to jakoś wytłumaczyć, jak takie coś zrobić?
duży jack mono - mały jack mono
Opis przedmiotu: W kabelku jest elektronika umożliwiająca ów "manewr", ponieważ jak wiadomo nie można podłączyć gitary bezpośrednio do karty dźwiękowej pod wejście mikrofonowe.
Trochę teorii:
Wejście przedwzmacniacza gitarowego posiada wysoka impedancję co umożliwia podłączenie gitary. Zastosowana elektronika korzysta z napięcia BIAS (podawane na wejście mikrofonowe w komputerze), układ wzmacnia sygnał o około 18dB, co wystarcza do poprawnego wysterowania wejścia mikrofonowego i obniżenia szumów. Efekt jest taki, że dostajemy silny sygnał, podbicie wzmocnienia w mikserze systemowym należy wyłączyć (+20dB), a suwak głośności ustawić na około 50%. Poziom szumów wynosi około -62dB.
Edit: Teraz sobie przypomniałem, że w przystawce mam dwa potencjometry (volume i barwa dźwięku) i jak podpiąłem kablem stereo i trochę tym pokręciłem, to szumy się zmieniały (raz prawie nie było, albo były przytłumione, innym razem głośniejsze), a jak podpiąłem kablem mono to była kompletna cisza.
Zależałoby mi na szybkiej odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc.