Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centralka Integra i problem z połączeniem po RS232

pcnet 19 Sty 2010 21:20 16305 25
  • #1 19 Sty 2010 21:20
    pcnet

    Poziom 32  

    Sprawdzałem juz porty Com na dwóch komputerach. Kabel zrobiłem sam ( 1m skrętki komputerowej z wtyczkami) i sprawdzałęm go miernikiem.
    W programie od centrali pojawia sie komunikat "brak sygnału CTS" a to 8 pin na wtyku rs232 i jest na 100%.
    Pomocy :)

    0 25
  • #2 23 Sty 2010 01:12
    darmir1
    Poziom 20  

    Spróbuj z oryginalnym kablem - nie wiem czy cos tam nie jest zamienione (przekros). A i najpierw podlacz centralę a potem uruchom program. Oprócz tego ustaw właściwe wartosci w zakladce OPCJE KOMUNKACJI

    1
  • #3 23 Sty 2010 08:48
    gm821124
    Poziom 15  

    A jaki masz kolor portu COM po prawej stronie??

    0
  • #4 23 Sty 2010 10:18
    pcnet

    Poziom 32  

    najpierw szary
    potem naciskam i na chwile zielony a potem czerwony

    0
  • #5 23 Sty 2010 11:56
    SMDmaniak
    Poziom 23  

    Witam!

    Czy masz wlaczona funkcje Downloading?

    pozdr

    0
  • #6 23 Sty 2010 12:18
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Czy aby kabel nie drukarkowy? Napisz po kolei co robisz...

    0
  • #7 23 Sty 2010 13:43
    pcnet

    Poziom 32  

    mam włączoną funkcję downloading
    kabel skrętka komputerowa

    0
  • #9 23 Sty 2010 15:20
    pcnet

    Poziom 32  

    tak do centrali
    a przejsciówka jest ale sprawdzałem tez na starym kompie bezposrednio z coma

    0
  • #10 23 Sty 2010 16:07
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Akurat jaki kabel to średnio istotne czy to skrętka czy nie skrętka, istotne jest połączenie! W instrukcji są dwa rodzaje, z przekrosem i bez, który wykonałeś? Bo są dwa, pierwszy drukarkowy i do modemu zewn typu 1:1 a drugi do programowania - zamienione RXD TXD ...

    2
  • #11 05 Lut 2010 20:55
    macu85
    Poziom 10  

    Witam, mam ten sam problem z połączeniem do Integry 64 przez Rs232. Posiadam oryginalny kabel DB9F/RJ i konwerter usb/rs232 od satela. Próbowałem również na komputerze z Com. Czy oprócz skonfigurowania identyfikatora Integry i Dloadx, włączeniu Downloadingu, trzeba coś jeszcze ustawić? Kilka miesięcy temu łączyłem się z tą centralą bez problemu, czy jest możliwość że centrala jest padnięta? Pozatym wsztko działa dobrze.

    0
  • #12 05 Lut 2010 23:47
    SMDmaniak
    Poziom 23  

    Witam!

    Sprobuj z kolkow a jak nie da rady to wylacz centrale i nich ostygnie i sprobuj ponownie.

    pozdr

    0
  • #13 06 Lut 2010 06:47
    aniol20
    Poziom 8  

    macu85 napisał:
    Witam, mam ten sam problem z połączeniem do Integry 64 przez Rs232. Posiadam oryginalny kabel DB9F/RJ i konwerter usb/rs232 od satela. Próbowałem również na komputerze z Com. Czy oprócz skonfigurowania identyfikatora Integry i Dloadx, włączeniu Downloadingu, trzeba coś jeszcze ustawić? Kilka miesięcy temu łączyłem się z tą centralą bez problemu, czy jest możliwość że centrala jest padnięta? Pozatym wsztko działa dobrze.


    Najlepiej kup nowy kabel umnie ostatnio się zepsuł, w wtyczce com tej od satela jest taka mała płytka drukowana i w niej coś padło, przynajmniej u mnie tak było.
    Pozdrawiam.

    1
  • #14 07 Lut 2010 12:40
    macu85
    Poziom 10  

    Posiadam dwa kable jeden nowy drugi używany, na nowym nie chciała ruszyć wogóle. Dzisiaj podpiąłem przez stary kabel i konwerter rs232/usb i odpaliło. ale po pewnym czasie zerwało komunikację i nie mogę się już ponownie połaczyć pomimo wielu prób.

    0
  • #15 08 Lut 2010 12:38
    puchatek69
    Poziom 16  

    Bardzo często siadają układy scalone RS-a 232 na płycie głównej centrali (kosteczka bezpośrednio przy złączu do programowania). Ja osobiście miałem kilka takich przypadków. Jeżeli możesz podmienić centralę na obiekcie na inną, to niedziałającą wyślij do serwisu na gwarancji lub odpłatnie. Jeżeli masz zaprzyjaźnionego elektronika z "lutownicą na powietrze" to wymiana trwa 5 minut a kostka kosztuje 2-5 zł.

    0
  • #16 08 Lut 2010 13:51
    macu85
    Poziom 10  

    ale zastanawiam się że najpierw nie chciało się połaczyć pomimo wielu prób na drugi dzień raz się udało i więcej nie da rady. Jeszcz dziś kupię nowy konwerter usb/rs232 i jeżeli to nie pomoże to wyślę centralę na gwazrancję. A zmiana oprogramowania na nowe może coś pomóż? Czy dane wtedy pozostaną? chodzi mi szczególnie o użytkowników, ponieważ jest ich dopisanych bardzo dużo ze względu na czytnik kart.

    0
  • #17 08 Lut 2010 13:55
    pcnet

    Poziom 32  

    a co może być przyczyną że Dload mi sie łączy a jak chce firmware wgrac to pisze ze nie ma połaczenia

    0
  • #18 08 Lut 2010 20:34
    macu85
    Poziom 10  

    macu85 napisał:
    ale zastanawiam się że najpierw nie chciało się połaczyć pomimo wielu prób na drugi dzień raz się udało i więcej nie da rady. Jeszcz dziś kupię nowy konwerter usb/rs232 i jeżeli to nie pomoże to wyślę centralę na gwazrancję. A zmiana oprogramowania na nowe może coś pomóż? Czy dane wtedy pozostaną? chodzi mi szczególnie o użytkowników, ponieważ jest ich dopisanych bardzo dużo ze względu na czytnik kart.



    kupiłem nowy konwerter usb/rs232 taki sam jak miałem wcześniej i smiga aż miło.

    0
  • #19 08 Lut 2010 21:02
    pcnet

    Poziom 32  

    Udało mi sie dziś skomunikowac po RS232 i siedziałem 2h przy konfiguracji.
    Mam kilka pytań do mądrzejszych w tej dziedzinie.
    1. Chciałem wgrac nowszy firmware i juz wtedy dostałem komunikat że nie ma łączności - a Dload działa
    2. Zrobiłem sobie podział na strefy i jakimś przypadkiem uruchomiłem jedna, teraz cały czas mi wyje klawiatura i nie wiem jak ta strefe wyłączyć bo nic nie sygnalizuje na klawiaturze ze jest właczone. Wchodze w menu i da sie tylko włacz wszystko lub wybrane - a wyłącz nie ma.
    3. Jak zrobić żeby np innym kodem była załaczana inna strefa
    4. jak to jest z tymi hasłami.
    admina, instalatora a w Dload jeszcze inne. Które pozmieniać i ktrego potem uzywac? A moze jeszcze innych?

    0
  • #20 10 Lut 2010 10:37
    Andrzej Stachurski
    Poziom 20  

    Oj kolego widać że z instrukcją do centrali nie jesteś za pan brat...

    1. A jak próbujesz to robić? Czy wiesz, że trzeba uruchomić program Starter w centrali?

    2. Czy możesz napisać jaki jest ten podział? jaka klawiatura: LCD, czy strefowa? A może zrobiłeś partycję a nie strefę?

    3. Przypisać kod (użytkownika) tylko do jednej strefy i ewentualnie jeszcze ograniczyć do konkretnej klawiatury (wedle potrzeby)

    4. Administrator ma dostęp do całej partycji ( i wszystkich stref do niej przypisanych) i nie ma znaczenia gdzie go zaprogramujesz - w Dload czy z klawiatury. Instalator ma dostęp do całej centrali - programujesz tylko z klawiatury LCD. Użytkownicy programowani są albo z klawiatury LCD, albo w Dload - bez różnicy. Używasz takiego kodu jaki Ci potrzebny - nie rozumiem za bardzo o co pytasz.

    Jeszcze raz: INSTRUKCJA - tam jest na prawdę Wszystko wyjaśnione.

    0
  • #21 11 Lut 2010 11:18
    pcnet

    Poziom 32  

    ok a co znaczy jak na kilku czyjkachmam cały czas w Dload w Stan wejść zaznaczone jako naruszenie?

    0
  • #22 11 Lut 2010 11:33
    jack1639
    Poziom 1  

    Jeśli już wykonałeś wszystkie zadania jak w instrukcji to sprawdz czy identyfikator centrali zgadza się i identyfikatorem programu. Też się z tym woziłem i tu miałem problem.

    1
  • #23 11 Lut 2010 11:58
    Andrzej Stachurski
    Poziom 20  

    pcnet napisał:
    ok a co znaczy jak na kilku czyjkachmam cały czas w Dload w Stan wejść zaznaczone jako naruszenie?



    To znaczy że centrala widzi je jako naruszone, nic poza tym. A dlaczego tak się dzieje, zależy od tego jak masz podłączone czujniki (i czy wogóle podłączone): NO, NC, EOL, DEOL, czy są one zasilone (te czujniki), czy kable są sprawne, itp.


    jack1639 napisał:
    Jeśli już wykonałeś wszystkie zadania jak w instrukcji to sprawdz czy identyfikator centrali zgadza się i identyfikatorem programu. Też się z tym woziłem i tu miałem problem.


    Ale to już kolega ma chyba za sobą, nie sądzisz?

    0
  • #24 11 Lut 2010 14:50
    pcnet

    Poziom 32  

    wszystkie podłaczone identycznie 2EOL NC
    i co dziwne te czujki nie mrugaja jak uaktywnie system

    0
  • #25 15 Lut 2010 18:18
    pcnet

    Poziom 32  

    może to przyda sie innym :)
    wielkie dzieki, udało sie :)
    1. z tym zasilaniem out1 to powodowało naruszenia ( typ lini zmieniłem na zasilanie a do tego mialem wszystkie czujki podpiete)
    2. w jednym pomieszczeniu mialem złe oporniki i dlatego wyło od razu :)
    teraz musze to logicznie poukładac :)

    mam jeszcze kilka pytań
    1. np brakło mi miejsca w centrali na czujki - moge 2 np dac równolegle z pomieszczeń obok siebie?
    2. zauważyłem ze jakos anemicznie reagują tzn musze się nieźle namachac zeby zaskoczył alarm :)
    3. jak z Waszego doswiadczenia zrobic lepiej z załączaniem stref
    a - kilka haseł (userów) z odstepem np dół, góra , piwnica i załaczanie odpowiednim hasłęm
    b - jedno hasło ( user) i za kazdym razem załaczanie wybranych stref ( troszke sie trzeba naklikac szczególnie przy wyłaczeniu)

    0
  • #26 15 Lut 2010 19:01
    Andrzej Stachurski
    Poziom 20  

    1. A nie możesz ich podłączyć pod dwa wejścia w LCD? Poza tym jeśli po dwie na linie (niezalecane) to nie równolegle ale szeregowo.

    2. Albo je stępiłeś, albo TTTM. Sprawdzić jeszcze można czas reakcji linii w centrali (o ile zmieniałeś)

    3.To już zależy od przeznaczenia systemu. Albo jak Ci wygodniej.

    0