Witam. Jestem zielony. Nie napisałem jeszcze żadnego programu, ani nie posiadam programatora.
Znalazłem jak krok po kroku zbudować programator ISP AVR.
Link
Układ który mam zamiar w przyszłości zbudować ma wypełniać następujące zadanie.
Na wejściach programatora będzie podany sygnał częstotliwościowy z dwóch źródeł (prędkość obrotowa - zrobiłem już tarczę, a fotokomórka wysyła piękny sygnał TTL
maksymalna częstotliwość na wejściu góra 3kHz). Układ ma porównywać prędkości obrotowe. Na wyjściu dwa sygnały PWM o częstotliwości 50 Hz i długości impulsów między 0.5 , a 1.5ms. Długość impulsów ma być zależna od wyniku porównania prędkości obrotowej.
Przykładowo:
gdy n1=n2 to Pwm1=Pwm2=1ms
gdy n1<n2 to Pwm1=1 ms, a Pwm2=0.7ms
gdy n1>n2 to Pwm1=0.7 ms, a Pwm2=1ms
Wartość 0.7 ms w tej chwili z głowy, ale ma być proporcionalna do różnicy prędkości.
Czy uC ATTiny2312 czy tez 2313, ma wystarczająco dużo wy/we do realizacji tego zadania ?
Znalazłem jak krok po kroku zbudować programator ISP AVR.
Link
Układ który mam zamiar w przyszłości zbudować ma wypełniać następujące zadanie.
Na wejściach programatora będzie podany sygnał częstotliwościowy z dwóch źródeł (prędkość obrotowa - zrobiłem już tarczę, a fotokomórka wysyła piękny sygnał TTL
Przykładowo:
gdy n1=n2 to Pwm1=Pwm2=1ms
gdy n1<n2 to Pwm1=1 ms, a Pwm2=0.7ms
gdy n1>n2 to Pwm1=0.7 ms, a Pwm2=1ms
Wartość 0.7 ms w tej chwili z głowy, ale ma być proporcionalna do różnicy prędkości.
Czy uC ATTiny2312 czy tez 2313, ma wystarczająco dużo wy/we do realizacji tego zadania ?