Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TNK - jaki sprzęt dobrze wybrać

80x86 20 Jan 2010 00:38 7469 20
    80x86
    Level 11  
    Zdecydowałem się na zakup "Telewizji na kartę". No i pojawia się dylemat - czy samodzielnie pozbierać "kawałki" (dekoder, antena, konwerter) czy kupić jakiś zestaw (wiele ich na Allegro czy w sklepach internetowych)
    Warto interesować się antenami 60cm, czy lepsza byłaby większa?
    Czy poza programami z TNK, można "łapać" jakieś darmowe i to np. z dwóch satelit ?
    Które z oferowanych na rynku dekoderów, są nie za drogie i przyjazne w użytkowaniu i konfigurowaniu ?
    Na coś specjalnego zwrócić uwagę?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    burli
    Level 16  
    Antena przynajmniej 70cm. Jeśli pod HB i Astrę, to 80 cm wraz z konwerterem Monoblock.
    Ciekawym tunerem jest Opticum X10 lub Opticum X11. Mniej awaryjne od Technisata Digit S2CD. Opticum też łatwiej się konfiguruje.
    Najlepiej czaszę i konwerter kupić osobno, a tuner z kartą w sklepie zwykłym.
    matzg
    Level 35  
    Witam , antena tak jak kolega napisał 80 cm .
    Przy monobloku wymagana 80-85 cm,zamiast monoblocka proponuje dwa konwertery single (np. Inwerto) ustawione w zez i przełącznik diseqC można wtedy precyzyjnie ustaw siłę oraz jakość z HB i Astry.
    ferguson6600
    Level 21  
    Ja zaproponował bym Ferdzia 6600 lub 7600 można kupić za nieduże pieniążki na allegro chodzi dobrze,a co do satki to tak jak koledzy proponują jakąś 80,i ja dał bum trzy lub cztery single,można zerknąć za fre na siriusa i thora,jest parę po polsku na sofciku edukacyjnym,pozdrawiam.
    burli
    Level 16  
    ferguson6600 wrote:
    Ja zaproponował bym Ferdzia 6600 lub 7600 można kupić za nieduże pieniążki na allegro

Ale te tunery nie są dedykowane dla TNK i mogą być problemy.

ferguson6600 wrote:
    trzy lub cztery single,można zerknąć za fre na siriusa i thora

Tam większość to stacje kodowane lub takie, które są na Astrze i HB. Więc to bez sensu.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Tu nie chodzi o dedykację tylko system kodowania a fergusony w/w to spełniają.
    AxelNext
    Level 38  
    Też coś dodam od siebie :D
    Tak jak koledzy -> antena 80 - 85 cm z monoblockiem Inverto PRO spokojnie wystarczy. Mogą też być single, ale wtedy więcej zabawy z montażem i ustawianiem.
    Tuner proponuję z możliwością podłączenia przez kabel HDMI np. GLOBO OPTICUM 7300 lub Ferguson FK 7900 bo na Opticum X10, Opticum X11 po kablu SCART obraz nie jest najlepszych lotów. Chyba, że masz zwykły telewizor kineskopowy to wtedy wystarczy.
    TNK używa systemu Conax
    ferguson6600
    Level 21  
    burli wrote:

Tam większość to stacje kodowane lub takie, które są na Astrze i HB. Więc to bez sensu.

Które z tych kanałów po polsku, (Travel,Romantica,Eurosport Clasic,2xSport Klub) są na HB lub Astrze,a co do tunerów Fergusona, sam miałem 6600 z softem 2.01+TNK, i nie miałem żadnych zawieszeń, pozdrawiam.
    andrzej9923
    Level 11  
    Jak zez to antena 80. Jak tylko HB to 60 wystarczy. Ja mam Opticuma x10.Jest ok, prosty, tani,nie zawiesza się często (przez 3msc zawiesił mi się z dwa razy). Ma jedną wadę mam TV lcd i jak go podłączę przez euroscart to przy szybkich obrazach widać pikseloze [takie śnieżenie]. Podłączyłem go przez wideo [cincze] i teraz jest ok.Ja bym jednak polecił ci coś bardziej przyszłościowego np.aAiva 200.
    kajron
    Level 29  
    Quote:
    Ja bym jednak polecił ci coś bardziej przyszłościowego np.ariva 200.
    no choż to dobry dekoderek to to stwierdzenie trochę przesadzone zakończenie produkcji prawdopodobnie w połowie roku , dekoder dobieramy zazwyczaj pod kątem do jakich pakietów ma być używany i czy coś więcej cie interesuje
    CSA
    Level 12  
    Ariva 200 do TnK? Po co tyle wydawać na tuner? TnK jest tylko i wylącznie SD, z hotbirda nie ma darmowych HD, ogólnie o darmowych HD można sobie tylko pomarzyć, najlepsze są tak jak pisal kolega @axelakis Opticumy 7300PVR, Fergussony 7900UCI oraz Linboxy 7919CR, wszystkie kosztują około 250zł
    80x86
    Level 11  
    A czy modele Opticum 4060 CX / 4160 sa coś warte ?
    Czy jeśli będę miał satelitę ustawioną na HB i Astrę, to będzie to działało jak należy ?
    andrzej9923
    Level 11  
    Napisałem o Arivie 200 bo pomysłałem o platformie tvp.Fakt włodarzom tvp jeszcze z pięć razy sie odmieni ale może w końcu coś wymyślą.
    AxelNext
    Level 38  
    80x86 wrote:
    OPTICUM z reguły robi dobre tunery.

80x86 wrote:
    Czy jeśli będę miał satelitę ustawioną na HB i Astrę, to będzie to działało jak należy ?
    Co będzie działało bo jak na razie to nie wiemy co wybrałeś :D
    joghurt
    Level 12  
    Potwierdzam opinie poprzedników, jeśli szukasz niedrogiego dekodera, bo w końcu TNK jest ofertą raczej dla ludzi nie szukających super obrazu hd, to wybór masz w zasadzie w dwóch firmach. Technisat - za jakość obrazu, proste menu i obsługa, Globo - w miarę bezproblemowe działanie przy zmianach parametrów, aktualizacjach. Jeśli masz więcej pieniążków to już szukaj dekoderów z innej półki na pewno będą stabilniej chodziły i wyświetlały obraz, ale staraj się wybrać model, który prawidłowo przepuszcza uprawnienia, aby nie latać do sąsiada z oryginalnym dekoderem TNK. Jeśli chodzi o antenę to sugeruję jednak 80-90, większy talerz nie zaszkodzi, a będziesz mieć stabilniejszy odbiór przy gorszej pogodzie, szczególnie jak planujesz odbierać też z Astry, czyli mieć popularnego u nas zeza na dwie satelity. We wschodniej Polsce nawet 120 nie będzie ekstrawagancją.
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    Kol. joghurt do sasiada to się lata z kartą jak już, a nie z dekoderem.
    joghurt
    Level 12  
    telesat1 wrote:
    Kol. joghurt do sasiada to się lata z kartą jak już, a nie z dekoderem.

Oczywiście mój błąd, ale dobrze, że kolega czuwa :-)
    CSA
    Level 12  
    80x86 wrote:

na pewno warte są tych 130zł które trzeba na nie wydać, ja osobiście polecam 7300CI2CX za około 190zł który ma gniazdo CI (np. na moduł Polsatu) oraz HDMI i można go dzięki temu podpiąc do monitora komputerowego, warto tez zwrócić uwagę że standardowe oprogramowanie opticum jest dość ubogie i lepiej zainstalować od razu oprogramowanie MCAS, robione notabene przez techników GLOBO (obsługuje wiele systemów kodowania a nie tylko Conax na który GLOBO ma licencję) dzięki temu możesz wsadzić do każdego tunera kartę Cyfry i też będzie działać

Chociaż jak potrzebujesz tylko do TnK by podpiąc pod telewizor to najlepiej SCART i Opticum 4060CX, nie wydasz za wiele. Jak nie masz jeszcze karty to widziałem zestawy za 170zł (w tym 3msc) warto taki wziąć.
    wachcio
    Level 24  
    ferguson6600 wrote:

Które z tych kanałów po polsku, (Travel,Romantica,Eurosport Clasic,2xSport Klub) są na HB lub Astrze,a co do tunerów Fergusona, sam miałem 6600 z softem 2.01+TNK, i nie miałem żadnych zawieszeń, pozdrawiam.

Sport Klub chyba już nie są FTA za to PV TV chyba tak? Piszę za KingOfSat jak ostatnio w Norwegii ustawiałem to były Sport Klub-y
    gizio
    Level 11  
    Ja preferuję fergusony soft edukacyjny i śmiga jak zły. TNK na ferdku chodzi bez żadnych zacięć menu też jest czytelne a starsze modele są nie drogie.
    W tej chwili używam Arive 200 i karta conax ladnie współgra z CP zero cięć i zwiech
    80x86
    Level 11  
    Osobiście zdecydowałem się na inne rozwiązanie, ale dziękuję za porady - na pewno przydadzą się dla innych odwiedzających.