Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

clio 1 nie gasnie kontrolka urządzeń rozruchowych:(

woia1602 20 Sty 2010 12:23 2678 10
  • #1 20 Sty 2010 12:23
    woia1602
    Poziom 15  

    model silnika D7F 1.2 benz rocznik 98r. po odpaleniu gaśnie i po dodaniu gazu albo po kilku sek. zapala się:( Sonda wymieniona ale więcej pomysłów nie mam już na to... pomocy

    0 10
  • Pomocny post
    #2 20 Sty 2010 13:08
    carrot
    Moderator Samochody

    Usterka jakiegokolwiek czujnika lub elementu wykonawczego w układzie wtrysku spowoduje zapalenie się kontrolki check, bez podłączenia komputera diagnostycznego, ciężko stwierdzić co go boli

    0
  • #3 20 Sty 2010 13:36
    woia1602
    Poziom 15  

    Auto oddałem do elektronika. sprawdził:
    układ zasilania
    czujnik temperatury silnika
    czujnik położenia przepustnicy
    czujnik ciśnienie bezwzględnego
    silniczek krokowy
    kontrola oporności przewodów
    świece
    pomiar napięcia i natężenia ładowania (14,3V)
    filtr powietrza...
    Stwierdził, że sonda daje mi stały prąd 0.3V więc wymieniłem ją i cięgle to samo chociaż silnik działa inaczej:) Ale kontrolka znów się świeci... stało mi się to po jeździe przez zaspy śniegu...

    Dodano po 4 [minuty]:

    elektrozawór pochłaniacza par paliwa może się zjebał bo czasem auto ma nierówne obroty i nie chce jechać... silnik jakby nie miał mocy... tylko nie wiem co i jak sprawdzić taki elektrozawór czy co z tym zrobić...

    0
  • #4 20 Sty 2010 13:45
    carrot
    Moderator Samochody

    Jako informatyk powinieneś zrozumieć, że komputer sterujący silnikiem w samochodzie rejestruje błąd, zgłasza go zapalając kontrolkę, w tym momencie jest tylko jeden problem, podłączyć drugi komputer, który przepyta pierwszy co mu dolega.
    Podam Ci przykład, polo jakieś 1,6 benzynowe, gaśnie i obroty pływają, podłączam Cdifa i brak błędów, podłączam vaga i przekroczona wartość adaptacyjna przepustnicy, czyszczenie, nastawy i auto jeździ normalnie. Takich przykładów mógłbym podać mnóstwo, gdzie uniwersalny tester nic nie wykazuje, a urządzenie serwisowe np 5

    0
  • #5 20 Sty 2010 14:16
    woia1602
    Poziom 15  

    super to rozumiem i wszystko by było fajnie... wróciłem od mechanika i nie ma gniazda diagnostycznego... i nie ma pojęcia jak to podłączyć... inny ma uszkodzone jakieś kable co się podłącza pod komputer bezpośrednio... i stoję w dup* bo nikt więcej nie ma takiego sprzętu:( a miasto jest małe...

    0
  • #6 20 Sty 2010 14:32
    carrot
    Moderator Samochody

    Złącze diagnostyczne 12 pin jest w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera
    To stary komputer, nie miał pamięci flash, tylko eprom, nie ma jak sobie zapisać błędu, jak ściągniesz na chwilę klemę to się zresetuje i być może kontrolka zgaśnie
    Czujniki i elementy wykonawcze można sprawdzić miernikiem "na piechotę" mam książkę serwisową i jak chcesz, to mogę wieczorem podać wszystkie wartości

    0
  • #7 20 Sty 2010 20:53
    woia1602
    Poziom 15  

    w pamięci komputera nie ma żadnego błędu... ale okazało się, że jedna świeca coś jest zjebana... silnik na wolnych obrotach ma normalne spalanie a na wysokich zamiast spadać to wzrasta się ilość spalin czy coś takiego... jakiś tam test z rurką w wydechu:) Dalej koleś sprawdzał sonde i też ma coś do niej, że nie działa za dobrze... i ogólnie kwestia zapłonu pozostała czyli świece i kable od świec. a mi już ręce opadają i kasa się kończy. łączny koszt to 180zł i nikt nie powiedział mi co się zjebało kurw* a żadna część nie została wymieniona. ogólnie to czujniki też sprawdził wszystkie. mówi, że termostat od wiatraka za szybko się włącza. bo już na 80 stopniach i chłodzi do 74 stopni. ogólnie teraz nie wiadomo dlaczego auto ciągle chodzi na zajebiści* dobrej mieszance:( o ile zrozumiałem kolesia. coś mi mówił, że z korka od oleju czuć benzyną... Kostka oczywiście była w C1 czyli w bezpiecznikach:) czyli zostają świece, sonda znów i coś tam jeszcze mówił... chcesz kupić clio? tanio oddam:) sprawnę 100% nie bite xD

    Dodano po 49 [sekundy]:

    a kompa oczywiście resetowałem i też nie pomaga...

    0
  • #8 21 Sty 2010 09:42
    carrot
    Moderator Samochody

    W tym aucie reguluje się luzy zaworowe, o tym nikt nie pomyślał. Jak cały czas jest zbyt bogata mieszanka, to sonda będzie to wskazywać, co nie znaczy że jest uszkodzona
    Ps. Nie chcę clio, na co mi

    0
  • #9 21 Sty 2010 09:50
    woia1602
    Poziom 15  

    to więc jak pojadę do mechanika oddać mu auto to napomnę mu o takim czymś... i niech mi ku*** zrobi to auto bo obliczyłem i teraz mam spalanie zajebiste xD zatankowałem do pełna za 187zł i przejechałem 230km i została mi 1/4 baku <kur*a mać> sondę właśnie mechanik kazał mi zabrać tą co miałem wcześniej niby spaloną...
    Wcześniej miałem peugota 106 i nie wiedziałem co to mechanik... żałuje że posłuchałem głosu i kupiłem clio... za dużo elektryki a auto już ma swój wiek.

    1
  • Pomocny post
    #10 21 Sty 2010 10:02
    carrot
    Moderator Samochody

    Niech Ci od razu w warsztacie zmierzą ciśnienie paliwa i zobaczą czy nie leje regulator przez membranę, bo to też da podobne objawy

    0
  • #11 23 Sty 2010 22:37
    woia1602
    Poziom 15  

    okazało się, że na jednej świecy był przedmuch... sonda do wymiany i czujnik wiatraka na chłodnicy był zły... oprócz tego poduszki były zjebane(jakieś przewody) ogólnie naprawił mi elektrykę. Wyczyszczone wszystko w silniku... z tego co pamiętam to jakaś przepustnica, wtryski, tłoki i cylindry o ile dobrze pamiętam. POmiar na szczelność silnika we wszystkich pierdach miał 13atmosfer czy czegoś tam, elektryka cała sprawna... silnik chodzi idealnie według parametrów nie ma żadnego odchyłu od norm:) spalanie i wydech idealne:) zawieszenie sprawdzone i czeka mnie nie długo wymiana drążków. mechanik powiedział, że silnik ma przejechane poważnie 150tyś km jak mam wbite w książke serwisową :) a po remoncie auto nie do poznania:) kontrolka okazała się być od poduszek!! bo przekładałem liczniki żeby mieć obrotomierz... teraz mam uporządkowane wszystko z elektryką i zapłonem a silnik jak pszczółka...

    0