raczek3 wrote: Znaczy ja chcę go użyć do zwykłego lampowa nie gitarowego.
tzn. chcesz sluchac na tym muzyki? Jesli tak to mysle ze trioda z PCL86 nie jest potrzebna - tutaj nie trzeba duzego wzmocnienia jak w przypadku gitarowców wiec raczej mozesz ja wyrzucic. No chyba ze ta lampa ma pracowac jako stopien sterujacy dla koncówki mocy. Z jakiej lampy chcesz zrobic koncówke?
1-Rezystor anodowy pierwszej triody mogl by byc miejszy - 100k raczej wystarczy.
2-Pomiedzy potencjometrem Volume a rezystore siatkowym nastepnego stopnia powinien byc kondensator, ok 100n wystarczy.
3- Na wyjsciu korektora tez dal dalbym kondensator, i a zaraz po nim rezystor 470k - 1M do masy (tak jak jest na wejsciu pierwszego stopnia)
4 - Resystor 2,2M na wyjsciu pierwszego stopnia bym usuną.
5- Powinienes tez zwrocic uwage na to w jakiej klasie pracuja te lampy - powinna to byc klasa A zeby znieksztalcenia byly jak najmniejsze - im mniejsza wartosc rezystora katodowego - tym punkt pracy lezy blizel klasy A.
Z charakterystyki ECC83 wnika ze przy napieciu anodowym 250V, wartosc Rk rowna 1,8k - 2k powoduje polozenie punktu pracy w klasie blizej klasy B, wiec to troche za duza wartosc. Z moich obliczen wyszlo ze dla klasy A wartosc Rk powinna wyniesc ok 300 om. Ja bym to zrobil tak: miedzy katode wpial bym szeregowo polaczone rezystory 300om oraz 1,6k. (300om blizej katody, 1,6 blizej masy). Natepnie jeden koniec rezystora siatki wpial bym pomiedzy te dwa rezystory (a nie do masy). I tak dla obydwy triod.
Zastanawiam sie tez czy jest koniecznosc stosowania kondensatorów katodowych.
Oczywiscie wartosci rezystorów jakie podalem trzeba przyblizyc do ciagu E4.
Jezeli nie jasno napisalem to daj znac, postaram sie narysowac Ci schemat. Powodzenia, Pozdrawiam