Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Benq FP71G+, tranzystor z inwertera Q813 (działa 1 sekundę)

zembe 21 Sty 2010 09:44 2341 2
  • #1 21 Sty 2010 09:44
    zembe
    Poziom 20  

    Witajcie
    Naprawiałem monitor jak w temacie.
    Uszkodzone w inwerterze:
    bezpiecznik PF801
    tranzystory w jednym kanale: C5702 (Q808,Q809)
    kondensatory 220n/200V
    tranzystor Q805 FQU 11P06
    Po wymianie tych elementów monitor załącza się na 2 sekundę i gaśnie.
    Znalazłem jeszcze uszkodzony tranzystor Q813, którego nie ma na schemacie oraz nie mogę z niego odczytać oznaczeń, więc proszę jeżeli ktoś ma o podanie typu lub zamiennika.
    Pozdrawiam

    0 2
  • #3 21 Sty 2010 14:32
    zembe
    Poziom 20  

    Dzięki bardzo opornik1980, tranzystor wymieniony i bez zmiany. Podstawiłem inne świetlówki - zewnętrzne i górny inwerter w ogóle nie "odpala" a na dolnym zapala świetlówki na 2 sekundy i zaraz gasną, na ekranie na chwilkę pojawia się komunikat "nonpreset mode". Dioda cały czas zielona.
    Stabilizator 3,3V też sprawny.

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    Monitor naprawiony.
    Banalne, ale pad lutowniczy przy Q808 dostał przerwy i nie łączył ze ścieżką, po reperacji wszystko działa.
    Dzięki za zainteresowania, jak wygrzeje monitor zamknę temat.
    Pozdrawiam

    Monitor działa bez zarzutu do dziś.
    Temat zamykam.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    0