Witam !
WSTĘP :
Już od około pół roku jestem w trakcie budowy wzmacniacza (zbieranie planów, analiza, zakup części i w końcu wykonanie oraz testy). Ale jakby zebrać ten czas, od momentu znalezienia ciekawego projektu aż do jego wykonania to byłoby około 2 tygodnie... (albo nie ma czasu, albo potrzebnych części). Niestety mieszkam na takim zad*piu że nie mam jak kupić wszystkiego na miejscu. Wszystko do budowy tego wzmacniacza zakupiłem w Cyfronice : (poza obudową)
---
---> CYFRONIKA <---
ZAŁOŻENIA :

---
BUDOWA :
Z budową wzmacniacza nie miałem większych problemów. Wzmacniacz odpalił od razu, z tym że pierwsze uruchomienie przeprowadziłem na zasilaczu symetrycznym 12V 500mA. O dziwo uruchomił się i nawet ładnie grał, ale jak podkręciłem głośność to charczał (przesterowanie). Ten zasilacz (±12V 0,5A) miał tylko sprawdzić poprawność montażową itp. Warto również dodać że wykonałem wzmacniacz od podstaw. (tzw - wykonałem płytki, obudowę i zamontowałem wszystko). Tranzystory (TIP'y) przykręcone są do radiatora od procesora (Socket 748) i przy pełnym grzaniu leciutko się grzeją. Oczywiście podkładki pod tranzystory (takie przeźroczyste), pasta silikonowa i wkłady (zakładane) na śruby, aby odizolować tranzystor od radiatora. Wszystkie części chłodzenia (oprócz radiatora) wyciągnąłem z jakiegoś ATX'a. Do wzmacniacza dołożyłem trafo 2x35V 150W i bardzo dobrze sobie radzi. Dodatkowo mniejszy zasilacz do wentylatorów, jednak na zdjęciu widać obcięty kabel od tego zasilacza -chwilowo jest on nie podłączony, bo wtedy wzmacniacz był w fazie chwilowej przeróbki

---
UDOSKONALENIA :
Tak jak w temacie, jest to wersja 1.0 więc jest to "prototyp". Mam zamiar dodać sterownik wiatraków (z przyczyn oczywistych), mocniejszy zasilacz, wskaźnik wysterowania (może nawet analizator widma akustycznego), regulator barwy oraz... nową obudowę

---
OGÓLNE WRAŻENIA :
Jestem zadowolony. Po prostu. Jak na te nie całe 50zł to gra to wprost cudownie i zadziwia mocą. Ogólnie polecam każdemu, kto chce mieć niedrogi, a całkiem dobry sprzęcik.
---
GALERIA :

Pozdrawiam ![img]
Cool? Ranking DIY