Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia + Router SLI 5300 - połączenie WiFi z laptopem

miki113 21 Jan 2010 21:38 11069 15
    miki113
    Level 16  
    Witam
    Mam problem z internetem po wifi w laptopie. Internet z neti przez router SLI 5300 połączony przez USB do PC działa prawidłowo natomiast karta wifi widzi router.
    Postępując zgodnie z instrukcją wpisałem SSID oraz WPA w połączeniach sieciowych wyświetla że połączono, natomiast ikonka karty wifi mryga na jasno i ciemno niebiesko
    nie można otworzyć strony.
    Co trzeba ustawić i gdzie aby można używać internet po USB w PC i po wifi w laptopie.
    GladiroR
    Level 26  
    W ruterze musisz poszukać. Co znaczy, że nie działa przez wifi? Pobiera adresy sieciowej/ dns'y?
    miki113
    Level 16  
    Znaczy to, że w laptopie karta wifi widzi sygnał z routera , a nie mogę otworzyć żadnej strony. W instrukcji do routera pisze, ze nie należy nic zmieniać w ustawieniach .
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Spróbuj wpisać na sztywno : ip, maskę, bramę i dns w laptopie.
    miki113
    Level 16  
    Mam wpisać IP maskę bramę i dns pobrane z PC stacjonarnego odczytane z pozycji
    cmd/ipconfig/all ?
    GladiroR
    Level 26  
    Tak wpisz w laptopie, ale ip (ostatni człon) zwiększ o 1.
    miki113
    Level 16  
    Jeszcze raz po kolei internet po USB w PC stacjonarnym chodzi ok posiadam takie dane:
    IP 192.168.1.1
    maska podsieci 255.255.255.0
    Brama domyślna 192.168.1.254
    DNS 192.168.1.254
    192.168.1.254
    uzyskane z PC po cmd/ipconfig

SSID Netia-E36BB7
    WPA Y55NA77895X37
    Dane spisane z routera SLI 5300
    Klucz otrzymany z neti typu ixxklqdt
    Laptop widzi router jako netia E-36BB7
    Po wpisaniu na sztywno IP 192.168.1.2 maski bramy i dns jednego bo przy wpisaniu drugiego nie chce przyjąć, w połączeniu wpisałem klucz WPA z routera. Pokazuje że połączono siła sygnału znakomita ikonka wifi świeci na ciemno niebiesko a strony nie mogę otworzyć.
    W pozycji uwierzytelnienia sieci wpisane jest WPA-PSK
    szyfrowanie danych TKIP
    Tak się zamotałem w laptopie że nie wiem jak to wszystko skonfigurować jakich parametrów użyć. Otrzymałem informację że internetu z neti nie można rozdzielić na łącze po USB i drugie po wifi na laptop.
    Proszę o wiarygodną informację w tym temacie, jeżeli jest to możliwe to jak postąpić mając powyższe dane aby to uruchomić.
    GladiroR
    Level 26  
    Wyłącz wszystkie zabezpieczenia i zobacz czy wtedy łączy się z Internetem.
    miki113
    Level 16  
    może bliżej gdzie i jakie zabezpieczenia
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W Twoim przypadku np. WPA
    miki113
    Level 16  
    Jak kumam to te WPA mam wyłączyć w opcjach routera, czego nie chciał bym robić, mam zamiar wykorzystać łącze po wifi grzecznościowo od koleżanki
    Bardzo mi zależy na skutecznej informacji w tym temacie.
    beliar_ttl
    Level 2  
    Jezeli moge spytac, to z jakiego powodu router z komputerem laczysz za pomoca USB a nie np. ethernetu? (Polaczenie USB dziala najczesciej jako emulowana karta sieciowa 10MBps)
    Posiadam ten router wiec w weekend poswiece chwile i napisze Ci dokladna instrukcje jak skonfigurowac polaczenie WiFi z tym urzadzeniem (wraz z zrzutami ekranu).

Niestety jezeli laczysz sie na parametrach user/user to tak naprawde nie poznasz mozliwosci tego routera. Jest mozliwosc przejecia konta administratora na tym routerze. Ma sie wtedy dostep do wszelkich mozliwych opcji konfiguracyjnych. Netia zadbala, zeby uzytkownicy nie grzebali w ustawieniach zaawansowanych, chociaz to moim daniem blad. (Do Twojego urzadzenia w domyslnej konfiguracji maja dostep osoby z netii (i miejmy nadzieje, ze tylko) przez protokol http i SSH.. Ja na szczescie nie korzystam z netii, posiadam tylko samo urzadzenie (Internet mam dostarczany po zwyklym kablu ethernetowym (siec osiedlowa)).
    miki113
    Level 16  
    Dlaczeg po USB tego nie wiem tak ma koleżanka od poczatku i bez problemu działa ja nie chcę jej mieszać.
    beliar_ttl
    Level 2  
    Konfiguracja WiFi routera netii:
    1. Uruchom przegladarke internetowa i wpisz w pasku adresu: 192.168.1.254 i nacisnij Enter
    2. W oknie logowania wpisz nazwe Uzytkownika: user i hasło: user
    3. Przejdz na zakładke BEZPRZEWODOWE (u gory strony ikonka antenki)
    4. Zaznacz "Włącz sieć bezprzewodową
    5. Odczytaj/zapisz na kartce "Nazwę głównej sieci bezprzewodowej" (wielkość liter ma znaczenie)
    6. kliknij po lewej stronie na "Zabezpieczenia" - przejdziesz do konfiguracji zabezpieczen WiFi
    7. Upewnij sie, ze w "wybierz sieć bezprzewodową" jest nazwa ktora wczesniej zapisales na kartce. W polu zabezpieczena sieci bezp. wybierz "Mieszane WPA2-PSK /WPA-PSK", a jako szyfrowanie "TKIP+AES"
    8. Wprowadz swoj wlasny klucz wspoldzielony (WPA) jako znaki ASCII i kliknij zastosuj.
    9. Skonfiguruj swoje polaczenie WiFi wybierajac siec do ktorej chcesz sie podlaczyc (odczytana i zapisana na karce) oraz klucz WPA.
    10. Jezeli kolezanka do tej pory laczyla sie przez WiFi skonfiguruj ponownie polaczenie z nowym kluczem WPA.

-------------------------------------------------
    Jezeli jest wlaczona filtracja mac to mozna ja wylaczyc (domyslnie w routerze netii nie ma wł. filtrowania po mac). Aby ja wylaczyc / Dodac filtr nalzey zalogowac sie na strone glowna routera (192.168.1.254) Kliknąć na "Bezprzewodowe" u gory a nastepnie po lewej na "kontrola dostepu". "zaznaczone "Wył." oznacza, ze filtracja jest wylaczona.
    miki113
    Level 16  
    Po ustawieniach zabezpieczeń wszystko OK, zamykam temat