Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Baterie trakcyjne - Jak zbudować, wszystko na temat baterii

xkrwpx 21 Jan 2010 23:57 7804 8
    xkrwpx
    Level 2  
    Witam mam takie pytanie jak samemu zbudować baterie trakcyjna do wózka widłowego Linde E12 F Bateria 24 V 440 Ah lub 500 Ah , Cze jest to możliwe w warunkach przydomowego warsztatu, jeśli Tak to proszę o szczegółową instrukcje . pozdrawiam Krzysiek:D

adamjur1
    Level 41  
    Bez specjalnej spawarki i klem- łączników nic z tego nie będzie....
    Każda inna próba łączenia nieda pewności przepływu tych setek amperów.
    Pozdr.J.
    xkrwpx
    Level 2  
    A jaka to spawarka ???
    ffff
    Level 16  
    TIG lub palnik acetylenowo tlenowy a co do łączników możesz odlać je sam z ołowiu wystarczy blaszana forma z blachy 0,5
    SAWEK101
    Level 31  
    Jeśli chcesz połączyć ogniwa ze sobą to raczej nie radzę spawać jak chcesz mieć jeszcze oczy i twarz,przecież tam muszą być połączenia gwintowane i albo zarabiasz końcówki i łączysz przewodem albo dorób zworki z otworami z odpowiedniej grubości blachy np mosiężnej.
    ffff
    Level 16  
    Nie mogę się zgodzić z przedmówcą w zakładzie którym pracuję takie połączenia spawa się palnikiem a jak nie ma spawacza to sam spawam TIG-em dodając ołów z pręta .Serwisant wymieniający baterie odlewa łączniki sam stosując do tego celu palnik i dwie formy z cienkiej blachy do połączeń poziomych wzdłuż i w poprzek a potem rozwierca otwory na połączenia z baterii . .Ale jeśli w bateriach są nagwintowane otwory to zgadzam się z przedmówcą konektory i kable na odpowiedni prąd.
    SAWEK101
    Level 31  
    Nie twierdzę że się nie da,po prostu nie warto,fabryka zalewa połączenia cel przy nowym jeszcze suchym aku i to jest bezpieczne ,ale jak zrobisz to z używanym w którym akurat wydziela się wodór i tlen to jak myślisz co się stanie,oczywiście prawdopodobieństwo wybuchu jest znikome ale widziałem już aku po wybuchu i nie chciał bym akurat wtedy przy nim majstrować.

ps. Kiedyś jeden gościu spawał zbiornik po paliwie i też twierdził że się da ,ale jak pierdyknęło to gościa odrzuciło na kilka metrów ,dach w warsztacie podskoczył na kilka cm i szukali zbiornika,na szczęście gościu przeżył.
    piszczykhm
    Level 2  
    Nie rozumiem, Gościu się pyta jak zbudować,a nie jak naprawiać, aczkolwiek mam autko elektryczne Reva G-wiz i akurat z bateriami trojan trakcyjnymi - mokrymi i bardziej mam pytanie jak się je naprawia, czyli jak przywrócic dawną świetność akumulatora.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Moi elektrycy niegdyś stosowali całkiem niegłupi sposób. Oczywiście, należało mieć do tego odpowiednie ołowiane łączniki z otworami na słupki, które kupowaliśmy. I po zestawieniu baterii z ogniw, w słupkach ogniw wiercili otwory na kilka centymetrów, a potem zalewali całość roztopionym ołowiem. Ołów topiono palnikiem w niewielkim tygielku stalowym (z drewniana rączką) w pewnej odległości od wózka.

Całość prac wykonywana była pod wiatą, a nie w ładowni akumulatorów, gdyż jak wiadomo, używanie ognia otwartego przy akumulatorach jest zabronione. My sprawdzaliśmy wiatr i palnik grzał od strony wiatru, chociaż i tak czujka patrzyła czy nie nadjeżdża jakiś bhp-owiec.

Tym sposobem naprawiano też baterie fabryczne, bo ze względu na kiepskie drogi w firmie, uszkodzenia połączeń pomiędzy ogniwami były dość częste. I powiedziałbym nawet, ze częstsze niż "naszych" baterii.