Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD Samsung 920N - gaśnie podświetlenie matrycy

JeepAss 22 Sty 2010 15:23 16002 21
  • #1 22 Sty 2010 15:23
    JeepAss
    Poziom 11  

    Witam,

    Monitor taki jak w temacie , taki jak tu Fhttp://www.arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=4935&katid=22
    Problem polega na tym, ze jak wlacze monitor, to podswietla sie matryca przez sekundę i gaśnie, ale jak wezme monitor pod światło, to widać, ze jest wszystko wyświetlanie, tylko ze jest bardzo ciemne. Nieraz uda sie wlaczyc monitor, ale to trzeba np ze 100-150 razy wlaczyc i wylaczyc i pozniej sie wlaczy i swieci juz bez problemow. Co moze byc uszkodzone w monitorze? świetlówki, inwerter?
    Tak jak pisze ekran sie wlacza na 1 sekundę i odrazu gasnie. Kiedys tez mialem z tym problem przez tydzien, ale pozniej juz normalnie wszystko gralo, jednak problem powrocil po pol roku i znowu nie ma podswietlania matrycy.

    Zalaczam filmik jak to wszystko wyglada po rozebraniu monitora.


    Link


    Zalaczam rowniez fotografie plytki , czy na niej powinien byc taki rudawy nalot? Czy to jest normalne, ze te luty maja i srebrny i rudawy kolor?

    LCD Samsung 920N - gaśnie podświetlenie matrycy

    Proszę o wskazówki co sprawdzic, ew. wymienic.

    Bartek

    0 21
  • #2 22 Sty 2010 15:57
    bajtpphu
    Poziom 14  

    Sprawdź, czy jest takie samo napięcie zasilające inwerter kiedy matryca ma prawidłowe podświetlenie i kiedy nie podświetla. Jeżeli prawidłowe to ustaw tak by był dostęp do ekranu i elektroniki. Poproś drugą osobę by obserwowała ekran. Sam patyczkiem z ( materiału izolacyjnego) morze być tworzywo, delikatnie opukaj inwerter. Poruszaj również przewodami które dochodzą do inwertera. Możesz również obejrzeć inwerter od strony druku przez lupę czy nie ma zimnych lutów.

    0
  • #3 25 Sty 2010 13:04
    Jj1961
    Poziom 21  

    W tym modelu nagminnie leca swietlówki.

    0
  • #4 27 Sty 2010 13:56
    JeepAss
    Poziom 11  

    Witam,

    Poradziłem sobie tak.
    Sa dwie swietlowki i do kazde sa podpiete 4 kabelki, ktore sa w po dwa w kazdej z dwoch wtyczek. Przecialem dwa kabelki wraz z wtyczka od swietlowki i skrecilem je ze soba, zalutowalem i zaizolowalem tak, ze jest kabel zmostkowany i spowrotem wpialem go w gniazdo i teraz odrazu monitor sie wlacza i podswietla bez gasniecia. Nie wiem w jaki sposob to zmienia dzialanie tych swietlowej, ale teraz wszystko gra ok, ale jak wyjme juz ten zmotkowany kabelek z wtyczka, to znowu sie nie podswietla, wiec wkaldam go spowrotem, skladam monitor i narazie wszystko mi dziala.
    Dzieki za pomoc, jak bede w domu to postaram sie wrzucic fotke jak to wyglada.

    1
  • #5 19 Mar 2010 12:27
    radarek
    Poziom 16  

    czy kolega mógł by rozwinąć temat bo nie bardzo łapie co dało połączenie tych kabelków i konkretnie przy której wtyczce

    0
  • #6 19 Mar 2010 13:53
    arko71
    Poziom 25  

    Napisane i zrobione strasznie po amatorsku, ale zapewne kolega trafił - zrównoleglił 2 wyjścia jednej połówki inwertera tak, że pracują z tą samą świetlówką - uszkodzona wisi w powietrzu. Skutkiem tego świetlówka jeszcze sprawna pracuje przy większym napięciu, co daje większy prąd świecenia, co nie powoduje zadziałania zabezpieczeń, które do tej pory nie wyłączały cały inwerter z powodu zbyt małego prądu płynącego przez świetlówkę . Ciekawe, jak długo taki układ pochodzi?

    0
  • #7 19 Mar 2010 21:22
    radarek
    Poziom 16  

    czy kolega mógł by mi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu
    sprawdzałem świetlówki obie świecą a objaw jest taki jak u autora postu
    Nie bardzo kojarzę do czego są cztery kabelki do jednej świetlówki dwa idą do trafa a dwa pozostałe do elektroniki myślałem ze kolega zwarł te z trafa z tymi z elektroniki ale jaki by to miało sens i poza tym to raczej powinna wtedy paść elektronika bo to trochę wysokie napięcie jest

    1
  • #8 20 Mar 2010 01:07
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    radarek napisał:
    Nie bardzo kojarzę do czego są cztery kabelki do jednej świetlówki dwa idą do trafa a dwa pozostałe do elektroniki myślałem ze kolega zwarł te z trafa z tymi z elektroniki ale jaki by to miało sens i poza tym to raczej powinna wtedy paść elektronika bo to trochę wysokie napięcie jest

    Są dwie świetlówki u góry + dwie na dole - dlatego są po cztery kabelki. :D
    Jeśli myślisz o elektronice matrycy to jest oddzielna sprawa.

    Tak w ogóle to wcześniej jest błąd: podświetlenie włącza się na ułamek sekundy (wg filmiku) a nie sekundę a to jest różnica.

    0
  • #9 19 Wrz 2010 16:44
    mdbel
    Poziom 9  

    Kabelki są w kolorach różowy i niebieski (grubsze) czarny i biały (cieńsze) kolega które zwarł ze sobą aby się świetlówki zapaliły?

    0
  • #10 19 Wrz 2010 17:27
    JeepAss
    Poziom 11  

    dokładnie nie pamiętam ale na 90% różowy i niebieski

    0
  • #11 25 Wrz 2010 20:39
    mdbel
    Poziom 9  

    Jeśli połączę różowy z niebieskim to żadna się nie zapala świetlówka. Jeśli grubsze razem i cieńsze razem też się żadna świetlówka nie zapala. Jeśli tak jak było każda osobno to mignie na moment. Mam cztery wyjścia do świetlówek jeśli jeden komplet dwóch przewodów odłączę i w to miejsce podłącze świetlówkę od innego monitora to zapala się i świeci przez 30 sekund następnie objawy jak wyżej. Pomysł? Czy zamiast świetlówki mogę dać kondensator elektrolityczny i pod które nogi go dać?

    -1
  • #12 25 Wrz 2010 22:45
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mdbel napisał:
    Czy zamiast świetlówki mogę dać kondensator elektrolityczny i pod które nogi go dać?

    Kolega to na rozumy z asfaltem się pozamieniał?

    0
  • #13 25 Wrz 2010 23:50
    mdbel
    Poziom 9  

    Ironię zrozumiałem, chociaż tego forum nie takie jest przesłanie...

    -1
  • #14 26 Wrz 2010 01:21
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie pisz bzdur a na forum przesłanie się znajdzie....

    0
  • #15 29 Wrz 2010 10:46
    riger
    Poziom 24  

    Panie Moderatorze, zlosc pieknosci szkodzi :) Koledze zapewne chodzilo o to, by wpiac zamiast swietlowek, kondensatory ceramiczne kilkadziesiat pF, aby potwierdzic ich sprawnosc.

    Moderowany przez radekrpisz:

    Trzeba wiedzieć co się pisze. To samo do kolegi. P.15 coś mówi?

    0
  • #16 22 Paź 2010 15:11
    WUTANG1981
    Poziom 14  

    Koledzy mam ten sam problem jak w opisie tematu te łączenie kabelków nie daje pożądanego efektu. Poza tym sprawdziłem wszystkie połączenia i wszystko ok nie widać żadnych popuchniętych kondensatorów a co do świetlówek to dlaczego mrugnie gdyby była całkiem zwalona nie świeciła by.A stało to się tak nieoczekiwanie wczoraj było wszystko ok później wkradało się dużo różowego zresetowałem ustawienia monitora ale efektu nie było poruszałem kablami i wróciło do normy a dziś włączam komputer i monitor tylko mrugną co jest gdzie szukać nie mam kasy na drugi i na elektronika też mnie nie stać. Pozostaje mi doradzić się was jak się uda naprawić to super ale jak nie to lipa zostanę bez. Biorę na siebie odpowiedzialność za to co robię wiem że na odległość mi nie naprawicie ale może doradzicie cokolwiek.

    0
  • #17 22 Paź 2010 20:22
    Jakant
    Poziom 35  

    Jeżeli pojawiło się różowe podświetlenie to wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na uszkodzoną świetlówkę. Najlepiej podstaw na zewnątrz drugą świetlówkę do każdego wyjścia po kolei i w ten sposób dowiesz się która jest uszkodzona. Wymiana przywróci sprawność. Jeżeli dojdziesz do wniosku, że świetlówki są dobre, to należy wykonać pomiary napięć, wymienić elektrolity w zasilaczu a przede wszystkim poczytaj posty na temat podświetlenia korzystając z wyszukiwarki.

    0
  • #18 23 Paź 2010 00:26
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja myślę, że w tym przypadku uzwojenie wtórne trafka inwertera dostało przerwy. Ale o tym się nie dowiemy nie znając pomiarów rezystancji.

    0
  • #19 02 Lis 2010 18:31
    WUTANG1981
    Poziom 14  

    Witam świetlówki są dobre te różowe to wina kabla ale podświetlenie dalej gaśnie byłem z monitorem u majstra ale nie dał sobie rady poddał się. Wiem tylko że elektrolity wszystkie są ok i świetlówki też.a co do uzwojenia wtórnego to jak to sprawdzić

    0
  • #20 02 Lis 2010 18:54
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    WUTANG1981 napisał:
    a co do uzwojenia wtórnego to jak to sprawdzić

    Jak to jak - miernikiem omomierzem.
    Cytat:
    byłem z monitorem u majstra ale nie dał sobie rady poddał się.

    Coś ten majster jakiś nie kumaty...

    1
  • #21 03 Lis 2010 08:48
    WUTANG1981
    Poziom 14  

    podejrzewam że wcale nie zajrzał tylko ściemę puścił. Słabo się znam na elektronice ale z waszą pomocą dałbym jakoś radę. A nie stać mnie na dobry serwis. Według wszystkich postów na ten i podobny temat nie jest to chyba nic poważnego.

    0
  • #22 06 Lis 2010 17:13
    WUTANG1981
    Poziom 14  

    Problem rozwiązany podświetlanie matrycy gasło bo winny był kondensator w załączonym obrazku zasilacza pokazuje który to kondensator. Nic nie wskazywało na to że jest zły ale rutynowo podjąłem wymianę wszystkich kondensatorów i pierwszy który wymieniłem to był ten właściwy więc wymiana reszty była zbyteczna.

    LCD Samsung 920N - gaśnie podświetlenie matrycy

    Dodano po 4 [minuty]:

    Temat do zamknięcia problem rozwiązany.Do Moderatorów proponuje przykleić temat lub ostatni post by uniknąć zakładania podobnego tematu i zaśmiecania forum.

    0