Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy.

22 Sty 2010 18:46 8709 38
  • Poziom 10  
    Mam polski wzmacniacz gitarowy GA 50, sadze ze końcówka lat 80 -tych. Wzmacniacz nie gra. Po włączeniu do sieci w głośniku słychać tylko charczenie . A oto kilka fotek wzmacniacza. Po włączeniu do sieci element który widać na fotografii jako R55 zaczyna się wręcz żarzyć jak drucik w żarówce. Jest to już chyba sama końcówka mocy. Podpisany jako rezystor jest to kawałek zawiniętego druta. ( jak na fotografii) Proszę jeśli ktoś wie w czym tkwi problem o poradę i jak te usterkę usunąć? I czy faktycznie to jakiś odpowiednik rezystora ?? A koło tego dużego kondensatora są 2 bezpieczniki i jeden zrobiony jest na krotko czyli oczywiście nie spełnia swej funkcji idzie jakiś większy prąd zapewne. Drugi z bezpieczników jest ok.. Być może spalona jest końcówka mocy. Czy wtedy wystarczy wymienić spalony tranzystor np?? czy reszta elementów jest dobra? Czy wymienia się cały moduł tejże końcówki?
    Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy. Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy. Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy. Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy. Wzmacniacz gitarowy GA 50 - końcówka mocy.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 15  
    Bez schematu ciężko jest coś poradzić. Taki opornik z drutu posiada niewielki opór, a takie właśnie oporniki są często połączone z tranzystorami mocy. Może, któryś z nich dostał zwarcia, któregoś ze złącz i to powoduje nadmierne grzanie się rezystora. Czy ten wzmacniacz posiada jakieś wyjście słuchawkowe lub liniowe? Chodzi o to by sprawdzić czy z przedwzmacniacza wydostaje się poprawny sygnał. Jeśli tak to winę ponosi końcówka mocy. Choć sądząc po tym rezystorze to pewnie jest to jej wina. Choć warto sprawdzić.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Tak na "dzień dobry" masz upalony jeden z tych dużych tranzystorów na radiatorze - pewnie ten KD503. Sprawdź wogóle wszystkie - i sterujące i obydwa w końcówce.
  • Poziom 10  
    jest wyjscie na słuchawki i wyjscie line , czyli wyjscia omijające końcówkę mocy, ale tam niestety tez cisza...Skopcił sie dodatkowo rezystor r46 jak byla wpiety kabel in od gitary i słuchawki . Trwalo to pare chwil ale dzieje sie cos w tamtym miejscu wlasnie wiec szybko wyłączylem wzmacniacz. Także i koncowka i przedwzmacniacz chyba sa uszkodzone. Sprawę utrudnia fakt ze nie znalazłem schematu do tegoż wzmacniacza . Będzie miernik zobaczymy co się dzieje. sa zdjecia u gory z tym rezystorem ale ciezko odczytac...To juz lekki zabytek powoli wzmacniacz to polska eltra gran ga50/80.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Jeśli ktoś ma dostęp do schematu tegoż pieca /jest to eltra gran ga50/80/
    byłbym wdzięczny za udostępnienie . Narazie muszę odłozyć naprawę z powodu braku sprzętu pomiarowego, schematu. Poza tym wydaje sie być dość mocno uszkodzony. Głośnik tez jest uszkodzony gdyz gra ale bardzo cicho. Na wyjsciu line i słuchawkowym tez cisza. Jeden z bezpieczników w obrębie zasilacza był zrobiony prowizorycznie - byc moze to spowodowało awarię i poszedł jakiś prąd za duży. W każdym razie dzieje sie cos w końcówce mocy z przedwzmacniacza tez cisza nie wiadomo jak stopien zasilajacy? Zastanawiam się nad całkowitą rekonstrukcją czyli wymiana wszystkich elementów-no własnie czy jest ktoś kto pamięta brzmienie tego wzmacniacza i czy opłaca sie poswiecac czas na takie zabawy, mało jest informacji o tym piecu nie mowiac juz o jakichs próbkach dzwięku i mozliwosciach tego pieca) , lub wykorzystaniem obudowy - drewno oklejone skoropodobnym materiałem, chassis , trafo, jest przetwornik pogłosowy ru-3. dzieki za odpowiedzi/:)
  • Poziom 10  
    Ponawiam prośbę do kolegów o schemat wzmacniacza gitarowego eltra gran ga 50/80 ( mimo poszukiwań niestety nie natrafilem w sieci na niego), moze zna ktos wartosc rezystora r46 zdjecie jest na gorze ale nie moge odszyfrowac. spalil sie w miedzyczasie. to co sie dzieje opisałem w pierwszym poscie. no i z przedwzmacniacza nic nie slychac jest wyjscie line i sluchawkowe i tam tez cisza.Spalony glosnik tez ( gra ale bardzo cicho) , Mam taki prosty miernik ale nie bardszo mam doswiadczenie w naprawach / ostatecznie mogłbym wymienic wszystkie elementy na nowe -lubie to robic wiadomo takie hobby;-) ale to troche pracochlonne , wiecej kasy, czasu wolalbym jednak tego nie robic i znalezc miejsce usterki. Zauwazylem tez ze potencjometr sterujacy głebokoscia reverbu chodzi bardzo luzno moze byc uszkodzony ale to chyba nie powinno wplywac generalnie na to czy wzmacniacz pracuje. Prosiłbym o jakies sugestie wskazówki , od czego zaczac, szkoda byloby wykorzystywac tylko obudowe , przetwornik pogłosowy , chassis do innego wzmaka.Odsyłam rowniez do pierwszego postu. Sprawe utrudnia fakt braku schematu ideowego .
  • Poziom 15  
    Warto zacząć od sprawdzenia tranzystorów mocy tak jak pisałem wcześniej. Popatrz z jakimi półprzewodnikami łączy się ten rezystor i posprawdzaj je. Sposób sprawdzania tranzystorów omomierzem zapewne znasz. Warto wylutować tranzystor przed jego sprawdzeniem, bo czasami można otrzymać błędne wyniki badając go w płytce. Bezpieczniki warto wstawić, właśnie przez zastąpienie jego drutem powstało tyle szkód, ale najpierw przed uruchomieniem warto co nieco posprawdzać, aby na darmo nie palić bezpieczników. Potencjometr może być luźny to jeszcze nie znaczy, że jest już uszkodzony. Jak już pójdzie to można go ewentualnie wyczyścić. Wszystkich elementów nie warto zmieniać chyba, że elektrolity na nowe. Z tym R46, może ktoś posiada podobny wzmacniacz i mógłby jakieś fotki zrobić lub po prostu zmierzyć wartość? Jeśli jesteś z okolic Trójmiasta mogę zajrzeć do wzmacniacza jakby co to na PW.
  • Poziom 25  
    Ale czego Kolego Autorze oczekujesz? Przecież już dwuch kolegów poradziło Ci żebyś sprawdził tranzystory KD503. Zrobiłeś to?
    Wiesz jak to zrobić?

    Sprawdź te tranzystory. Właśnie od tego trzeba zacząć.
  • Poziom 10  
    Szczerze mowiac nie bardzo , mam miernik (mierzy prad stały, zmienny, jest opcaj dla diod , rezystencja tez ) nie mam doswiadcznia w naprawach, robię efekty do gitar od podstaw to prostsze ukłądy itp.itd. Dobra nauczę sie sprawdzac tranzystory ok. Skoro mam na mierniku test dla diody mozna sprawdzic i traznstor( bo to 2 diody polaczone szeregowo) Tylko ze te tranzystory to juz koncówka mocy a wzmacniacz posiada wyjscia line i phones . i tam niestety tez cisza. Dostajac ten wzamcniacz wlasciciel powiedzial ze wlasnie koncowka mocy jest spalona, moze sie myle ale myslalem ze skoro koncowka padnieta na wyjsciu sluchawek powinienem miec sygnał, a nie ma. To mnie troche przerazilo i byc moze przeroslo moje skromne mozliwosci. znam juz wartosc tego rezystora na szczescie zrobilem wiecej zdjec . Powoli i w miare mozliwosci postaram sie go ozywic. Czy te tranzystory w koncowce maja wpływ na wyjscie line i sluchawkowe? Myslalem ze nie , a jesli nie to tez w sekcj przedwzwmacniacza jest usterka.Miernik mam od wczoraj posprawdzam te połprzewodniki. No do trojmiasta mam kawalek z Mazowsza ale dziekuje za sugestie .
  • Poziom 15  
    Wiesz jak sam napisałeś ten rezystor bardzo mocno się nagrzewał, czyli płyną przez niego dość duży prąd. Może być tak, że po prostu napięcie w zasilaczu spada i w takim wypadku przedwzmacniacz nie chce pracować jak należy lub nie pracuje. Tak mi wczoraj jakoś naszło na taki wniosek choć jak jest na prawdę tego nie wiem. Napisałem do Eltry z tym schematem. Odpisali, że przekażą dla kogoś tam kto może coś o tym wiedzieć. Może uda się uzyskać schemat. A co do tych wyjść to prawidłowo główkujesz, ale różne wypadki się zdarzają i różnie może być. Często sami konstruktorzy dziwią się jak coś zmyślnie nawali :D
  • Poziom 10  
    dzięki stary za wskazówki:) już umiem sprawdzać tranzystory miernikiem wykorzystuję tester diod, te drugą metodę tez opanowałem mierzenia rezystencji. na bank juz jeden tranzystor jest wadliwy ten koło tego spalonego rezystora (2n6292) jesli ta metoda dotyczy wszystkich tranzystorów. Zuwazyłem ze dobre tranzystory na tescie dla diod ( tranzytor to przeciez 2 diody ) pokazują napięcie o,4 do 0,9 v mniej wiecej. A ten wadliwy ... W kazdym razie wiem juz jak to robic i teraz bedzie juz duzo latwiej. Tak w miare mozliwosci zamiennikówtych popalonych podzespołów ( mieszkam w malym miescie , czasem jak sie nazbiera brakujacych elementów do roznych projektów odwiedzam wieksze miasto) i czasu bede pracował nad tym wzmacniaczem . Mam juz miernik więc... bo to podstawa. wymienię bezpieczniki , bedę sprawdzac połprzewodniki itd.... i cos z tego będzie chyba jeszcze, Teraz patrzę ze ten tranzystor który wczoraj sprawdzałęm miernikiem T13 i byl trefny. Własnie łaczył sie z tym rezystorem który wręcz sie rzażył i pozniejszym spalonym r46 . dzięki Mateusz za dotychczasową pomoc.PZDR. Byc moze to niejedyny problem , zobaczymy...W wolnej chwili poswiece mu wiecej czasu. bede pisac i w razie co liczyl na dalsze wskazowki.:))
  • Poziom 25  
    Sprawdź przede wszystkim te duże w metalowych obudowach, w kształcie kapelusza z dwoma nogami od spodu, nazywające się KD503.
    Poszukaj informacji jak są rozłożone wyprowadzenia w obudowie TO-3. A zresztą... masz:
  • Poziom 15  
    Udało się, wysłali :!: :D Jak spojrzysz na schemat to można zauważyć, że sygnał do słuchawek jest pobierany z końcówki mocy. Więc jeśli końcówka nie działa to i w słuchawkach nie ma prawa być cokolwiek słychać. Widać powiązanie pomiędzy uszkodzeniem tego tranzystora co napisałeś (T13) oraz spalonym rezystorem. Jak przejrzysz tranzystory to sprawdź napięcia w zasilaczu-stabilizatory +15 oraz -15 i nie stabilizowane +30 oraz -30. Może być tak jak mówiłem, że końcówka z powodu uszkodzenia zbyt obciąża zasilacz przez co i stabilizator nie jest w stanie dać odpowiedniego napięcia na przedwzmacniacz. Pisałeś też wcześniej, że w głośniku coś tam jest słychać, ale słabo. Może winę ponosić przekaźnik, który dołącza głośnik (zabrudzone styki, które powodują straty w mocy). Taka prosta realizacja opóźnionego włączania jest zrealizowana na dwóch tranzystorach T60 oraz T61. Więc jeśli nadal po wymianie coś nie będzie grało to może być wina tej części układu. Tylko zauważ, że ona też potrzebuje +30 do życia. Po włączeniu wzmacniacza powinno być słychać tyknięcie przekaźnika po jakimś nie wielkim czasie.
  • Poziom 10  
    o dzieki serdeczne bogunio i mateusz,,:)extra akurat wiedzialem gdzie baza emiter i kolektorw tym kd503... przewertowalem siec i nie znalazlem schematu , nie pomyslalbym w zyciu zeby zwrocic sie do nich. No dobra wieczorem jak bede w domu zaczne działac. powinno byc ok. Cenne uwagi Mateusz dla mnie :) faktycznie zastanawialem sie co to za element w prostokątnej obudowie ( okazal sie wlasnie to byc ow przekaznik)spoko takie zalaczenie bylo slychac charakterystyczne pykniecie. Tak oczywiscie sprawdzę zasilanie rowniez. Juz wiem teraz od czego zaczać, mam schemat umiem sprawdzac połprzewodniki ( wczoraj pobawilem sie miernikiem zeby sie obyc z nim i poduczyc co nie co). wyglada na to ze na weekend mam robotę>dzieki .pzdr. w razie jakbym mial jakies pytania licze na Was:))
  • Poziom 10  
    Posprawdzałem tranzystory i inne połprzewodniki może nie wszystkie ale te najważniejsze KD503 sa dobre( mialem wątpliwosci bo na lini C-E były błedne odczyty , ale jak sie okazało w tym przypadku ta metoda badania rezystencji nie moze byc wykorzystana bo zawsze bedze wychodzic ze tranzystor jest wadliwy. Pomogł mi zawodowy elektronik i wiem ze sa dobre. Jak na razie wadliwy jest tylko tranzystor t13(2n6292) na schemacie jest bdp285( chyba bd283 ,243 tez mozna wsadzic)
    Pytanie czy tranzystor bd543b tez zadziała? innego nie dostalem .Czy ewentualnie nic sie nie stanie jesli wstawie ten? bo na 2n6292 badz bdp285 musiałbym trochę poczekac.

    Sprawdzę zasilanie jeszcze , samo trafo pokazywało 50 V -byly skoki , ale zatrzymal sie na 50 wlasnie-(miernik ustawilem na prad zmienny oczywiscie). Majac schemat zlokalizuję miejsca gdzie powinno byc zmienne 30V a stale 15V . Czytałem w instrukcji od miernika zeby przed pomaiarem wylutowac kondensator o duzej pojemnosci i na wysokie napiecie w zasilaczu jest taki c33 2x4700uF 30v. Czy musze to zrobic?
  • Poziom 15  
    Z tego co patrzyłem to te tranzystory mają podobne parametry, więc jeśli nic innego nie masz to wstawiaj nic złego nie powinno się stać. Jeśli już jesteś pewien, że więcej nie ma jakiś uszkodzonych elementów to pamiętaj o bezpiecznikach w razie czego zmniejszą szkody. Tranzystor na linii C-E i na odwrót nie powinien pokazywać nic, znaczy nie powinien mieć tam przejścia. A w trafie sprawdzałeś napięcie na dwóch skrajnych odczepach, czy względem tego środkowego? Napięcie +-30V to jest stałe, nie posiada ono jedynie stabilizacji. Prostą stabilizację posiada jedynie napięcie +-15V.
    Wylutować kondensator hmm..., w sumie nie wiem jaki by był tego cel. Ja przy podobnych pomiarach nigdy tego nie robiłem. Trzeba przede wszystkim pamiętać, aby włączyć odpowiedni zakres w mierniku, najlepiej zacząć od największego jeśli nie jesteśmy pewni i powoli zmniejszać w dół jeśli można. Choć więcej niż 40V tam nie powinno być.
  • Poziom 25  
    Ja dodam jeszcze, że skoro spalił sie R46 (10Ohm), to jest dość prawdopodobne uszkodzenie T10. W ogóle w Twoim przypadku najlepiej by było, abyś sprawdził wszystkie tranzystory w obrębie końcówki mocy, od T5 wzwyż. Rezystory R54 i R55 wymień na 0,24Ohm/5W(takie w kształcie białych kostek) Gdy już wszystko sprawdzisz i wymienisz uszkodzone elementy, możesz uruchomić układ, przedtem ustawiając potencjometr montażowy PR(w obwodzie bazy T11) na najmniejszą wartość rezystancji i włączając w szereg z R54 bezpiecznik 0,5 do 1 A typu F(szybki).
  • Poziom 10  
    Bezpeczniki wsatwie nowe i takie jakie zalecaja 1,6A sprawdzałem 2 skrajne te ktore na płytce byly oznaczone jako trafo trzeci cienszy kabel z trafa był podpiety pod gnd (widac na ostatnim foto) Sory za błedy w tych napieciach( mysłalem ze z trafa prad zmienny idzie) moze mialem zle ustawiony miernik bo ustawiłem na prąd zmieny. Zmierzę zaraz na prad stały jakie napiecie idzie z trafa, a powinno byc +- 30V? Czy takie napiecie ma byc za tymi bezpiecznikami jak patrze na schemat?

    Dodano po 8 [minuty]:

    T10 wygląda na to ze w porzadku -sprawdzilem go wczoraj poszukam rezystorów takich powinienem miec . Sparawdzałem pólprzewodniki i wyglada na to ze tylko ten T13 był zły
  • Poziom 15  
    Się nie zrozumieliśmy z transformatora idzie zawsze prąd zmienny. Jeśli masz 50V na skrajnych to jest ok. Mi chodziło o te +30V oraz -30V one są właśnie stałe. Spójrz na schemat. Wystarczy zmierzyć napięcia na tych dwóch dużych kondensatorach 4700uF.
  • Poziom 10  
    OK, no to zmierzymy , bogunio sugeruje wymianę rezystorów r54 r55 to te po 0,25 Ohm ... Poszukam ale jesli nie znajdę jeden jest ok nic mu sie nie stało, drugi no cóż stracił tylko emalię no nie wiem czy moze zostać ?? mam tu pod ręką 1 OHM wyglada solidnie 0,5W ma napewno, w no ale skoro ma byc 0.25 R to... niech bedzie . Ale to strasznie mala rezystencja . Czasem tolerancja jest wieksza jak te 0,25 ohma . Czy mogłby zostac ewentualnie ? Moge sprawdzic omomierzem . No powoli bede chyba sprawdzal dzialanie wlutuję ten t13 sprawdze napiecie w sekcji zasilacza bezpieczniki.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Można zmienić, ale myślę że nie jest to konieczne na tym etapie. Najpierw niech zadziała. Potem będziesz podmieniał, aby to wszystko lepiej jeszcze się trzymało. Jak stracił izolację to miej na uwadze, żeby się z niczym przez przypadek nie styknął.
  • Poziom 10  
    Właśnie zrobiłem pomiar i wskazuje dokładnie tak jak ten dobry, więc chyba nie będzie potrzeby.

    Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

    Wzmacniacz działa już jest przydzwiek spory ale pewnie dlatego ze płytka luzem nie w chassis , narazie sprawdzalem na wyjsciu line(wpiety w line in kompa) no i gra muzyka, wszystko ok, nie wiem czy moge podłaczyc głosik oryginalny jest nieopisany , sprawdzałem go wczesniej wpinajac w moj wzmacniacz i wygladal na niesprawny, był dzwięk ale bardzo cichy na schemacie symbol głosnika g-10-50/4 to chyba 4ohm (na głosniku nie ma oznaczen zadnych tylko eltra gran) sprawdzę na głosniku innym(czy jest dzwiek z końcówki mocy) 40 wat ale impedencja 6 ohm -chyba nic sie nie stanie ? Tranzystory w koncówce dzialaja -oba kd503 i t11 ktory tez jest przymocowany do radiatora (uzylem oczywiscie pasty termicznej) swoja droga strasznie sie to grzeje:)
  • Poziom 15  
    Przy 6 ohm nie powinno się nic stać. Moc wyjściowa będzie jedynie trochę niższa. T11 służy tutaj do kompensacji, aby po nagrzaniu za bardzo się to wszystko nie rozjechało. Dlatego też jest przymocowany do tego radiatora od tranzystorów mocy. Jeśli przekaźnik jest ok to może jeszcze złącze od słuchawek ma zabrudzone styki i tam następują jakieś spadki mocy? Co do oznaczenia głośnika to też bym tak rozumiał, że ma on 4 ohm. Zawsze możesz sprawdzić miernikiem jaki opór ma cewka w głośniku. Miło usłyszeć, że coś ożyło i działa.
  • Poziom 25  
    Skoro się grzeje to nadal coś jest źle.
    Czy ustawiłeś ten potecjomet PR1 tak jak napisałem? Sprawdź go, może jest uszkodzony.
    Sprawdź, jakie jest napięcie między emiterem a kolektorem T11.
    Czy obudowy tych KD503 nie mają zwarcia z radiatorem?

    Jakie jest napięcie między punktem w którym łącza się R54 i R55 a masą?
    POWINNO BYĆ OKOŁO 0 V!
    Jeśli działa na wyjściu line-out , to tylko świadczy o tym, że sprawny jest przedwzmacniacz i jego zasilanie. Sam wzmacniacz mocy nadal może być niesprawny.
  • Poziom 10  
    Sprawa ma sie tak:
    -napiecie tam gdzie ma byc +- 15 V takie jest ( schemat) , tam gdzie ma byc-+ 30V jest 2 razy takie ( z trafa tez jest 60V) ( no albo zle cos ustawiam na mierniku) ale moze tak ma byc na schemacie sa tranzystory mocy kd 502 ja mam kd503 i moze to tak musi byc ,
    -grzało sie podejrzanie jak mowi bogunio nie zwrocilem uwagi na potencjometr montazowy pr1 ale na szczeescie tylko krotką chwilkę ustawilem jak potrzeba bo jest znacznik farba zrobiony w jakiej pozycji powinno byc) i teraz juz ok tez sie grzeje ale jest co najwyzej minimalnie ciepłe
    - podlaczam glosnik jednak posytawiłem na ten oryginał skoro podlaczany byl do wzmacniacza innego i niec sie nie stalo , chcialem sprawdzic tylko tę koncókę no i wywaliło bezpieczniki

    JEst tam wyjscie linę z samego chyba p[rzedwzmacniacza gra fajnie dzialaja wszystkie funkcje distortion itd...korekacja tez ok...
    Cos nadal mam w koncowce nie pamietam czy ten potencjometr przestawilem przed podłączeniem głosnika czy po, Dodam ze ten gloesnik chyba jakis trefny jest gral b cicho no i bezpiecznik walnął. Wydaje mi sie ze problem tkwi w tranzystorze t10, t13 ( t10 sugerowal bogunio
    wczesniej -moze zle sprawdzilem) nie wiem czy taka metoda ma jakis sens ale wnioskuje tak na podstawie ze wlaczam wzmacniacz ( po tym walnięciu bezpieczników wlozylem troche inne za duze ale nic sie nie dzieje przypominam ze wlanęly jak był podpiety glosnik oczywiscie go odpialem) wyjscie line out dziala mam wpiety w line in komputera chwilkę poczekam ( gram w tym czasie np:)) i pozniej sprawdzam palcem i wszystkie tranzystory sa ciepłe oczywiscie delikatnie cieple bez przesady a zimny pozostaje tylko t10 t13 , jeszcze lekkie watpliwosci mam do t13 .
    W kazdym razie wiem ze mam jakis problem koncówce , powinienem sobie dac radę z nim wczesniej czy pozniej ten zamiennik bd543( za t13 2n6292 bdp285) elektronik powiedzial ze powinien sie nadac bo jest na wieksze napiecie tylko . to moja pierwsza naprawa a wiedza z elektroniki jest no nienajlepsza.
    Bogunio czy po tych wyjasnieniach te napiecia dalej powinny byc zero?
    Pr 1 dziala juz poprawiłem , napiecie sprawdze miedzy EiC t11 z radiatorem styka sie colector chyba ale przez folię taką, a nozki b i e maja izolacje tam jest ok, napiecie sprawdzę tam gdziema byc zero.
    acha przekaznik dzial dobrze słychac charakterystyczne pyknięcie.
  • Poziom 25  
    Bezpiecznik się spalił bo widocznie ten głośnik ma zwartą cewkę. Grał Ci cicho więc rokręciłeś głośniej, prawda? Na innym wzmacniaczu nic sie nie stało, bo byc może tamten wzmacniacz miał zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Nie podłączaj już tego głośnika!

    Czekam na wyniki pomiarów.
  • Poziom 10  
    Grał cicho ale na innym wzmacniaczu(ja wiedzialem ze cos z nim nie tak ale chcialem zobaczyc czy tylko sygnal juz poprawy z koncowki jest) , na tym co reperuje przylutowalem kable od glosnika odpalam i wywalilo bezpieczniki. No juz go nie bede i tak podlaczac bo cos z nim jest nie tak ,,, jeszce raz sprawdzilem polprzedwodniki tranzystory w koncowce ( jak mialem dobry odczyt bez wylutowania uznawalem ze jest ok) jak bylo cos podejrzane wylotowywalem tranzystory i sprawdzalem ... no i miales sluszne podejrzenia ten t10 (bd 140) tez jest kropnięty wtedy akurat ten sprawdzalem na plytce uznalem ze dobry ....ten t13 (powinien byc bdp 285 lub 2n 6292) ja dostalem bd 243 i powinien sie sporawdzic jest tylko na wyzsze napiecie tez dobry czuje ze jestem blisko .... juz wiem na ze wszystkie tranzystory oprocz tego t10 bd 140 sa dobre . Poszukam u siebie nie wiem czy mam ewentualnie co moglbym wlozyc tam innego tylko na probę zamierzam pozniej t13 i t10 wstawic jakie powinny byc ( aale to jak pojade do sklepu) mam trochę rosysjskiego sprzetu patrzylem w sieci ale nie doczytalem sie odpowiednika rosyjskiego bd140.
    jesli chodzi o te pomiary mam znow wyjeta płytkę no i nie wiem czy ma sens dopoki nie wlutuje sprawnego t10 bd 140 lub jakiegos zamiennika ...ale mysle ze teraz po dokladnym sprawdzeniu tranzystorow w koncowce po ustawieniu pr1 sprawdzalem tez rezystory ( tylko ten tranzystor t10) powinno zagadac....
    A swoja drogą byc moze tez jest jak mowisz glosnik jest zepsuty a tamten piec mial takie zabezpieczenie , nastepnym razem sprawdze na innym glosniku)
  • Poziom 15  
    Wspominałem przecież na samym początku jeszcze przed podaniem schematu, abyś sprawdził wszystkie półprzewodniki łączące się z R46 oraz aby sprawdzić je gdy są wylutowane z układu.
  • Poziom 10  
    szczerze mowiac pierwszy raz uzywałem miernika ( ztego co narazie wiem istnieja 2 metody sprawdzania rezystencja albo wykorzaystujac test dla diod - skoro traznsytor to dwie diody polaczone szeregowo - no teraz mam juz opanowane to) akurat ten tranzystor t10 nie wylutowałem widocznie zle cos mi poszlo skoro uznalem ze jest sprawny . W kazdym razie nie jest zle juz na poczatku wogole ten wzmacniacz trzeba bylo odswiezyc znalazlem 2 zimne luty jeden elektrolit byl tez spuchniety nie bylo sygnalu nawet w line out. Juz mnie to nie przeraza jakos przedwzmacniacz działa co juz mnie cieszy.. Sprawdziłęm te tranzystory dzis raz jeszce tym razem juz na 2 metody i dokładnie. No nie mam pod reką bd 140 zeby wlozyc w t10( znalazlem bd137 ale to nie to mam troche rosyjskich tranzystorów ale te oznaczenia jakbym znal rosyjki odpowiednik bd 140. Wyglada na to ze juz wlasnie tylko ten tranzystor jest wadliwy .poszukam jeszcze jakis tranzystorów ( jesli nie projekt poczeka pare dni)
    wszystkie traznystory inne w koncowce sa ok. Acha jeszcze nowe bezpieczniki na 1,6 amp i w koncu zagada. No pierwszy raz robie cos takiego, dlatego moze kilka bledow popelnilem. Wiekszosc tych tranzystoró wylutowałem akurat ten został. Najważniejsze ze te dwa kd503 sa sprawne... A czy taka metoda jest wirygodna? Otoz nawet jak dotykam palcem ( oczywiscie po wylaczeniu zasilania) wlasnie tylko ten t10 _bd140 jest zimny jak lód no i t13 tez chłodny (jako zamiennik mam bd543 ale on ma poprawne wskazania czyli jest dobry) reszta tranzystorów czuc ze pracuja sa leciutko ciepłe. teraz po wlutowaniu tego t10 i wstawieniu bezpieczników uzyję tego glosnika 40 wat 6 ohm jest sprawny na setkę.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Acha czy muszę do sprawdzania lutowac kable od sprezyny pogłosowej do miejsc na płytce czy będzie to miec znaczenie jak poczekam z tm na koniec to jest układ reverb , chyba nie ma to znaczenia ?
  • Poziom 15  
    Jeśli chodzi o sprawdzanie tranzystorów bipolarnych omomierzem to chyba prostszego i pewnego sposobu nie ma. Oczywiście, gdy element jest wymontowany. W płytce to może różnie pokazać. Dobrze, że sam coś poprawiłeś z tymi lutami i kondensatorami. To się chwali:D. Na odległość ciężko by było z czymś takim się uporać. Tranzystory to najbardziej jedynie te główne mocy będą sie grzać. Reszta może się trochę nagrzać przy dłuższej pracy. Możliwe że będzie jeszcze trzeba coś PR-kiem pokręcić, ale najpierw niech zagra końcówka mocy. Wiele już nie brakuje. Potem będziemy dalej radzić:D

    Jeśli zamontowana sprężyna pogłosowa nie utrudni Ci jak narazie pracy to czemu nie. Lecz jeśli dodaje trochę kłopotu to ja bym poczekał z tym. Wzmacniacz będzie grał i bez tego.