Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DELL 2405FPW - brak obrazu

zmudzki1979 23 Sty 2010 05:25 1416 0
  • #1 23 Sty 2010 05:25
    zmudzki1979
    Poziom 10  

    Witam
    Mam Della 2405fpw. Po włączeniu panel sterowania się podświetla. monitor ma 5 wejść - VGA, DVI, RGB, S-Video, Component. Po włączeniu ekran jakby się podświetlał przez kilka sekund i potem znowu czarny. Brak jest self test lub menu ekranu, po podłączeniu do laptopa z win 7 i włączeniu wykrywania monitor jest nie rozpoznany w ogóle. Monitor również nie wykrywa sygnału bo nie przełącza się automatycznie na tryb VGA lub DVI (1 i 2) . Próbowałem podłączać do S-Video i component ale również nie ma żadnego sygnału (obrazu). Naciskanie przycisków na panelu powoduje chwilowe podświetlenie ekranu ( zaznaczam ze ekran jest wciąż czarny tylko widać jakby rozbłysk spod matrycy ). Po podłączeniu USB laptop wykrywa USB huba i czytnik kart wbudowane w monitor. Znalazłem sklep z częściami zamiennymi aż w USA stąd prośba o pomoc w postawieniu diagnozy co jest do wymiany jako że nie chce naprawiać go miesiącami i wydawać kasy na przesyłki. Jeśli ktoś miałby schemat zasilacza i opis które piny jakie napięcie mają to akurat mógłbym pomierzyć sam i wykluczyć zasilacz ( co akurat sugerują fachowcy z USA po krótkim opisie ).

    Edit:
    Jesli to pomoże dane zasilacza: Part Number on Board: BENQ 48.LIE02.002

    Edit 25/01/10:
    O dziwo odezwali się do mnie ze stanów i naprowadzili mnie żeby sprawdzić F701 i F702 na zasilaczu. Teraz językiem laika ( nie jestem pewien czy moja metodologia jest właściwa ) ustawiłem mój multimetr na test przewodzenia i obie F-ki dawały beep a ich rezystancja była bliska zeru. Więc zakładam że to żadna z nich. Przy okazji inspekcji znalazłem coś co wyglądało jak zimny lut na kondensatorze i go przelutowałem i po włożeniu do monitora zauważyłem efekt. podświetlanie jest teraz ciągłe już nie gaśnie jak wcześniej po kilku sekundach. W kwestii wyboru źródła sygnału coś się papra bo mi się 1 ( VGA ) i 5 ( Component Video ) na raz świecą można jeszcze wybrać 2 ( DVI ) ale 5 wciąż się pali no i obrazu brak. O dziwo po podłączeniu do laptopa monitor zostaje prawidłowo rozpoznany ( o ale obrazu wciąż nie ma :-( )
    Czy ktoś światły mógłby się wypowiedzieć w temacie i coś doradzić. Czy iść za poradą fachowców z USA i kupić nowy zasilacz czy może warto samemu coś pokombinować, czy to może wcale nie jest zasilacz a logic board ??

    kolejny edit 25/01/10:

    szanowni koledzy i koleżanki. stoję przed wyzwaniem. jako laik próbuje się czegoś nauczyć ale mam dziwne wrażenie że w sekcji początkujący pomocy zbyt wiele nie otrzymam :-(
    właśnie napisali do mnie z USA że skoro podświetlanie działa i cytuje "fuse F701 and F702 are not open" ( i tu nie wiem czy użyłem właściwej metody do diagnozy tych bezpieczników ale nikt nic nie podpowie :-( ) to niby logic board jest padnięty. A ja mam tylko jednego szota bo jak kupie nowy zasilacz to już kupno logic boarda będzie nieosiągalne i mało sensowne bo równie dobrze mogę kupić nowy monitor za 150 funciaków. Więc jeśli ktoś z doświadczonych kolegów mógłby pomóc naprowadzić mnie na właściwy trop to bardzo proszę.

    dzięki
    Zmudzki1979

    0 0