Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik "webasto" - uszkadza się.

varrior87 23 Sty 2010 16:02 6356 17
  • #1 23 Sty 2010 16:02
    varrior87
    Poziom 18  

    Witam!
    Zrobiłem swój układ sterujący ogrzewaniem postojowym Ateso BreezeIII.
    Układ ma za zadanie sterować pompką paliwa. Wszystko ustawione, wa zakresy, działa poprawnie... do czasu. Problem polega na tym, że gdy wsadzę taki sterownik, uruchomię go to wszystko działa poprawnie. Zapala i grzeje lecz gdy się o zostawi na noc w pojeździe (mamy mrozy) to już się go nie odpali.
    Zmontowałem taki układ, że sygnalizuje zasilanie LEDem. Przekaźnika już nie słychać, złapie na cały czas włączenia zasilania lub w ogóle nie łapie. Przeważnie uszkodzeniu ulega tranzystor T4 (kiedyś wmontowany był BC 273, aktualnie BD 135). Układ zasilany jest z akumulatora 24V (dźwig). Oryginalne sterowniki były bardzo kosztowne i w dźwigach niestety bardzo awaryjne - w ciągu roku wymiana 2-3 razy. Jaka może być przyczyna nieprawidłowej (lub braku) pracy układu przy niskiej temperaturze? Co muszę poprawić aby układ był stabilny i w miarę bezawaryjny? Jakie elementy z układu mogą powodować uszkodzenia przy niskich temperaturach?

    Podaję schemat i wykaz elementów.

    Sterownik "webasto" - uszkadza się.

    R1 9,1 KΩ
    R2 6,2 KΩ
    R3 10 KΩ
    R4 20 KΩ
    R5 3,3 KΩ
    R6 1 MΩ
    R7 47 KΩ
    R8 270 Ω
    R10 330 Ω
    R11 1 MΩ
    C1 1 μF / 50V /elektrolityczny
    C2 470nF / ceramiczny
    C3 1000 μF / 35V / elektrolityczny
    D dioda elektroluminescencyjna zielona
    T1 , T2 , T4 NPN / BC 107 = BC 273B
    T3 PNP / BC 177 = BC 307B
    T5 PNP / BC 313 / BD 136

    Dodam, że na wyjściu jest podłączony przekaźnik pompy paliwa.

    0 17
  • Relpol
  • #2 23 Sty 2010 16:53
    basti1984_2007
    Poziom 16  

    Jeżeli przekaźnik, to czy ma równolegle diodę do gaszenia przepięć? Jaki prąd pobiera cewka włączonego przekaźnika? Rozumiem, że się uszkadza tranzystor T5?

    0
  • Relpol
  • #3 23 Sty 2010 16:59
    c_04
    Poziom 21  

    Ten BD135 tez Ci wywala?
    To mi wyglada na jakies sterowanie pradem/napieciem. Hmm jezeli napieciem to wstawilbym zamiast tego calego ukladu np LM317 i zobaczyl czy dziala. Jezeli nie to zmontowal sterownik PWM na np 555 + jakis tyrystor ew mosfet. Ta dioda pokazujaca zasilanie wlasciwie nic nie pokazuje... pokazuje tylko ze napiecie jest doprowadzone i ze dziala ten tranzystor do niej dopiety. Ale czemu pada tranzystor T4 hmm... moze praca impulsowa w niskich temperaturach mu nie odpowiada. Trzea by sprawdzic jego temperature podczas pracy. No chyba ze uklad generuje jakies szpilki powodujace jego przebicie.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 24 Sty 2010 00:12
    varrior87
    Poziom 18  

    Prąd przekaźnika jest malutki, max 300mA. Wywala przeważnie T4 (BD135). T5 jest dobry. Są wpięte dwie zwykłe diody prostownicze na zasilaniu układu. T1 steruje kontrolką zasilania. Że tak powiem, jest to przerobiony metronom, zwykły przerzutnik astabilny. Nie chcę tego na żadnym układzie scalonym. Ten układ ma to do siebie, że jest stabilny i niewrażliwy na zmiany napięcia zasilania (ładowanie, postój). Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd. Szpilek ten układ nie generuje, tylko prawie prostokątny przebieg o wypełnieniu niespełna 1/2. Tranzystory powinny wytrzymać te prądy i napięcia ale jak widać temperatury już nie. Żaden BD podczas pracy się nie grzeje mimo to profilaktycznie dałem małe radiatory na nie. Układ po lekkim ogrzaniu w pomieszczeniu pracuje normalnie, ale gdy się go zostawi na mrozie i potem odpali to klapa.

    0
  • #5 24 Sty 2010 04:22
    c_04
    Poziom 21  

    Wydaje mi sie ze problem lezy w braku opornika od + zasilania do bazy tranzystora T5 ew od + zasilania do C T4. I tu chyba bylby problem bo tranzytor w momencie podpiecia zasilania ma baze zawsze na wysokim potencjale w stosunku do C i E T4. A z tego co wiem to tranzystory tego nie lubia. Moze to o to chodzi. BC237 w ukladzie otwartego kolektora z noty chyba moze miec roznice potencjalow EB 6V. BD135 moze miec jeszcze mniej bo 5V. Albo zle czytam albo trzeba by uklad w tym miejscu zmienic.
    Pozdrawiam

    To jest bramka NAND ale zwroc uwage na podlaczenie 2 ostatnich tranzytorow.
    Sterownik "webasto" - uszkadza się.

    0
  • #6 24 Sty 2010 22:20
    basti1984_2007
    Poziom 16  

    Na mróz najmniej odporne z elementów w układzie są elektrolity. Podmień C1 na porządny tantalowy, albo foliowy.

    Ewentualnie zwiększ jego pojemność i zmniejsz rezystancje potencjometrów. Prąd ładowania jest w układzie bardzo mały, może być, że na mrozie wzrasta upływność kondensatora.

    0
  • #7 25 Sty 2010 01:47
    varrior87
    Poziom 18  

    Zrobiłem nawet układ na kondensatorach tantalowych, oprócz tego 1000uF i też się spaliły tranzystory. Nie mogę zmniejszyć PRków, ponieważ nie będzie zmiany zakresu a niestety zakres częstotliwości jest ogromny. Co do oporników, na T4 tego dać nie mogę, a na T5 opornik na bazę? To od razu będzie zwierać przekaźnik. Zaznaczam, że przy normalnej temperaturze wszystko działa jak należy, więc ponawiam pytanie: Jakie element przy niskiej temperaturze może doprowadzać do spalenia końcówki? Jest jakiś współczynnik temperaturowy zastosowanych u mnie elementów, który mógłby za to odpowiadać?

    0
  • #8 25 Sty 2010 14:40
    Marian B
    Poziom 35  

    Nie jest podana wartość rezystora R9. Możliwe, że jest zbyt mała, i dla tego może być zbyt duży, (uszkadzający) prąd bazy tranzystora T4, podawany przez tranzystor T3. W emiterze T3 jest duży kondensator elektrolityczny, który gdy naładowany, będzie "mocnym" żrodlem zasilajacym bazę T4 przez złącze emiter-kolektor tranzystora T3.

    0
  • #9 25 Sty 2010 16:30
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    varrior87 napisał:
    Zrobiłem nawet układ na kondensatorach tantalowych, oprócz tego 1000uF i też się spaliły kondensatory. Nie mogę zmniejszyć PRków, ponieważ nie będzie zmiany zakresu a niestety zakres częstotliwości jest ogromny. Co do oporników, na T4 tego dać nie mogę, a na T5 opornik na bazę? To od razu będzie zwierać przekaźnik. Zaznaczam, że przy normalnej temperaturze wszystko działa jak należy, więc ponawiam pytanie: Jakie element przy niskiej temperaturze może doprowadzać do spalenia końcówki? Jest jakiś współczynnik temperaturowy zastosowanych u mnie elementów, który mógłby za to odpowiadać?

    "Spaliły się" chyba nie kondensatory :?:
    Na niepewne (zależne od temperatury) działanie układu mogą mieć wpływ parametry tranzystorów T2 i T3, pracujących w układzie tranzystora jednozłączowego (UJT) (współczynniki termiczne prądów zerowych i napięć). Można próbować dobierać różne typy (egzemplarze) tranzystorów.
    Można "dołożyć" diodę D1 (zabezpieczenie złącza B-E T4), zwiększyć wartość R10 i dołożyć Rd.
    Sterownik "webasto" - uszkadza się.
    Poza tym - T1 jest zupełnie niepotrzebny (wystarczy - szeregowy z LED-em - rezystor).
    Pozdrawiam.

    0
  • #10 26 Sty 2010 13:08
    varrior87
    Poziom 18  

    Spróbowałem tego układu z zabezpieczeniem tranzystorów końcowych. Teraz czekać aż się lekko zmrożą i odpalam. Co do T2 i T3 to one są dobre i ciągle pracują prawidłowo. Problem zawsze był z końcówka. Dam znać, czy układy na mrozie nadal chodzą.

    0
  • #11 28 Sty 2010 00:06
    varrior87
    Poziom 18  

    Niestety Prezeswal. Pokładam w Tobie wielką nadzieję ale niestety układ nie zagadał. Nici, nadal tranzystory szlag trafia. Co dziwniejsze, stabilizacja, przerzutnik nadal działają. Problem leży gdzieś w końcówce. Może ktoś ma pomysł na inną? Chodzi mi o tranzystory T4 i T5. Głownie to będą zasilać przekaźniki.

    0
  • #12 28 Sty 2010 23:02
    neo_dc
    Poziom 32  

    Jakie złącze jest przebijane ? Zawsze to samo ?

    0
  • #13 29 Sty 2010 00:51
    varrior87
    Poziom 18  

    Szczerze to zawsze T4 i cały zaczyna być drutem (przewodzi E-C), czyli cały się uszkadza - przebicie. W ten sposób T5 jest w ciągłej pracy i zwiera przekaźnik.

    0
  • #14 29 Sty 2010 09:27
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    varrior87 napisał:
    Jakie element przy niskiej temperaturze może doprowadzać do spalenia końcówki? Jest jakiś współczynnik temperaturowy zastosowanych u mnie elementów, który mógłby za to odpowiadać?


    W tym układzie nie ma takich elementów (i współczynników), które mogą powodować uszkodzenie T4 (jeśli wartość R9 jest rzędu kilku kΩ).
    Pozostaje więc niewłaściwy montaż - np. zwieranie bazy z kolektorem T4 w wyniku zmniejszenia temperatury. Innej możliwości nie widzę.
    Pozdrawiam.

    0
  • #15 29 Sty 2010 12:35
    varrior87
    Poziom 18  

    Montaż jest prawidłowy. Brak zwarć ,przebić i zimnych lutów. Zrobiłem kilka płytek i w każdym układzie dzieje się tak samo. Może źle dobrałem tranzystor? Tylko na jaki go zamienić?

    0
  • #16 29 Sty 2010 20:47
    neo_dc
    Poziom 32  

    Włóż szybką diodę na złącze CE tranzystora T4 zaporowo. Może uda jej się zewrzeć szpilki napięcia powodujące przebicie.

    0
  • #17 30 Sty 2010 02:06
    varrior87
    Poziom 18  

    Zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobić takiego sterownika na NE555. Tylko boję się, że znów może być problem z końcówką. Jak to ugryźć?

    0
  • #18 30 Sty 2010 14:40
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    varrior87 napisał:
    Zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobić takiego sterownika na NE555. Tylko boję się, że znów może być problem z końcówką. Jak to ugryźć?


    Schemat połączeń tranzystorów T4 i T5 jest poprawny i powszechnie stosowany - nie istnieje więc żaden "problem z końcówką" od strony koncepcji.
    Przyczyny uszkadzania się T4 leżą więc po stronie wykonania (pomyłki, niewłaściwe wartości elementów, pomylone wyprowadzenia, itp.).
    Opisy innych rozwiązań multiwibratorów (generatorów) astabilnych można z łatwością znaleźć na forum (nie trzeba gryźć).
    Regulamin p.14 i p.16, temat zamykam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów