logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okresowe niedziałanie automatycznego odszraniania w Polar CZP 346

k3048 20 Lip 2004 11:45 4313 6
REKLAMA
  • #1 751906
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam,co może być przyczyną okresowego niedziałania automatycznego odszraniania w lodówkozamrażarce czp 346 polaru,za wszekie sugestie dziękujęi pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 752299
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    a jak to "niekiedy"-nierozmrażanie się objawia-możesz to opisać czy spr. cały czas pracuje- to wieje gdzieś gaz z układu!
  • REKLAMA
  • #3 752376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 752394
    martinos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jęsli jest termostat elktroniczny to może być odrszranianie sterowane czujką odszraniania , i zalęzy w tedy od temperatury praownika , moze też być odszranianie czasowe, jest wiele możliwości napisz jaki jest termostat i ile czujek ma .pozdrawiam !!!
  • REKLAMA
  • #5 752792
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    witam,jest to lodówa szwagra, ja jako tako kumaty z elektryki zostałem mimowolnie poproszony o zdiagnozowanie uszkodzenia i ewentualną naprawę,o ile proste lodówki z lat 80, 90 nie przysparzały kłopotu z naprawą elektryki o tyle , terażniejsze z którymi nie miałem bliższej styczności i braku schematu[tym bardziej że na razie nie wyciągałem tej lodówy, i nie zaglądałem od tyłu,tak że nie mogę powiedzić czy jest 1 agregat czy dwa ,czy termostat jest elektroniczy czy nie,jak stwierdziła szwagierka[rzecz święta],lodówa pracuje normalnie,tylko czasami się sama odszrania[jak być powinno] a czasami nie.wiem że urządzenia polaru to nie ostatni krzyk techniki,szukając w internecie nie znalazłem potrzebnych informacji,takoż zwróciłem się o pomoc na forum.lodówkozamrażarka czp 346 polar. nie chcąc zbłażnić się przed rodziną proszę kolegów o wskazówki na co mam zwrócić szczególną uwagę jak zabiorę się do tej lodówy o tyłu.pozdrawiam
  • #6 752818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 752872
    stach19
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    W CZP346 były stosowane termostaty z dwoma kapilarami (jedna mocowana w komorze chłodziarki odpowiada za wyłączenie druga na płycie parownika odpowiada za załączenie ). Aby prawidłowo sprzęt działał muszą być spełnione pewne warunki -temperatura załączenia +3 na płycie co powoduje rozszronienie płyty ,temperatura wyłączenia ok. +2 w komorze chłodziarki (w miejscu mocowania ).Jeżeli teraz ktoś "zwiedza" chłodziarkę i komora była dłużej otworzona termostat nie pozwoli na wyłączenie się sprężarki do momentu wychłodzenia komory. Dlatego jest więcej szronu na płycie.Może być również i taki przypadek z którym sie spotkałem że klientka przez przypadek otwierała zawsze chłodziarkę w momęcie działania sprężarki i miała wrażenie że się nie rozmraża płyta, ale to jest tylko moje przypuszczenie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem okresowego niedziałania automatycznego odszraniania w lodówkozamrażarce Polar CZP 346 może wynikać z kilku przyczyn. Urządzenie posiada jeden agregat i jeden termostat, który w modelu CZP 346 jest termostatem z dwoma kapilarami – jedna umieszczona w komorze chłodziarki odpowiada za wyłączenie sprężarki, druga na płycie parownika za jej załączenie. Automatyczne odszranianie powinno nastąpić po wyłączeniu sprężarki, co powoduje rozmrożenie płyty parownika. Jeśli odszranianie nie następuje, może to oznaczać, że sprężarka się nie wyłącza, co może być spowodowane zbyt wysokim ustawieniem termostatu lub problemem z czujką odszraniania. Dodatkowo, częste otwieranie drzwi chłodziarki podczas pracy sprężarki może powodować opóźnienie wyłączenia i zwiększenie szronu na parowniku. W przypadku systemu bezszronowego odszranianie jest sterowane elektronicznie, jednak w tym modelu jest to system tradycyjny z termostatem mechanicznym. Zaleca się sprawdzenie ustawienia termostatu oraz kontrolę działania termostatu i czujek odszraniania po demontażu tylnej obudowy urządzenia.
REKLAMA