Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

harwa lc-20h3sw siadł obraz i fonia po burzy

mortalus 24 Sty 2010 01:16 1840 0
  • #1
    mortalus
    Poziom 11  
    Witam, dostałem od znajomego bardzo mało znany TV firmy Harwa, nigdzie schematów nie znalazłem, ale mniejsza o to. Ponad pół roku temu podczas burz jakie panowały TV wysiadł, był podpięty do dekodera polsatu poprzez kabel Euro, dekoder polsatu też podczas tej burzy wysiadł. Obecny stan TV jest taki iż po uruchomieniu słychać 2 - 3 stuki w głośnikach, i załącza się niebieski ekran, też wyszukuje sygnału na wszystkich wejściach, ale cokolwiek nie podepnę (Euro, chinch, DSub) to i tak niebieski jest ekran i brak głosu, czasami zdarza się iż na zwykłej antenie się pokaże obraz ale wtedy brak dźwięku. TV wcześniej był u osoby co naprawia Telewizory w moim mieście ale niestety nie zrobił tego tv, trzymał parę miesięcy i nic, z tego co widziałem uparł się chyba przy układzie wzmacniacza dźwięku TPA1517NE bo są ślady świeżego lutowania, oraz przy układzie pamięci Atmelu. Moja znajomość z elektroniki jest średnia, bawię się komputerami i potrafię wymieniać jedynie układy BGA, więc z tym co na płycie tego TV powinienem sobie poradzić, tylko ciężko mi określić co się konkretnego popsuło. Z początku sądziłem iż uszkodzony jest procesor dźwięku gdyż jak pisałem wcześniej czasem TV na zwykłej antenie się załącza i brak dźwięku więc od razu diagnoza padła na procesor dźwiękowy MSP3410G oraz wzmacniacz dźwięku TPA1517NE, wzmacniacz jest raczej sprawny gdyż gdy go wyciągnę to nie ma stuków więc stuki są wzmacniane i wychodzą z procesora dźwięku. Dalej na płycie są jeszcze układy TDA4470 z opisu na datashhet znalazłem że jest to integrated bipolar circuit for multistandard video/sound IF (VIF/SIF) signal processing, więc na moją słabą znajomość być może siadł ten układ, chciałbym by ktoś kto się zna pomógł mi określić czy ten układ może być uszkodzony czy raczej stanowczo co innego. Na płycie jest jeszcze układ HEF4052BT - multiplekser/demultiplekser 4 kanałowy a może to on, nie wiem do czego on służy tutaj w TV (poza teorią samą multiplekser demultiplekser), poza tymi ukłądami jest jeszcze jeden timer LM 555 CN ale raczej on chyba nie powinien robić takich objawów jakie ma ten TV, na płycie jest jeszcze jeden bardzo długi układ TV/VCR VCT 3833F nie znalazłem opisu tego układu. Dodam jeszcze iż jak TV jest uruchomiony można normalnie ustawiać parametry TV (jasność kontrast kolory itp) chodzić po menu, pasek głośności się zmienia, ale np wyszukiwanie kanałów jak nie zaskoczy po uruchomieniu to nie wyszukuje, stoi ciągle na 0MHz, jak daje auto wyszukiwanie to chwile się włącza i po ok 2 sekundach wyłącza. Jeszcze dodam iż na płycie są 2 kwarce. Na koniec jeszcze dodam zdjęcia wyglądu płyty z opisem podejrzanych za całą sytuację układów. Jeszcze dodam iż płyta składa się z 3 części pierwsza część to chyba tylko podświetlanie LCD, druga nie wiem, ale pod nią podpięta jest 1 i 3 część, a na trzeciej części są wszystkie wejścia poza komputerowym DSUB, ipod nią był podpięty dekoder podczas burzy.

    Za wszelką pomoc i naprowadzenia by naprawić ten TV będę bardzo wdzięczny. Jeszcze dodam iż nie mam oscyloskopu i nie umiem się nim posługiwać, tylko lutowanie, i multimetr. Dlatego też temat zamieszczam w dziale początkujących.


    W związku z brakiem odpowiedzi, i moją dalszą walką z tv dodam iż udało mi się odkryć że przy podłączonej dobrej antenie za każdym razem załącza się program na TV podczas uruchamiania (ale śnieży) dalej jak już jest obraz to sprawdzałem dalej, okazuje się iż nie ważne jaki kanał wybiorę od 1 do 255 na każdym jest to samo. Gdy wchodzę do memu w tryb wyszukiwania programów to wygląda tak jakby nie chciało wcale wyszukiwać, zablokowało się lub uszkodziło coś pewnie. Dodatkowo na tym kanale co jest załączony próbuję włączyć telegazetę i ona także nie chce się załączyć, TV ma opcje też zegara który też po wciśnięciu przycisku z pilota nie chce się załączyć. Dodatkowo jeszcze ustaliłem iż w menu przy konfiguracji głosu można wybierać L (chyba left) R (chyba right) oraz systemy BG/DK ale jak próbuję cokolwiek zmienić w menu dźwięku z systemami to system np BG pokazuje się na 1 sekundę na czerwono i po sekundzie znika, tak jakby było coś nie tak i nie może zapisać ustawienia.

    Gdyby problemem był tylko dźwięk to chyba wymiana procesora dźwięku by pomogła, a
    te resztę usterek to ten TDA4470 (TDA4470 integrated bipolar circuit for multistandard video/sound IF (VIF/SIF) signal processing) może być winny ? Jakie układy są przeważnie od telegazety w lcdkach ?

    Proszę w dalszym ciągu o pomoc.
  • Sklep ElwronSklep Elwron