Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Leuze electronic NT 21 co to takiego ?

adamjur1 24 Jan 2010 14:02 2305 4
Relpol
    adamjur1
    Level 41  
    Witam
    Prosze o informacje - może ktoś spotkał się z tym urządzeniem.

Leuze electronic NT 21 co to takiego ?

Pozdr.J.
  • Relpol
  • Helpful post
    SQ9MEM
    Level 29  
    Wygląda na moduł bariery optoelektronicznej - wskazują na to napisy "Sender" i "Empfanger".
  • Relpol
    adamjur1
    Level 41  
    No... jest to możliwe - w tej maszynie wypatrzyłem co najmniej jedną barierę.
    A po co jest wejście między 3 a 4 oznaczone przebiegiem prostokątnym ?
    a ten pstryczek npn ....2 / pnp.....4 ?
    Pozdr.J.
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Wejście sygnału odbiornika. NPN przy oświetleniu zwiera do masy ( wyjście to otwarty kolektor), PNP daje napięcie zasilania ( też OC). Mogą być rezystory podciągające masę / plus , w zależności od odbiornika.
  • Helpful post
    bartas666
    Level 18  
    Witaj adamjur1!
    Prawdopodobnie jest to tzw wzmacniacz fotokomórki/bariery optycznej. Na serwisie stosuje coś takiego podobnego lecz polskiej produkcji o nazwie WF-2. Jest tam wejście do czujnika odbiciowego folii, oraz doprowadzony sygnał z mikroprzycisku krzywki zamontowanego na maszynie, zestyk przekaźnika steruje pracą elektrozaworu. Zmiana plaryzacji może do zmiany informacji kiedy ma urządzonko zareagować jak widzi czy nie widzi markera bądź też jakiegoś przedmiotu. U mnie wejście do krzywki było tzw. oknem foto czyli dopiero przy zwartych stykach mikroprzycisku możliwe było odczyt sygnału z czujnika odbicioego. Mogę się mylić, ale na pierwszy rzut oka mi to przypomniało te WF-2. Pozdrawiam