Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] jak odczytywać date produkcji z akumulatorów

rt14 24 Jan 2010 22:54 240216 37
    rt14
    Level 10  
    Witam chciałby się zapytać jak odczytać datę produkcji z akumulatora bosch ktory właśnie zakupiłem
  • Helpful post
    fuutro
    Level 43  
    Nie wiem, masz zdjęcia? Wystarczą akumulatora z tą datą.
    rt14
    Level 10  
    znalazłem n stronie podanej przez radekkubiak9312.
    wielkie dzięki.
    Anonymous
    Anonymous  
    telwisalfa
    Level 21  
    stratos37 wrote:
    Witam, na akumulatorze Bosch S4 mam wybity nr 796112, kiedy został wyprodukowany ?

W swoich zapiskach znalazłem coś takiego:

W przypadku akumulatora Volvo/Bosch pierwsze trzy znaki to kod zakładu produkcyjnego kolejne trzy to kod daty produkcji. Kod daty produkcji oznacza rok i miesiąc wyprodukowania akumulatora.

znak 4 to rok
    znaki 5 i 6 to miesiąc:
    81 - styczeń
    82 - luty
    83 - marzec
    84 - kwiecień
    85 - maj
    86 - czerwiec
    87 - lipiec
    88 - sierpień
    89 - wrzesień
    90 - październik
    91 - listopad
    92 - grudzień

Przykład

Numer seryjny: F2B285264 0050 935714

Data produkcji akumulatora 285 -> maj 2002r.
    maxiu202
    Level 2  
    a co w przypadku gdy mam taki nr na aku?
    C16 108 091 042 279 367 5??
    I wolny nr na aku 108 jak mam odczytać tę datę??
    cyss_cs
    Level 14  
    Witam,

A jak będzie wyglądać numer seryjny aku z produkcją w 2011-2012 ?
    tomi1125
    Level 10  
    Mam akumulator z napisem renault(prawdopodobnie z pierwszego montażu ) produkcji czeskiej z takim oznaczeniem 130811 tzn że jest z sierpnia 2011 ?
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Witam.
    Powiecie, gdzie znajde rok produkcji, na tym akumulatorze Bosch 77Ah780A?
    CAC310021 0120
    536073
    Wydaje sięże jest to numer 310 czyli październik 2013, ale kto tam wie.
    Ciekawe jaka fabryka.
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Jasne, przeczytałem. Problem w tym, że nic z tego nie wynika.
    Napisze jeszcze raz jak to wygląda CAC310021 0120 a
    536073 jest wybite, wypalone.
    Spotkałem się z tym, że pierwsze cyfry od lewej to rok i miesiąć czyli wypada, że 310. Wg tego co jest na tej stronie to średnio to widać.[/b]
    ReniferKaribu
    Level 12  
    W ty momencie nie mogę sprawdzić, ale chyba nie ma takiej nalepki. Wszyskie numery są wyplaone na górze.
    Telwisalfa podał przykład dla rocznika 2003. Idąc tym tropem pasuje na 310, jako kod daty produkcji. Wg jego informacji październik miał numer 90. Tutaj jest 10. Czyli albo coś zmienili, albo to jest tydzień.
    Jutro spojrze na akumulator
    -----------------
    Spojrzałem. Naklejki nie widze. Jest tylko to co napisałem czyli wybite numery na górze. Prawdopodobnie jest to jednak numer 310. Poczekam może ktoś ma podobny i razem ustalimy. Ewentualnie zadzwonie do jakiegoś serwisu Boscha. Może ktoś, coś powie.
    _TrotyL_
    Level 17  
    Witam,

a zaglądaliście na podstawę akumulatora, jakby dno od strony zewnętrznej?
    Przed chwilą na Bosch S4 znalazłem tam wypalone charakterystyczne kółko ze strzałką w środku. Jak można się domyślić strzałka wskazuje miesiąc produkcji a dwie większe cyfry rok.

Pozdrawiam, _TrotyL_.
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Od dołu? Tam nie zaglądaliśmy bo gdzieś czytałem, że na dole nic nie ma. Hm..można by sprawdzić.
    Tylko nie wiem czy takie oznaczenie nie dotyczy roku produkcji samego plastiku. O zajrzałem na te plastikowe nakładki od biegunów + i _. Przykładowo na jednej plastikowej nakładce jest strzałka zaznaczona na 13 i 9 (kółeczko i skala od 08-13) a na drugiej tak samo :D .
    Podobno data stworzenie akumulatora a data zalania to czasem dwie różne sprawy.
    Idąc tym tokiem rozumowania 310 to może być faktycznie październik 2013. Jednak 100% pewności brak.
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Czasem najprościej zadzwonić. Próbowałem kilka razy z różnymi serwisami od Warszawy przez Łodź. Wszędzie brak informacji. Nikt nic nie wiedział. W końcu ostatni serwis i jest. Firma Hemar w Toruniu. Serwis Bosch. Brawa za kompetencję.
    Tak jak przypuszczałem. 310 to październik 2013. Miesiące od 1 do 12. Tyle w temacie.
    Byle nie dostać leżaka z 301 :D
    bogiebog
    Level 43  
    edward07 wrote:
    Witam.
    Powiecie, gdzie znajde rok produkcji, na tym akumulatorze Bosch 77Ah780A?
    CAC310021 0120
    536073
    Wydaje sięże jest to numer 310 czyli październik 2013, ale kto tam wie.
    Ciekawe jaka fabryka.

dziś kupiony Bosch S4 Silver 830A 95AH, niebieska obudowa
    kod wygrawerowany na górze akumulatora G4C 309 192 0336 536567....
    kod osobno wydrukowany na boku akumulatora 309

kod daty 309, zatem 2013 wrzesien
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Tak, wrzesień 2013. Czyli 4, 5, 6 cyferka w numerze.
    freesbee
    Level 10  
    Nie uważacie, że aku kupiony 5 lutego 2014 r. z datą produkcji wrzesień 2013 r.
    jest trochę "przeleżały" jak na nowy?
    Sprawdzałeś jaką miał pojemność w momencie zakupu?
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Freesbee. Nie ma problemu. Akumulator zleżały to grubo powyżej pól roku. Wszystko co poniżej to jest OK. Nawet miesieczny, ale źle składowany będzie słabszy.
    Mój Boscha jest z października. Kupiony pod koniec stycznia(było o tym wyżej) W momencie zakupu mial te 12,5, troche więcej. Podładowałem do mocniejszych wartości, poszedł do auta.
    Z akumulatorami to jest loteria.
    Mam znowu problem. Konkretnie ojciec. Kilka dni temu jego akumulator(chyba Nord star Sznajdera)odmówił posłuszeństwa. Rozgląda się za czymś w miare tanim i dobrym. W okolicy spotkał Jenoxa. Znacie, wiecie czy warto?
    Gdzie na tym akumulatorze jest data produkcji? Jenox classic 74/680. Nawet pilne.
    dominikdubiak
    Level 10  
    Datę produkcji da się sprawdzić. W internecie było wiele opinii, że daty produkcji od jakiegoś czasu nie tłoczą, inni pisali, że nadal można... Chcąc mieć pewną informację (aby nie zrobić z siebie głupka w sklepie twierdząc, że się da, a później wyszłaby mi jakaś data kosmiczna) skierowałem się z tym pytaniem do Boscha. Oto odpowiedź jaką dzisiaj otrzymałem:

Witam,
    na każdym akumulatorze na górnej pokrywie jest wytłoczony długi numer akumulatora, w którym pod pozycją 4,5,6 zawiera się kod daty produkcji. Można się kierować tym numerem przy sprawdzaniu daty produkcji.
    Pierwsza cyfra odpowiada za rok (2- 2012, 3- 2013), kolejne dwie za miesiąc (od 01 do 12). Np. 209 - wrzesień 2012

Ponadto sprzedawca ma obowiązek wpisania kodu daty produkcji w kartę gwarancyjną. Także mając kod, zna Pan datę produkcji. Karta musi być w pełni wypełniona wraz z danymi dystrybutora (nie tylko sprzedawcy)!

Pozdrawiam
    krasnalito
    Level 11  
    Kupiłem wczoraj akumulator Bosch Silver s5 74Ah według powyższego klucza wyszło że kod daty produktu to: 419 znaczy to że 2014 ale co maja znaczyć cyfry
    1 i 9 ?
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Co do numerów to niby wiadomo, ale.... podajecie że druga i trzecia cyfra to miesiąć albo kolejny tydzień? Naszły mnie znowu wątpliwości.
    Czyli jaki będzie rocznik i miesiac akumulatora, gdzie te trzy cyfry to odpowiednio Bosch S5 310 oraz Bosch S4 455? W drugim przypadku nie pasuje na tydzień. Może jest inna numeracja. Nie wiem.
    Pamiętam, że jak kiedyś sprawdzałem w serwisie Bosch(telefoniecznie) to 310 oznacza 2013, październik bo zmieniono numerację i miało być miesiacami od 1-12. To w przypadku S5 a jak jest z S4 to nie wiem.Poszukam telefonu do tego serwisu i jeszcze raz sprawdzę bo to się robi już śmieszne. :D
    ReniferKaribu
    Level 12  
    Dziś dzwoniłem do jednego z serwisów. Początkowo była wersja, że miesiace są od 1-12. przy numerze 310 to się zgadza, ale 455 nie podchodzi pod taki układ. Pani ma sprawdzić czy znowu czegoś nie zmienili.
    wojtasd82
    Level 2  
    Witam. Dowiedziałeś sie co znaczą te cyfry 455 bo ja właśnie kupiłem aku bosch s4 i mam ten sam numer.
    Anonymous
    Anonymous  
    mituś
    Level 10  
    Witam wszystkich ja też kupiłem nowy akumulator bosch s4 72ah i mam taki numer ;C7C45631 12573 536241 czy to znaczy że mam akumulator z sierpnia 2014 r.?