Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo 1.5 dci 2007

rafaello61 25 Jan 2010 09:59 6836 6
  • #1
    rafaello61
    Level 10  
    Witam.
    Dzis rano padł mi akumulator było -20. Podmieniłem go na zapasowy. Po założeniu akumulatora nie zapala sie kontrolka podgrzewania świec żarowych - poza tym wszystko działa, rozrusznik kręci kontrolki pozostałe działaja jak nalezy. Ktos wie co mogło sie stać? Dziękuje z góry za pomoc

    Dodano po 49 [minuty]:

    Dodam jeszcze że przed wyjęciem kontrolka działała prawidłowo i podgrzewanie działało.
    Nie zrobiłem żadnego zwarcia, bezpieczniki są wszystkie dobre.
    Pomocy!!!!
  • #2
    tomrom1985
    Level 30  
    Pytanie czy akumulator ma taką samą wartość jak poprzedni - tego nie napisałeś. Poza tym świece nie zawsze się załączają. Jak silnik jest gorący to nie ma takiej potrzeby
  • #3
    rafaello61
    Level 10  
    Akumulator jest o 6 Ah mniejszy ale to nie ma wydaje mi sie znaczenia jest prawie nowy i naładowany co najważniejsze. A silnik cóz jest zimny autko stoi na dworze. Nawet gdy by było ciepłe to kontrolka swieci tak ok. 10 sekund.
    Przed wymiana akumulatora dzis rano świeciła ok 1 minuty
    Po wymianie nie świeci wcale.
  • #4
    tomrom1985
    Level 30  
    Naładuj wcześniejszy akumulator i podłącz go ponownie. Proponuję, abyś skontrolował bezpieczniki i czy aby na pewno nic nie rozłączyłeś podczas wymiany aku. Na początek bezpieczniki - wiem, że sprawdzałeś, ale dla pewności raz jeszcze...

    Kolego powiedź czy auto odpala normalnie? Jeśli tak to obstawiam, że spaliła się żaróweczka w liczniku od sygnalizacji świec
  • #5
    rafaello61
    Level 10  
    Bezpieczniki są dobre bo 2 razy sprawdziłem w obydwu skrzynkach.
    Auto nie odpala bo nie ma podgrzewaniaświec i napewno nie jest to wina żaróweczki kontrolnej
  • #6
    tomrom1985
    Level 30  
    Trzeba sprawdzić przekaźnik świec żarowych. Zobacz czy jest zasilanie na listwie świec
  • #7
    rafaello61
    Level 10  
    Kończę temat.
    Przyczyna jak zwykle banalna.
    Przewody były namarźniete - włacznik awaryjny jest montowany do przegrody akumulatora a przewody z wyłacznika wchodzą do wiązki głównej. Jeden nie łączył w zacisku kostki. Poprawiłem wszystko działa.Pozdrawiam i dzieki wszystkim co chcieli pomóc.