Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone

chuck 25 Sty 2010 13:46 2767 8
  • #1 25 Sty 2010 13:46
    chuck
    Poziom 11  

    Radyjko działa po wymianie bezpiecznika. odsłuch jest ale bardzo słaby. Tak jakby nie było dobrze dostrojone. dowiedziałem się ze miał te radio w rękach ktoś kto nie umiał dobrze nawet przykręcić obudowy tego radia. więc nawet mógł cos pokrętłami namieszać. Radio podobno działało wyśmienicie przed awarią a rozbierane było tylko dlatego ze przełącznik wypadł. nie jestem ekspertem i duzo by mi ułatwiło jesli rady były by pisane zwykłym, niefachowym nazewnictwem. najlepiej jakbym otrzymał wskazówkę zaznaczoną zdjęciu które załączyłem. Bo nie wiem gdzie jest jaki tor. gdybym takie zeczy wiedział to pewnie bym nie oczekiwał porady w przypadku tego radia. wymieniłem w nim jeszcze rezystor na gniazdku mikrofonu. widoczny na zdjęciach. był srebrny, czarny, czarny, brązowy pęknięty i wlutowałem złoty, czarny, czarny, brązowy na drugim pinie gniazdka czyli to prawdopodobnie mikrofon. Oczekuje porady szczególnie zeby uzyskać dobry odsłuch. antena sprawdzona i dobra. nie wiem, może to jakaś część poszła albo jest rozstrojone na pokrętłach. Aha. i chyba ktoś jeszcze wlutował jakieś 73KH do trzeciej nogi układu MC3361BP KAW9713 widoczne na zdjęciach. czy to jest wlutowane czy nie to nie robi różnicy więc nie wiem czy tam to ma być. w każdym bądz razie radio ma bardzo słaby odsłuch. słychać czasami jak ktos cos mówi ale głos jest w tle szumów.

    CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone
    CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone

    0 8
  • #2 26 Sty 2010 14:32
    gregorio27
    Poziom 31  

    Cztery pytania:
    1 Czy radio masz przełączone do pracy w AM (Jest to w ogóle wersja AM FM)?
    2.Czy masz rozblokowane pełne 40 kanałów w AM?
    3.Najważniejsze czy jest poprawnie przestrojone do pracy w zerach?
    4.Czy masz jakąkolwiek podstawową wiedzę z elektroniki?
    Może i chodziło znakomicie ale w ...............Niemczech.

    0
  • #3 26 Sty 2010 15:54
    chuck
    Poziom 11  

    odp.:
    1. tak(tak)
    2. tak
    3. było i powinno być
    4. przeczytaj dokładnie mój pierwszy post
    W Niemczech nie wiem czy i jak chodziło. W Polsce chodziło dobrze.

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Sty 2010 23:29
    gregorio27
    Poziom 31  

    C15 jakoś dziwnie wygląda na zdjęciach, koło c46 są przygięte rezystory tak jakby ktoś potraktował je za długą śrubką. Jeśli padł bezpiecznik przez odwrotne podłączenie napięcia to przyjrzyj się TDA2003 i elkom koło niego. Nie piszesz nic czy dobrze nadaje.
    Jeśli ktoś pokręcił filtrami to bez sprzętu powodzenia z zestrojeniem. Schemat multimetr, miernik częstotliwości w dłoń i do dzieła.

    0
  • #5 28 Sty 2010 13:33
    chuck
    Poziom 11  

    Więc radio działa. Z tym ze jak jest mróz i auto stoi na dworze to zaraz po odpaleniu auta jak jest zimno to nic nie odbiera i niewiem czy nadaje bo niesłysze zeby mi ktoś odpowiedział. Dopiero jak sie nagrzeje w aucie to radio przechodzi takie etapy ze najpierw piszczy jak złapie sygnał a później jak sie jeszcze bardziej nagrzeje to zaczyna normalnie pracować. Cały taki proces trwa około 5-10 minut. i później odbiór czysty. co to może być

    0
  • #6 05 Lut 2010 23:11
    gregorio27
    Poziom 31  

    Na jednym ze zdjęć od strony ścieżek widać gdzieś pod Q18, 19?? jakby zwarte punkty lutownicze. Przeglądnij bardzo dokładnie płytę własnie pod kątem zwarć zimnych lutów itp. Także te "zaczernienia" w okolicy wlutowania przewodów od gniazda gruszki dają wiele do myślenia. Dobrze gdybyś miał sprej do wymrażania to mógłbyś tą metodą znaleźć wadliwy element.

    0
  • #7 06 Lut 2010 16:25
    chuck
    Poziom 11  

    Na foto zaznaczyłem przerwaną diode którą sprawdziłem i miała przejście w jedną strone a w drugą miernik ustawiony na diody pokazywał wartość 600 i ją przylutowałem. Prze-lutowałem jeszcze całą płytkę i tragedia. chyba jakoś odblokowałem FM bo wcześniej nie szło włączyć FM. Działało tylko w AM 1-40. teraz mam FM 1-80 kanałów a AM od 4 do 15. Pomocy

    CB DNT speedy tak jakby nie było dostrojone

    jak przy podłączeniu do prądu przytrzymie up z down kanałów to jest 40 AM ale wolał bym zeby było jak poprzednio

    0
  • #8 07 Lut 2010 12:20
    gregorio27
    Poziom 31  

    Skoro TA dioda nad prockiem była przecięta to tak ma być, przetnij i zobaczysz dlaczego. Dobra rada i wcale nie złośliwa skręć to radio i oddaj do kogoś co się na tym zna.

    0
  • #9 09 Kwi 2010 20:25
    chuck
    Poziom 11  

    tak zrobiłem, jeszcze wymieniłem kilka kondensatorów i wszystko cacy. Radia nie oddam do naprawy bo w moim pobliżu jest tylko koles co za przylutowanie jednego kabelka w cb bierze od 50zl. radio dobrze odbiera i nadaje. nad czym jeszcze pracuje to teraz.. słysze troche wiecej zakłuceń szczególnie z silnika i z lamp sygnalizacji na drodze jak przejeżdżam kolo nich. Gdzie jest w tym radiu filtr przeciwzakłóceniowy?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo