Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco talea giro-blok zaparzający jest wyrzucany

25 Sty 2010 18:28 11112 19
  • Poziom 2  
    Witam! mam problem z tym ekspresem, zespół zaparzający jest wręcz wypychany z gniazda,po czym na przemian migają kontrolki(pojemnika fusów i odwapnienia). Nie mogę sobie poradzic z usterką. Za pomoc będę wdzięczny.
  • Poziom 1  
    witam, miałem tak samo a zaczęło się od migających kontrolek, prawdopodobnie jest zablokowany młynek - w najlepszym przypadku, gorzej jeśli spalił się silnik młynka i/lub rezystor 4,7om/5W znajdujący się na płytce głównej.

    Mogę się mylić piszę z własnej sytuacji.

    pozdr.trombel:D
  • Poziom 14  
    witam
    blok zaparzający jest na zaczepie wiec nie może sie wypiąć jak jest dobrze zapięty chyba ze płyta montażowa jest uszkodzona tzn tam gdzie masz zaczep bloku sprawdż w ekspresie czy nie wyłamałeś
    możesz mieć problem z ilością zmielonej kawy[za dużo] i jej grubość mielenia [za grube mielenie ] zobacz jak będzie się zachowywał na jednym ziarenku sprawdż czy wysypuje zmielona sucha kawę do pojemnika na fusy! możesz mieć uszkodzona sprężynkę w bloku odpowiada za wysypywanie fusów do poj.na fusy [jest ona pod zgarniaczem] jeżeli jest uszkodzona to zgarniacz nie zgarnie wszystkich fusów i pozostałość zostaje w cylindrze bloku nowa mielona kawa nie ma miejsca i blok sie nie zamyka elektronika pokazuje błąd
    jak nie dasz sobie rady napisz na mojego maila podam Ci telefon i naprawisz sobie go sam
    pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc,ale nic z tych rzeczy co Panowie mówicie,przyczyną było glówne koło zębate,które napędza blok zaparzający,ponoc miało uszkodzone zęby,oraz dwa mikrowyłączniki też ponoc były zepsute.Mówię ponoc,ponieważ oddałem ekspres do naprawy i taką diagnozę stwierdził servisant,koszt naprawy 170 PLN.Jak na razie działa bez zarzutu.
  • Poziom 1  
    Witam
    mam ten sam problem. Przy próbie wyjęcia bloku zaparzającego jest on wypychany. Znaki kontrolne na bloku pokrywają się ze sobą więc teoretycznie jest on w pozycji neutralnej, ale kółko napędowe wychodzące z obudowy ekspresu wygląda tak jakby nie wykonału pełnego obrotu i dlatego nie mozna z powrotem włożyc bloku zaparzającego. Znalazłem na to sposób - przymykając drzwiczki przy włączonym zasilaniu czekam jakiś czas aż kółko obróci się do właściwej pozycji. Po włożeniu bloku historia się powtarza. Czasem migające na przemian kontrolki zakamienienia i przepełnienia pojemnika z fusami gasną i ekspres jest gotowy do uzycia. Jednak kawa mielona jest w bardzo małej ilości i chyba nie trafi atu gdzie trzeba, ponieważ wnętrze ekspresu zasypane jest w zmieloną kawą. I oczywiście kontrolki zaczynają wariować.
  • Poziom 2  
    witam
    mam trochę inny "problem" z tym ekspresem zamontowałam filtr zgodnie z instrukcja i wszystko jest ok poza tym, że na pojemniku na wodę osadza mi sie kamień a mimo to ekspres nie żąda wymiany filtra dlaczego??
  • Poziom 11  
    Witam wszystkich

    Posiadam Saeco Talea Giro, kolega ZBB361 napisał o sytuacji którą mam dokładnie w chwili obecnej z moim ekspresem. Stopień zmielenia kawy ustawiony na środkowe położenie, moc kawy na trzy ziarenka i start. Młynek mieli kawa dostaje się do bloku słychać jak tłok zaczyna ją sciskać i nagle zwalnia jak by nie miał siły jej zdusić. Zaczynają migać kontrolki z góry na dół i wysypuje suchą kawę do pojemnika, przechodzi proces czyszczenia bloku i znów powraca do stanu gotowości. Po ustawieniu stopnia zmielenia na luźniejszy oraz zmianie mocy (ilości kawy) na jedno ziarenko ponownie robi kawę normalnie. Fusy są jednak słabo ubite a kawa lekka. Kolega ZBB361 napisał, że może wiedzieć jak to rozwiązać. Przy okazji, przy wyjęciu bloku, jakie elementy należy w nim czyścić, a jakie dodatkowo smarować ??

    Dziękuję za podpowiedzi
  • Poziom 14  
    Dzień dobry
    normalny efekt ten ekspres sam sobie reguluje ilość kawy jeżeli ma za mało to sobie dolicza ileś tam części sekundy i wydłuża mielenie tak samo zachowuje się jak jest za dużo .[efekt tylko jeżeli wysypie suchą zmieloną kawę do poj . na fusy] Zmiany powstają wtedy gdy jest zmiana grubości mielenia prosze zrobić kilka lub kilkanaście prób z mielenia aż do momentu gdy ekspres zacznie robić kawę na trzech ziarenkach.
    Jest jeszcze jedna sytuacja gdy nie mieści zmielonej kawy uszkodzenie bloku zaparzeniowego - elektroniki - złamanego zsypu kawy
    powodzenia
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie

    Dziękuję za odpowiedź, zrobiłem kilkanaście kaw i nadal nie chce zrobić na trzech ziarenkach, mam wrażenie, że już na pierwszym ziarenku mieli tak dużo, że podczas procesu ubijania słychać, że ugniata ostatkiem sił. Mam wrażenie, że on nie koryguje wogóle czasu na młynku. Jaka może być tego przyczyna ? Czy kalibracja ma jakąś procedurę do przejścia, np. zaczynam na trzecim ziarenku, lub zaczynam od pierwszego i podnoszę stopnie (ziarenka)?Dodam, że po kliku zsypaniach suchej kawy, blok może mieć opory ruchu, ponieważ kawa sypka może przytykać elementy ruchowe bloku, czy podczas tej kalibracji należy np. co drugą kawę wyjąć blok i oczyścić ?

    Pozdrawiam
    Jarek
  • Poziom 14  
    Dzień dobry
    Proszę sprawdzic jakość uszczelki tłoka bloku zaparzeniowego [może być mocno z użyta i stawia bardzo duży opór i dlatego nie może się ustawić]
    brudny zaklejony blok zaparzeniowy
    grubość mielenia
    sprężynę zsypu fusów[zgarniacz w bloku zaparzeniowym może zostawiać troche kawy w cylindrze bloku]
    dalej to już elektronika jest uszkodzona i to już finał
    lub czegoś Pan nie zauważa i tu robi się problem
    powodzenia
  • Poziom 11  
    Witam

    Na wstępie pdziękuję za odpowiedź, sprawdzę wszystko krok po kroku jeszcze raz. Czerwona uszczelka z zewnątrz nie wygląda na zużytą lub popękaną, trudno mi w inny sposób ocenić jej stan. Czy powinienem ją sciągnąć u umyć również rowek pod uszczelką ?
    - Jaki koszt jest zakupu nowej i ewentualnie gdzie można ją nabyć ?
    - Co do klapki zgarniającej, porusza sie ona na około 05, mm nad blokiem zaparzającym, w jaki sposób można ocenić lub poprawić napięcie sprężyny ?
    - Co do czystości bloku, lśni z zewnątrz, ponieważ czyściłem go kilkanaście razy, jednak po zaparzeniu kawy wracając do pozycji wyjściowej skrzypi. Wiem, że nie powinien, ale smarowałem wszystko co wydawało mi się poprawne do nasmarowania i skrzypi dalej. Czy gdzieś jest jakaś instrukcja mówiąca o tym, jak krok po kroku można rozebrać cały blok, wszystko umyć dokładnie i złożyć nasmarowany blok ?
    - Co do elektroniki, to raczej bym ten wątek wykluczył, obstawiam zbyt duże opory w bloku, ponieważ pewnie wyczyściłem i nasmarowałem nie wszystkie elementy.

    Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
  • Poziom 11  
    Witam Ponownie

    Ustaliłem, że koszt zakupu uszczelki bloku jest znikomy i szacuje się w okolicach 10 zł. Pytanie moje, czy jest tam tylko jedna uszczelka, czy w części dolnej, która na filmikach na Yotube pięknie odskakuje podczas poruszania sie z góry w dół (u mnie niestety nie) też jest jakaś uszczelka (chodzi mi o część w którą wchodzi tłok, a na jej dnie są również otwory przez które przelatuje zaparzona kawa.
    Czy do poprawnego wyczyszczenia bloku trzeba rozebrać go na części pierwsze, i czy są tam oprócz sprężyny trzymającej klapkę zgarniającą jeszcze sprężyny wspomagające poruszanie się bloku ?
    Klapka u mnie zgarnia na tyle dokładnie, że tylko niewielkie drobiny kawy pozostają po cyklu czyszczenia bolku następującym po zaparzeniu kawy.
    Krótko mówiąc mam wrażenie, że coś hamuje mój blok, co w efekcie przedkłada się na brak siły ekspresu do zgniecenia porcji kawy przez tłok. Jakieś pomysły lub porady i idee przychodzą komuś do głowy ?

    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Dzień dobry
    jest jeszcze jedna ewentualna awaria zdarza sie bardzo ale to bardzo rzadko a mianowicie jest nad łamane koło napędowe z wieloklinem to co napędza blok
    trzeba zdjąć pokrywę boczną wysunąć ją i dokładnie sprawdzić duże koło czy nie jest nad łamane oczywiście sprawdzić trzeba mikro wyłączniki pod kołami czy schodzą do zera a potem tylko elektronika
    prosze sprawdzić ze stoperem ile sekund mieli młynek
    powodzenia
  • Poziom 11  
    Witam

    Sprawdze jak tylko otrzymam swoje narzędzia, puki co rano zmierzyłem na pierwszym ziarenku czas mielenia i wynosi 6,57 sekundy. Krążek jaki wypluwa ekspres jest dość mocno sprasowany w porównaniu z tym jaki mam w drugim ekspresie i w pracy. Pytanie czy mogło się coś poprzestawiać w czasie pracy młynka i mieli na pierwszym ziarenku tak długo jak powinien mielić na trzech. W innym poście dotyczącym Incanto doczytałem, że u kolegi była to wina młynka i za mało mielił, wyczyścił i powróciło do normy. W poniedziałek będę miał również smar Saeco i nasmaruje cały blok, jest tam parę punktów które uważam za smarne, których nie pokazuje producent. Można używać jakiegoś innego środka smarnego, do którego nie bedzie się przyklejać zmielona kawa ? Jak cokolwiek odkryje co było powodem dziwnego zachowania to dam znać.

    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
    Jarek

    Dodano po 10 [minuty]:

    Dodam tylko, że od początku wykonywanych prób stopień zmielenia kawy nastawiony jest na najmniejszą kropkę, czyli moim zdaniem na najdrobniejsze mielenie, bo to nie do końca było dla mnie od początku jasne.
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Kolejna sprawa zbadana:

    Zrobiłem około 20 kaw na trzech ziarenkach i dokonałem pomiarów czasu pracy młynka, poniżej wyniki:

    8,09 sek
    8,24 sek
    8,07 sek
    7,91 sek
    7,77 sek
    7,64 sek
    7,66 sek
    7,61 sek
    7,76 sek

    Po tych pomiarach czas przestał się kurczyć i pozostawał taki sam. Kawę mielił i skutecznie usuwal do pojemnika na fusy.

    Po wybraniu jednego ziarenka mielił 6,42 sek kawę zmielił i normalnie jak by nigdy nic zrobił. Słychać, że jak robi kawę na tym jednym ziarenku to przy końcówce zgniatania krążka ma już dość i wyciska z siebie siódme poty. W przyszłym tygodniu dostanę smar i dokładnie przesmaruję cały blok, zobaczymy czy przyniesie to pożądany efekt lub jakąś poprawę. Czy ktoś dla świętego spokoju może potwierdzić, że te czasy pracy młynka w zakresie 7,5 do 8,5 sek na trzech ziarenkach są ok ?

    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Dzień dobry
    incanto to całkiem inny ekspres
    czasy są idealne pozostaje jeszcze grubość mielenia może jest za gruba ?
    co z kołem?!pisałem wcześniej
    powodzenia
  • Poziom 11  
    Witam

    Napędów jeszcze nie zbadałem, styczników tzw. krańcówek również nie, ponieważ nie wiem jak się do nich dobrać.

    Z ciekawszych obserwacji:

    W domu mam jeszcze Saeco Odea Giro, przełożyłem blok zaparzający do tamtego, zaparzył kawę na trzech ziarenkach z pełnym powodzeniem ku mojemu zdziwieniu. Sprawdziłem czas mielenia i na trzech ziarenkach wynosi 6 sekund, w Taleo wynosi 6,5 na jednym ziarenku. Krążek który wypluł jest istotnie cieńszy niż w Taleo, stopień zmielenia ustawiony na najgrubszy, podczas gdy w Talea na najdrobniejszy (najmniejsza kropka).

    Pytanie, dlaczego na codzień działający ekspres się popsuł i co należy w nim wymienić, aby było dobrze. Czy czas mielenia można w jakiś sposób przestawić samodzielnie ?

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Witam. Ten skan powinien rozwiać niektóre wątpliwości.

    Saeco talea giro-blok zaparzający jest wyrzucany

    A co do SAECO Primea to w menu serwisowym ustala się liczbę impulsów pracy młynka dla kawy średniej.
  • Poziom 21  
    Odkopię nieco temat- czy blok zaparzający do Saeco Talea Giro jest identyczny z tym z modelu Primea Talea Odea?
  • Poziom 14  
    Witam.
    Może się różnić zaworem ciśnieniowym na górnej części zaparzacza ale tak bd pasował.