Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP: Internet + Telewizja Satelitarna: jak wygląda połączenie

Sound3D 25 Jan 2010 21:23 15625 34
    Sound3D
    Level 15  
    Witam, jeśli zamówię TP Internet + Telewizja Satelitarna; to jak będzie wyglądało połączenie?

1. Czy musi być cały czas połączenie kabla z LiveBoxa do dekodera?
    2. Czy muszę korzystać z LiveBoxa czy mogę ze swojego własnego Routera?
    3. Czy można podłączyć pod Spliter ADSL z jednego rozgałęzienia kabel pod LiveBoxa a z drugiego pod mój Router?
    sweper76
    Level 11  
    Sound3D wrote:
    Witam, jeśli zamówię TP Internet + Telewizja Satelitarna; to jak będzie wyglądało połączenie?

1. Czy musi być cały czas połączenie kabla z LiveBoxa do dekodera?
    2. Czy muszę korzystać z LiveBoxa czy mogę ze swojego własnego Routera?
    3. Czy można podłączyć pod Spliter ADSL z jednego rozgałęzienia kabel pod LiveBoxa a z drugiego pod mój Router?

co do podłaczenia to tuner musi być podłaczony cały czas z livboxem, co do wymiany livboxa na zwykły ruter to nie wszystkie firmy działają z tunerem sat, co do rozgałężnika lini na dwa rotery to nie ma takiej mozliwości tylko możesz podłączyć jeden ruter do jednej lini telefonicznej w danej chwili
    ViP3R
    Level 20  
    1. Połączenie między STB a LB musi być zestawione na czas aktywacji usługi TV. Później można zmienić na inny router, który ma klienta DHCP i nie powinno być większych problemów.
    2. Odpowiedź w punkcie 1.
    3. Można połączyć urządzenia kaskadowo pod warunkiem, że Twój router ma też wejście ETH
    Sound3D
    Level 15  
    Hm bo z tego się zorientowałem teoretycznie dekoder żąda co jakiś czas LiveBoxa i połączenia, a nie chce mieć cały czas kabla po całym mieszkaniu rozwalonego, ani korzystać z LiveBox
    ViP3R
    Level 20  
    Jak słusznie sam zauważyłeś - teoretycznie.
    W praktyce nie znasz dnia ani godziny. Dlatego stałe połączenie załatwia sprawę..
    aro84
    Level 14  
    Ja u znajomych połączyłem Dekoder z Liveboxem bezprzewodowo korzystając z Access pointa w trybie client. Dodatkowo na Acces poincie włączyłem DHCP, żeby przyznawało IP dekoderowi (w Liveboxie lepiej wyłączyć DHCP wtedy przestaje notorycznie się wieszać).
    sasz
    Level 11  
    aro84 wrote:
    Ja u znajomych połączyłem Dekoder z Liveboxem bezprzewodowo korzystając z Access pointa w trybie client. Dodatkowo na Acces poincie włączyłem DHCP, żeby przyznawało IP dekoderowi (w Liveboxie lepiej wyłączyć DHCP wtedy przestaje notorycznie się wieszać).

Czy do aktywacji Liveboxowi wystarczylo takie polaczenie, bo wlasnie zastanawialem sie nad takim sposobem? Czy moze polaczyc Liveboxa do internetu tylko na czas aktywacji dekodera, a po aktualizacji dekodera odlaczyc internet pozostawiajac tylko polaczenie livebox dekoder, a z internetu korzystac przy pomocy innego rutera.:?:
    aro84
    Level 14  
    Nie wiem czy po aktywacji można odłączyć internet, ale wiem że dekoder może być podłączony do neostrady przez inny router (nie wiem czy z każdym routerem dekoder działa). Nie musi to być wcale LB.
    ciastex
    Level 24  
    Należy też wspomnieć, że po włączeniu dekodera do prądu, następuje sprawdzenie napięcia z gniazdka ETH inaczej na ekranie pojawi się napis żeby podłączyć Liveboxa.
    sasz
    Level 11  
    A to polaczenie Liveboxa do internetu tylko na czas aktywacji dekodera, a po aktualizacji dekodera odlaczenie internetu pozostawiajac tylko polaczenie livebox dekoder ma szanse poprawnego dzialania?
    slvestr
    Level 32  
    Podpięty internet jest potrzebny pierwszy raz do aktualizacji firmware. Jak już działa nam TV to wystarczy że będziemy mieli podpięty dowolny ruter z dhcp do tunera i nie musi być podpięty do internetu i będzie działać.
    ViP3R
    Level 20  
    slvestr wrote:
    wystarczy że będziemy mieli podpięty dowolny ruter z dhcp do liveboxa i nie musi być podpięty do internetu i będzie działać.

Możesz bardziej po polsku?
    slvestr
    Level 32  
    ViP3R wrote:
    slvestr wrote:
    wystarczy że będziemy mieli podpięty dowolny ruter z dhcp do liveboxa i nie musi być podpięty do internetu i będzie działać.

Możesz bardziej po polsku?

Miało być napisane to tunera. Tzn używamy sobie jakiegoś rutera do internetu, a drugi jakiś niezależny z dhcp podpinamy do tunera.
    ViP3R
    Level 20  
    slvestr wrote:
    Miało być napisane to tunera. Tzn używamy sobie jakiegoś rutera do internetu, a drugi jakiś niezależny z dhcp podpinamy do tunera.

Hm.. nie widzę w tym większego sensu.. Skoro jest już jakiś router ADSL czy xDSL, który dostarcza internet to nie lepiej podłączyć do niego dekoder? Oczywiście zakładam, że ten router posiada serwer DHCP.
    Po co korzystać z dwóch routerów skoro można użyć jednego? :)
    slvestr
    Level 32  
    Po to aby nie ciągnąć przewodu do drugiego pokoju, zwłaszcza gdy tuner mamy na innym piętrze. A skoro mieliśmy wcześniej ruter, a do neostrady dostaliśmy liveboxa to go podpinamy do tunera (będzie sobie przy nim stał), a z internetu korzystamy dalej z tego co mieliśmy wcześniej.
    ViP3R
    Level 20  
    Jest to jakieś chwilowe rozwiązanie. W momencie zmiany choćby kolejności kanałów na platformie i tak trzeba będzie albo lecieć z dekoderem do routera (może się nie zaktualizować bez kabla od anteny) albo z routerem do dekodera.
    aro84
    Level 14  
    Najprościej jest podłączyć Access Pointa wtedy dekoder cały czas będzie miał połączenie z internetem.
    Krak-uss
    Level 1  
    Witam, może trochę odgrzebię temat, ale muszę... Sprawa wygląda tak: właśnie dostałem Liveboxa i dekoder do telewizji HD. Jestem kompletnie zielony, jeżeli chodzi o wyżej niż podstawową konfigurację tego sprzętu (ileż to nerwów sprawiło mi ustawienie zwykłego modemu neostrady...). W instrukcji przeczytałem, że Livebox musi być podłączony do dekodera, a żeby Internet działał to i do komputera.

Niecałe dwa lata temu kupiłem router Linksys WAG160N ( http://www.linksysbycisco.com/AE/en/products/WAG160N ), bo mam laptopa z WiFi i komputer ze zwykłą kartą sieciową do łączenia przez Ethernet. Teraz router rozdzielał sygnał i łączył komputer stacjonarny do Internetu przez kabel, a ja przez WiFi. Nie wiem czy jest taka możliwość, aby skonfigurować jakoś tego Linksysa i przez niego łączyć się z Internetem, a do tego odbierać sygnał satelitarny (oczywiście łącząc się z dekoderem) i mieć usługę "Wypożyczania" filmów. Bardzo proszę o pomoc.
    radziop3
    Level 10  
    witam , u znajomych podłączyłem dekoder tv shd 85. połączyłem go z livebox tp według instrukcji, załączyłem na stronie tp. problem w tym ze nie moze znaleść zadnego kanału a satelita jes tstawiona bo jak podłanczam inny dekoder np. polsatuto zasieg jest ,, a jeszcze jak ustawiałem dekoder tp,, podlłaczajac miernik do ustawiania satelity to z tunera nie wychodziło zasilanie na konwekter. prosze o pomoc
    madjin
    Level 11  
    Po pierwsze sprawdź jak masz włożoną kartę dostępu do dekodera powinno być chipem do dołu, dekoder nie radzi sobie zbytnio z pokazywaniem satelit a mianowicie masz zasięg na hotbird a nie wyszukuje Ci kanałów to na 90% złapał sygnał z atlantikbirda, żeby uzyskać zasilanie na wyjściu antenowym musisz w menu, w ustawieniach wyboru instalacji wybrać instalacje ręczną i zaznaczyć dekoder wtedy podaje zasilanie na wyjście antenowe, jeżeli nie zadziała to wezwij techników powinni sprawdzić swoim miernikiem ewentualnie sprawdzą na swoim sprzęcie
    gasky
    Level 11  
    Witam. Czy próbował ktoś używać zestawu satelitarnego tp z innym ISP?

Moi rodzice dostali za darmo taki zestaw i go nie używają, a u mnie w mieszkaniu mam internet od UPC.

Gdzieś czytałem, że nie da się tak zrobić jak ma się tzw. videostradę, a z zestawem satelitarnym jest to możliwe.
    K
    Level 15  
    Witam

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.

Mianowicie mam SHD 85 prawie 2 lata i od samego początku są z nim problemy. Chodzi o to, że jak się go wyłączy na pilocie lub na panelu przednim dekodera to później się już go nie włączy tak, żeby działał. Za każdym razem po wyłączeniu na pilocie bądź panelu i ponownym włączeniu wyświetla się komunikat, że dekoder nie jest podłączony do LiveBoxa, a jest cały czas podłączony zgodnie z instrukcją... Dodam tylko, że w tym przypadku pomaga tylko wyłączenie LiveBoxa i dekodera z sieci np na minutę a następnie jednoczesne ich włączenie - wtedy się włączy bez jakichkolwiek problemów. Tak że nie wiem o co chodzi ale wydaje się jakby LiveBox nie widział dekodera po wyłączeniu i włączeniu na pilocie/panelu przednim. Może to być wina konfiguracji LiveBoxa, że nie nadaje IP dekoderowi czy co? Podobna jest także sytuacja z wi-fi. Mam włożona te karte wi-fi USB do stacjonarki - wszystkie rzeczy poustawiane i tak samo są z ty problemy, że jak się włączy komputer to niekiedy szuka Ip szuka i nic nie znajduje - wtedy to w tym programie do tej kary wi-fi USB trzeba kilkanaście razy z rzędu dodawać nowe połączenie i wpisywać ten klucz WEP i za którymś razem w końcu załapie - niekiedy trwa to ponad pół godziny. Tak jakby coś z LiveBoxem było nie tak. Ja LiveBoxa nie ustawiałem, robił to facet od tepsy i on miał z tym nie lada problemy. Proszę o pomoc, bo mnie to po prostu wkurza, że nie mogę normalnie wyłączać tego SHD 85. Za każdym razem jak ktoś go wyłączy trzeba się bawić w wyłączanie wszystkiego z kontaktu żeby go ponownie włączyć a przez to neta bratu wyłączam na 2gim kompie i sie pluje...

pozdrawiam
    k
    lukaszcugier
    Level 14  
    Prawie pewne masz uszkodzony livebox - zadzoń na pomoc tech i dostaniesz nowego
    K
    Level 15  
    Hmmm.... ale os 1szego dnia tak mam i kolega też ma to samo, więc może wina być w ustawieniach liveboxa?
    lukaszcugier
    Level 14  
    Generalnie z liveboxem problemów nie ma, dziwię się, że gościu z tp się motał, wpisujesz login i hasło i działa, nie trzeba wgrywać żadnych płytek, mój ma 2 lata i działa jak złoto.
    K
    Level 15  
    Mój ma może półtora czy jakoś tak.... i problemy są tylko przy wifi i z tv, bo drugi komp podłączony jest przez to drugie gniazdko kablem i działa normalnie. Tylko tak jakby co w liveboxie było źle poustawiane że nie nadaje poprawnie ip urządzeniom wi-fi i tunerowi SAt, tylko trzeba się bawić żeby zaskoczyło... Będę musiał popatrzeć w ustawienia live bocxa jak znajde czas, bo co innego mogę zrobić? O samego początku jak wyłaczy sie tuner na pilocie lub na panelu przednim to już się go nie włączy i trzeba wyłączyć z prądu i włączyć wsio razem. Chyba że może mieć na to wpływ, że łącze jest prawie cały czas wykorzystywane i brakuje neta dla TV i dlatego się nie włączy bo nie załapie tych potrzebnych z neta rzeczy do włączenia?
    lukaszcugier
    Level 14  
    A do którego wyjścia eth masz podłączony dekoder ?
    K
    Level 15  
    Do tego co trzeba, wg instrukcji (żółty kabel do żółtego gniazda). Tylko kiedyś jak chciałem zamiast TV podpiąć drugi komp to miałem prędkość 6kb/s maks z tego wyjścia co jest do dekodera.
    A dzisiaj nie idzie żaden program prócz darmowych np Viva, a te co mam w pakiecie to żaden nie idzie nawet TVP1. Kartę czyta bo jak wyjmę to prosi o włożenie. Tak jakby nie miał połączenia z netem czy coś... nie mam pojęcia ;/ A połączenie ma bo prosił o aktualizacje i zrobiło aktualizację normalnie.
    lukaszcugier
    Level 14  
    No to wzywaj pomoc techniczną, nie czekaj...
    K
    Level 15  
    Będę chyba musiał. Jutro jeszcze popatrzę w ustawienia liveboxa. Ale tak głupio biedzę im powiedzieć że od samego początku nie działa to jak powinno ;/ Chyba, że jeszcze ten kabel może być walnięty... zobaczę jutro jak znajdę chwile czasu...