Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak sprawdzić czujnik temp cieczy Renault Clio II I 1.6 8V

Ja-NOS 26 Sty 2010 13:01 9111 16
  • #1 26 Sty 2010 13:01
    Ja-NOS
    Poziom 9  

    Witam

    Pytanie jest jak sprawdzić (bez podpinania pod komputer) to czy komputer dostaje prawidłowe wartości od czujnika temperatury cieczy chłodzącej.

    Sam czujnik sprawdzony i podaje prawidłowe wartości. Pytanie jest czy nie ma jakiś przekłamań na wiązce.

  • #2 26 Sty 2010 13:03
    glosny83
    Poziom 28  

    Trzeba zmierzyć mu oporność.

  • #3 26 Sty 2010 13:05
    Ja-NOS
    Poziom 9  

    Jak juz napisałem wyżej samemu czujnikowi zmierzyłem oporność i jest ok

    Pytanie jak sprawdzić czy prawidłowe wartości docierają do komputera czy na wiązce nie ma jakiegoś zwarcia/przekłamania ?

  • #4 26 Sty 2010 13:09
    Jurek007
    Poziom 17  

    Ja-NOS napisał:
    Jak juz napisałem wyżej samemu czujnikowi zmierzyłem oporność i jest ok

    Pytanie jak sprawdzić czy prawidłowe wartości docierają do komputera czy na wiązce nie ma jakiegoś zwarcia/przekłamania ?


    Można zmierzyć na złączu komputera :)

  • #5 26 Sty 2010 13:34
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Zciągnij wtyczkę z czujnika i obserwuj zachowanie silnika.
    A jaki to silnik?

  • #6 26 Sty 2010 14:07
    Ja-NOS
    Poziom 9  

    romoo napisał:
    Zciągnij wtyczkę z czujnika i obserwuj zachowanie silnika.
    A jaki to silnik?


    Silnik 1,6 8v K7M 744

    Problem jest taki że zapala w te mrozy idealnie ale po chwili zaczyna dziwnie pracować, jak jade wciskam gaz to sie tak jak by dusi i dopiero po chwili zaskakuje i normalnie przyspiesza.

    Podejrzewam jeszcze cewke (1 juz wymieniłem bo padła) ale chce wyeliminować ten czujnik do końca :)

    Mam też instalacje gazową ale jak silnik złapie ponad 40st to po przełączeniu na gaz praktycznie w ogolenie nie chce jechac bo sie duzi dopiero po wiekszum wcisnięciu gazu zaczyna jechać i nak naprawde trzeba jechać cały czas przyspieszając, bo jak chce utrzymać stałą prędkość to zaczyna szarpać, tak jak by niedopalał. I oczywiscie jak sie puści gaz to gaśnie (na gazie). objawy trochę ustępuja po przejechaniu jakis 15km więc po porządnym rozgrzaniu.

  • #7 26 Sty 2010 14:17
    Sztomel
    Poziom 34  

    Są na necie podane wartości rezystancji dla tego czujnika (jeśli chcesz go sprwwdzić) jednak dysponując Vagiem te wartości można łatwiej sprawdzić podpinając pod niego lub pod czujnik G2 opornik nastawny suwakowy o przedziale rezystancji od 5000 do 200 ohmów.

  • #8 26 Sty 2010 14:24
    emeryt2
    Poziom 42  

    W szereg z potencjometrem daj opornik 100 omów. Sterowniki tej "Muzy" są delikatne i nie lubią zwarć.

  • #9 26 Sty 2010 14:42
    Sztomel
    Poziom 34  

    przy tej oporności będzie czujnik wskazywał około 100*C - i ten do kompa i ten na deskę jeśli zasili się je obydwa taką rezystancją.

  • #10 26 Sty 2010 14:53
    emeryt2
    Poziom 42  

    Jasne Kolego , ja miałem na myślu ostrożność , gdy nieopatrzne przejedzie suwakiem pot. do zera.

  • #11 26 Sty 2010 14:53
    Ja-NOS
    Poziom 9  

    romoo napisał:
    Zciągnij wtyczkę z czujnika i obserwuj zachowanie silnika.


    Teraz poszedłem sprawdzić auto stało od 8 rano , wartości na czujniku około 7000-8000omów czyli ok.

    Uruchomiłem poczekałem chwile, oczywiście po chwili silnik jak mu obroty schodziły poniżej 1000 zaczynał chodzić dziwnie jak traktor, tu gdzie jest czujnik zrobiło się szybko ciepło odpiąłem wtyczkę od czujnika w pracy silnika nic sie nie zmieniło tylko wentylator się włączył, zmierzyłem i wartości już były 300-280omów (80st wg książki serwisowej) - Temperatura na desce dużo nie drgneła.

    Po dłuższej chwili silnik zaczął równo pracować i czy podłączyłem czujnik czy nie nic sie nei zmieniało.

    Potem znów zmierzyłem czujnik ale bylo to samo 280omów na desce temperatura osiągneła powyżej 40st reduktor od gazu bardzo gorący.

    Oczywiście po przełączneiu na gaz i wcisnieciu gazu silnik sie dusi i jak sie odpuści gaśnie.

    To chyba jednak będzie cewka bo na benzynie oprocz tego że równo pracuje po rozgrzaniu to nadal tak dziwnie strzeli po cichu w kolektor.

  • #12 26 Sty 2010 18:24
    romoo
    Użytkownik obserwowany

    Ale ty masz renówkę więc vag nie połaczy sie.

  • #13 26 Sty 2010 18:44
    aron20000
    Poziom 22  

    Podaj może dokładnie jakie auto, silnik juz opisywałeś.

  • #14 26 Sty 2010 18:49
    Ja-NOS
    Poziom 9  

    A no jakoś przegapiłem :)

    Renault Clio II PH I 1.6 8v (K7M 744)

  • #15 26 Sty 2010 20:23
    aron20000
    Poziom 22  

    Czasem bywa tak, że ten czujnik dopiero zaczyna "świrować" i nie do końca można wyłapać to multimetrem, miałem taki przypadek w VW sharan, tam wymiana pomogła. Można spróbować na moment zmostkować przewody od wskaźnika temperatury i z pomocą drugiej osoby sprawdzić czy wskaźnik się podnosi przy max. 90st. trzeba rozłączyć mostek.
    Tu masz zaznaczony pin w kompie od czujnika temperatury, można sprawdzić przewodność kabli, powinna być <= 4Ω
    Jak sprawdzić czujnik temp cieczy Renault Clio II I 1.6 8V

    Dobrze by było sprawdzić go komputerem, żeby zobaczyć co go boli.

  • #16 26 Sty 2010 21:11
    TESMEN
    Poziom 18  

    Czujnik temperatury czynnika chłodzącego zawiera rezystor NTC. Jest to rezystor o ujemnym współczynniku temperaturowym. Oznacza to, że rezystancja maleje ze wzrostem temperatury. Rezystancja zmienia się z temperaturą i tym samym daje sterownikowi możliwość obliczania temperatury czynnika chłodzącego na podstawie poziomu napięcia rejestrowanego przez czujnik.

    zmierz po stronie wtyczki sterownika pin 44 do minusa przy włącz zapło powinno być 0v
    15 do minusa przy 20 c winno być 2,3 v
    15 do minusa przy 80 c =>0.5v

  • #17 24 Kwi 2014 14:02
    jacek007
    Poziom 10  

    Witam.
    I jak się skończyła ta historia ?
    Mam dokładnie to samo z Thalia
    1.4 75KM 2002r.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME