Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słabe chłodzenie - lodówka AMICA AK310

Kosma 21 Lip 2004 11:58 8676 3
  • #1 21 Lip 2004 11:58
    Kosma
    Poziom 10  

    Lodówka AK310 z 1996r., jednoagregatowa, zamrażalnik na dole, chłodziarka na górze. W 1999r. wymieniany był agregat (lodówka słabo chłodziła, był olej w układzie chłodzenia). Obecnie temperatura w zamrażalniku jest ok. -30 st. C, a w chłodziarce ok. +7 st. C. Termostat ustawiony na 1. Na tylnej ściance chłodziarki rosi na całej powierzchni parownika, szron pojawia się tylko w prawym dolnym rogu. Z czego wynika to, że zamrażalnik tak mocno mrozi, a chłodziarka chłodzi słabo. Co można zrobić, żeby było normalnie i czy warto.

    Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

    2 3
  • #2 21 Lip 2004 12:49
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Chyba ucieka gaz. To musi obejrzeć chłodnik.

    0
  • #3 21 Lip 2004 14:18
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 24 Lip 2004 00:38
    dar66
    Poziom 10  

    Jak już wspomniałeś miałeś agregat wymieniony w 1999 roku. Myślę, że od samego początku była w twojej lodówce jakaś drobna nieszczelność i nie mówię tu o jakimś widocznym gołym okiem otworze, lecz o mikrootworze, przez który bardzo powoli, lecz systematycznie ucieka gaz. Poprzednio też prawdopodobnie nie trzeba było wymieniać agregatu często jak lodówka zaczyna słabo mrozić ,,Fachowcy" wymieniają agregat. Ja bym na twoim miejscu poszukał firmy, która tanio uzupełni czynnik chłodzący. Lodówka powinna znowu dobrze mrozić. Co do tej nieszczelności, jeśli nie jest ona w miejscu lutowania srebrem to będzie ją trudno znaleźć, lecz jeśli jest tak mała, iż gaz uciekał, od 1999 r. to szybciej niż poprzednio nie ucieknie. Pozdrawiam Darek.

    0