Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Video nie działa na dość nowym telewizorze.

26 Sty 2010 20:48 4293 17
  • Poziom 10  
    Posiadam magnetowid firmy telstat jest to stary magnetowid. Posiadam także roczny telewizor thomson 32 cale lcd. Chciałem sobie podłączyć magnetowid, więc podłączam kabel do telewizora i wpycham dwa kabelki do video (czerwony i biały). Włączam telewizor, video i wkładam kasetę. Nagle pojawia się niebieski obraz na telewizorze i pisze no singal. Klikam wszystko. Przekładałem kabeli i nic. Na starym telewizorze video normalnie działa. Wpychałem kabel do dwóch wejść i nie chodzi. Co zrobić?
  • Poziom 39  
    Przeczytałeś instrukcję obsługi telewizora ?
    Jakie wyjścia masz w magnetowidzie ?
  • Poziom 10  
    Czytałem i tam gó*** pisze. Mam tylko na te kabelki. Jest białe i żółte. Próbowałem różnych kombinacjii kabelków i żadna nie działa. Na starym telewizorze jak mówiłem biały+czerwony=obraz
  • Poziom 33  
    Menu w LCD, nie działa?.
  • Moderator
    lukaso100 napisał:
    Jest białe i żółte.

    Jak są opisane?
  • Moderator
    Prawdopodobnie te dwa gniazda: czerwone i białe w magnetowidzie to wyłącznie sygnał audio - kanał lewy i prawy...
    najprawdopodobniej trzeba będzie podłączyć do gniazda EURO - jeżeli występuje w magnetowidzie - podłączyć taki kabel i drugi koniec wetkną c do odbiornika. Jeżeli magnetowid nie ma gniazda EURO (SCART) a takie kiedyś były, to jedyna możliwością jest oglądanie przez wejście antenowe.
    Jeżeli magnetowid ma wyjście wideo po chinchu to takie gniazdo ma albo opis VIDEO OUT albo jest koloru żółtego.
  • Poziom 10  
    irek19 napisał:
    Menu w LCD, nie działa?.

    Tylko jeśli nacisnę na pilocie TV.

    Pablo1964 napisał:
    lukaso100 napisał:
    Jest białe i żółte.

    Jak są opisane?


    Białe audio, żółte video. Tylko na tych kablu co łączy video z telewizorem jest jeszcze żółty kabelek, ale jak go podłączałem do video w starszym telewizorze to był czarny obraz i tylko dźwięk, tutaj nic nie ma tylko śnieży.

    irekr napisał:
    Prawdopodobnie te dwa gniazda: czerwone i białe w magnetowidzie to wyłącznie sygnał audio - kanał lewy i prawy...
    najprawdopodobniej trzeba będzie podłączyć do gniazda EURO - jeżeli występuje w magnetowidzie - podłączyć taki kabel i drugi koniec wetkną c do odbiornika. Jeżeli magnetowid nie ma gniazda EURO (SCART) a takie kiedyś były, to jedyna możliwością jest oglądanie przez wejście antenowe.
    Jeżeli magnetowid ma wyjście wideo po chinchu to takie gniazdo ma albo opis VIDEO OUT albo jest koloru żółtego.


    Nie orientuję się w tych różnych eurach, scratach czy innych rzeczach. Zrobiłem zdjęcia dla kabla od video przepraszam za złą jakość (robione komórką).

    http://img36.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0175y.jpg
  • Poziom 32  
    Euro to te szerokie jak jest w tv i magnetowidzie takie wejście to tym podłącz. Druga opcja to ten żółty do magnetowidu i tv i też będzie działać.
  • Poziom 10  
    No to w takim razie ja mam te euro. Podłączam je do telewizora i nie działa. Na starym wszystko chodzi normalnie.
  • Poziom 35  
    Jeżeli LCD ma wejście Euro (w instrukcji Tv dokładnie opisane, które i co podłączmy...) a magnetowid ma tylko cinch, to potrzebna jest odpowiednia przelotka (w sklepie będą wiedzieli o co chodzi).

    Jeżeli magnetowid tez ma wyjście Euro oznaczone TV, to kabel Euro->Euro (pełny) powinien automatycznie przełączać TV na magnetowid, gdy odtwarzanie ruszy.
  • Poziom 10  
    LCD ma wejście na ten szeroki kabel tak samo jak stary telewizor. Do jednego jest wpięty kabel od cyfrowego polsatu a drugie wolne. W instrukcji pisze, że te 2 to tam podłączamy magnetowid, ale dupa podłączam i nic. Jest jedynie niebieski obraz i no signal jeśli nacisnę VCR na pilocie. Jak wpinam do drugiego gniazda to tak samo. Na starym telewizorze wystarczy, że wepnę ten szeroki kabel i już sam film się włącza na kasecie. A tu nic.
  • Poziom 35  
    ...dawałes "PLay" na magnetowidzie (z włożona , nagrana kasetą)?

    Co to z TV (oznaczenie) i magnetowid - pomogę "doczytać" jak instrukcję w internecie znajdę. ;)
  • Poziom 10  
    Oczywiście, że dawałem, przewijałem wszystko robiłem. Telewizor to Thomson 32M61NH20. Co do magnetowidu to nie pisze jaki to model a nic nie mam więcej, bo to stare.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ja powiem tak , podłącz magnetowid ponownie do starego telewizora uruchom go tak żebyś uzyskał obraz i dźwięk potem przełóż eurozłącze ( szeroka wtyczka ) do nowego telewizora potem wybierz w nim sprawdzając uprzednio jak opisane jest to gniazdo w telewizorze do którego włożyłeś tę wtyczkę i ten sam symbol ustaw i musi działać , pozdrawiam GKVIDEO
  • Poziom 10  
    Nie dam rady tego zrobić, ponieważ stary tv spalił się parę dni temu a na nim oglądałem filmy video.
  • Moderator
    lukaso100 - jeżlei ten stary magnetowid ma pilota to sprawdx czy ma taki przycisk TV/VCR. W niektórych modelach uruchamiał on lub nie funkcję automatycznego przełączania.
    W odbiorniku telewizyjnym sprawdź tryb pracy wejść EURO.
    Dla pewności tu masz opis tego zlącza: http://pl.wikipedia.org/wiki/SCART
    Dekodery satelitarne podają na odbiornik sygnał w dwóch formatach - composite Video (jeden koncentryczny przewód na którym jest podawana jest cała wizja łącznie z podnośnymi koloru) i RGB (trzy kable na których są podawane składowe podstawowe sygnału kolorowego R - czerwony, G - zielony, B - niebieski). Wszystko leci jednym kablem wielozyłowym EURO-EURO.
    Sprawdź czy w nastawach wejścia odbiornika jest przełączanie tych funkcji.
    Magnetowidy nie mają wyjścia RGB a tylko composite video (najczęściej).
    Sprawdź w instrukcji odbiornika czy istnieje możliwość przełączania trybu wejść. Niektóre odbiorniki przełączają te funkcje automatycznie ale lepiej sprawdzić. Jeżeli nie ma na ten temat słowa to albo jest automat albo coś jest nie tak...
    sukcesów..
  • Poziom 10  
    Nie ma pilota. Ja na pilocie od tv naciskam VCR i wtedy pojawia się ten niebieski obraz a powinno chyba odtwarzać film?
  • Moderator
    A sprawdzałeś nastawy wejść w odbiorniku...?