Witam wszystkich, mam problem z moja pila stihl ms 180 pali elegancko, a jak się zagrzeje to gaśnie i już nie odpali. Po wystygnięciu pali normalnie ale sytuacja się powtarza. Proszę o pomoc co, to może być?. Znajomy mówi ze to świeca, ale zmieniłem i nic, zadnej poprawy. Z góry dziękuje za pomoc
Iskra jest, jak nie pali. Sprawdzę odpowietrzenie zbiornika, tylko mam wątpliwości co do odpowietrzenia, bo ona pali jak jest zimna, tylko jak jest nagrzana to nie zapali. Chyba że to jeszcze wina mieszanki, że trzeba wyregulować ją. Wie ktoś z was jak ją wyregulować, może jakiś opis czy coś. Dziękuje za pomoc.
Jeżeli gaźnik, w tej pilarce ma tylko śrubę regulacji wolnych obrotów L, maksymalne są ustawione za pomocą dyszy w gaźniku i niema możliwości ich regulacji.
Regulacja wolnych obrotów, wkręć śrubę L do oporu, następnie wykręć o jeden obrót, zapal silnik i dodaj gazu. Jeżeli silnik nie będzie łatwo przyspieszał wykręć śrubę minimalnie i znowu dodaj gazu, postępuj tak aż silnik będzie dobrze przyspieszał i łatwo wchodził na obroty.
Regulacja na ciepłym silniku i z założonym łańcuchem.
Jeżeli jest też śruba H to wkręć do oporu i wykręć o jeden obrót. Następnie, możesz ją trochę wkręcić, ale nie więcej niż 1/4 obrotu. Wkręcanie tej śruby, powoduje wzrost maksymalnych obrotów silnika i łatwo można doprowadzić do jego uszkodzenia.
Odpowietrzenie, można sprawdzić w łatwy sposób, gdy silnik stanie, odkręć na chwilę korek zbiornika paliwa.
Zakręć go i spróbuj zapalić.
Połączenie gaźnik cylinder też możesz sprawdzić.
odpowietrzenie nr. 19
A moim zdaniem masz na bank rozszczelniony silnik, Ms180 ma to do siebie że przy niewielkim rozszczelnieniu silnika gaśnie po rozgrzaniu, sprawdz czy nie jest mokro w okolicy uszczelniaczy na wale.
Dodano po 3 [minuty]:
He he ..... a może stare paliwo lejesz i podciera Ci tłok po rozgrzaniu miałem juz taki przypadek, piła świeżo po remoncie a klient przynosi ją i rzuca stół w warsztacie i mówi że zle naprawiona, ( po rozgrzaniu mu gaśnie) sprawdziłem tylko paliwo i smród nie samowity, pewnie mieszanka miała z pół roku jak nie lepiej. Pozdrawiam