Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

k750i biały lcd (po wymianie softa i podmienieniu lcd)

27 Sty 2010 20:51 1719 10
  • Poziom 12  
    Witam sprawa dotyczy SE k750i i jego białego wyświetlacza, szukałem po forach i wszędzie pisali o wymianie softu, a więc tak też zrobiłem, gdyby to nie pomogło to na pewno wina leży po stronie lcd, no wiec wymieniłem lcd, ale dalej jest biały ekran i teraz nie wiem co mogło paść na płycie głównej oraz ile takie coś może kosztować? jeden koleś powiedział mi, że to wina jakiegoś układu, mam drugą płytę główną (z zalanego tela, tzn znalazłem go w śniegu nie włącza się, ale może coś da rady z niego odlutować i podmienić)?

    aha lcd mam pomarańczowy i taki sam kupiłem, gniazdo wygląda dziwnie, ale kolo w komisie powiedział, ze jest sprawne (lukał na nie pod mikroskopem)

    p.s: jeśli temat jest w złym dzialę to proszę o przeniesienie (ale nie do kosza) ;)
  • Poziom 12  
    ile takie coś może kosztować?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Ciapol napisał:
    Do wymiany filtr LCD.


    Możesz mnie uświadomić gdzie jest filtr lcd w K750?
  • Poziom 9  
    Również mam problem białego wyświetlacza w SE K750 przy próbie włączenia. Ale po wyjęciu karty pamięci wszystko działa poprawnie. Wybaczcie mi bo jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy ale w takim przypadku jak mój jest to ewidentnie wina tylko softu?
  • Spec od GSM
    lukasbiggie napisał:
    Witam sprawa dotyczy SE k750i i jego białego wyświetlacza, szukałem po forach i wszędzie pisali o wymianie softu, a więc tak też zrobiłem, gdyby to nie pomogło to na pewno wina leży po stronie lcd, no wiec wymieniłem lcd, ale dalej jest biały ekran i teraz nie wiem co mogło paść na płycie głównej oraz ile takie coś może kosztować? jeden koleś powiedział mi, że to wina jakiegoś układu, mam drugą płytę główną (z zalanego tela, tzn znalazłem go w śniegu nie włącza się, ale może coś da rady z niego odlutować i podmienić)?

    aha lcd mam pomarańczowy i taki sam kupiłem, gniazdo wygląda dziwnie, ale kolo w komisie powiedział, ze jest sprawne (lukał na nie pod mikroskopem)

    p.s: jeśli temat jest w złym dzialę to proszę o przeniesienie (ale nie do kosza) ;)


    A jaki soft wgrywałes ????
    Czy na pewno R1AA008 - ten ma na pewno kalibracje dla Twojego LCD, wgraj go mimo innego CID niz oprogramowanie w telefonie nawet - wymus ten flash :)))
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    kuba14 napisał:
    Również mam problem białego wyświetlacza w SE K750 przy próbie włączenia. Ale po wyjęciu karty pamięci wszystko działa poprawnie. Wybaczcie mi bo jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy ale w takim przypadku jak mój jest to ewidentnie wina tylko softu?


    Jak po wyjęciu karty wszystko działa to uszkodzony jest regulator napięcia 3V o oznaczeniu N2980. Usunąć usterkę można na dwa sposoby:

    -Wymiana regulatora na sprawny

    -Usunięcie uszkodzonego regulatora i podłączenie tego co zasila ten regulator do napięcia Vbat poprzez diodę. Jak wiadomo napięcie Vbat to 3,7V spadek napięcia na diodzie to około 0,7V czyli generalnie w ten sposób omijamy regulator i tworzymy zasilanie o wartości około 3V :D
  • Poziom 12  
    wgrywałem jakiś inny soft, nie R1AA008

    mam R1CA021 i mam Cid49, Erom: Red

    próbuje wgrać to XS++ ale dochodzi do 291 bloku i stoi w miejscu pisze niby ze Flash Finish (czy jakoś tak) ale dalej nie ruszy, czekałem 30 minut i nic mi to nie dało, ciągle nic, nie wiem czy program sie zawiesza, ale chyba nie bo w menadżerze nie ma "brak odpowiedzi" a więc chyba jest ok.

    aha przerobiłem cid36 na cid49 Gslide'm, w żaden sposób nie mogę wgrać do końca oprogramowania i cos mi sie zdaje, że to chyba wina softu, bo z tego co widzę, ani razu nie udało mi się dokończyć wgrywania nowego softa, Seus niby wgrał, ale jak daje połącz w XS++ to zamiast k750 pisze w800i, także raczej Seus nic mi nie pomógł, nie wiem jak mam wgrać ten nowy soft skoro każdy program dochodzi do pewnego punktu i staje w miejscu, czasem boje się, że tel mi sie już nie włączy. Wgrywałem tego softa już chyba 10 razy i nigdy mi nie finalizuje instalacji.

    Stery mam powgrywane, mam XP SP3, nawet wyłączyłem Noda, zeby mi przypadkiem nie zawiesił programu (różnie to bywa), kompa mam dobrego ;) a przynajmniej tak mi sie zdaje, system sprawny, wgrywany przed świętami. Konfig kompa:

    AMD Athlon II x2 240
    Asus M4N78
    2GB ramu
    GF 9600Gt

    reszta nie ważna, w "treju" nic nie uruchomione, tylko okno z grafiki, nie wiem... bardziej go już zepsuć nie mogę, a nawet jeśli to zawsze mogę kupić nową płytę główną, ale to jest ostateczność. Może uruchomić w trybie awaryjnym? Pomóżcie
  • Pomocny post
    Spec od GSM
    Zaniesz do kogos kto ma mt-boxa, setoola.... i wgra ten soft, w domu z partyzanta - efekty jak widac powyzej, odwiedz komis/serwis, jezeli soft nie pomoze to dalej wisniowy opisal co i jak, zacznijcie od softu...
  • Poziom 12  
    chyba kupie nową płytę główną ;) nie mam już siły do tego dziada, wydałem na niego już 8 dych, wolę kupić nową płytę główną i mieć pewność, ze będzie chodzić, niż wywalić znowu kasę na wgranie firmware i nie mieć żadnej pewności, że się wgra... zdaje mi się, że wina leży po stronie usb (system mam serwisowy, robiony przez znajomego informatyka, robił go 4 lata z poprawkami pierwsze SP2, a potem SP3, nigdzie takiego nie znajdziecie, nic nie trzeba do niego instalować, ale jednak cos z nim nie tak, bo nie zawsze widzi mi porty usb, już mu o tym wspominałem, jednak dla głupiego telefonu nie będę przeinstalowywał systemu, włożę go do pudełka i poczekam na przypływ gotówki).

    a tak po za tym to dzięki wszystkim za pomoc ;) nagrodziłem dwóch szczęśliwców