Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eurit 535. MSN a problem dzwonienia.

27 Sty 2010 21:25 1509 5
  • Poziom 27  
    Potrzebne wyjaśnienie.Do NT podpięte są 2 telefony: Eurit 40 i Eurit 535. W 40tce przypisany jest MSN, natomiast w 535 nie ma przypisanego MSNa. Jak przypiszę ten sam MSN co w pierwszym aparacie to występuje brak dzwonienia. Po wykasowaniu MSNa dzwonienie jest, ale nie można odebrać połączenia. Pracownice biura nic nie wiedzą o drugim MSNie. Wiadomym jest, że musi być przypisany MSN, żeby aparat dzwonił. Pytanie następujące. Dlaczego, pomimo braku MSNa w drugim aparacie , ten dzwoni? Odnośnie zrywania połączenia znalazłem już wyjaśnienie Oscara 2000.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Żeby telefon dzwonił nie jest potrzebne przypisanie numeru MSN. Tylko warunek taki, że nie jest przypisane nic w polach MSN telefonu (puste pola) i wówczas będzie dzwonił od każdego numeru przypisanego do NT.
    Jeśli już wprowadzisz jakieś cyfry (numer) nawet błędny telefon będzie oczekiwał tylko na wywołania danego wpisanego numeru.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    Spotkałem się z bardzo osobliwym przypadkiem. Jak już pisałem do cyfrowych portów załączone są 2 aparaty. Aparat A działa prawidłowo, aparat B odrzuca przychodzące połączenia, t.zn pokazuje numer dzwoniącego, ale po naciśnięciu " Odbierz" informuje " brak połączenia" Zamiana portów w NT niczego nie zmienia,natomiast przełożenie aparatu B na miejsce A powoduje poprawność działania. Przewód łączący NT z telefonem wymieniony, aparat tel. podstawiony, NT podstawiony, bez rezultatu.Zjawisko jest na tyle dziwne, że przełożenie aparatów zmienia postać rzeczy, a zamiana portów niczego nie zmienia. Reset słuchawki i bazy zrobiony.Reasumując, jeden aparat pracuje prawidłowo na obydwu portach a drugi tylko na jednym. Przyznam, ze nie rozumiem tego zjawiska. Nie wiem czy dostatecznie jasno to opisałem? Jeśli ktoś z kolegów ma jakieś logiczne sugestie to poproszę o numer telefonu na PW. Zadzwonię.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Może wina łącza ISDN 2B+D. Czy można prowadzić jednocześnie na tym łączu 2 rozmowy wychodzące z tych aparatów? Sprawdzimy czy są czynne 2 kanały B
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Odłączałeś oba telefony z NT kiedy robiłeś testy?
    Jeśli nie to tak zrób i następnie podłącz jeden telefon do pierwszego portu sprawdź potem do drugiego portu sprawdź i oczywiście analogicznie zrób to samo z drugim.

    Jeśli tak będzie wszystko działać to sprawdź jak masz zaciśnięte RJ11 i czy na pewno prawidłowo na obydwóch przewodach.(3 na 3,4 na 4, 5 na 5, 6 na 6).
    Może jedną z wtyczek masz źle założoną o 180 stopni czyli (3 na 6, 4 na 5, 5 na 4, 6 na 3).

    Do testów możesz zastosować 2 oryginalne patchcordy komputerowe i będziesz pewien czy masz prawidłowo zaciśnięte RJ-ty.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    Problem już został rozwiązany. Okazał się, jak zwykł mawiać mój kolega " prosty jak budowa cepa" Już na początku założyłem, że przyczyna może leżeć w kablu łączącym NT z telefonem i wymieniłem go. Okazało się, że owszem powodował to kabel, ale telefonu działającego prawidłowo. RJ były zapięte prawidłowo, przerw nie było, zresztą te telefony chodziły na nich kilka lat.Po odłączeniu pierwszego telefonu drugi zaczynał pracować prawidło. Po wymianie kabla wszystko wróciło do normy.Dziękuję kolegom za zainteresowanie.