Witam posiadam UPS APC 1500VA rack i ostatnio UPS dziwnym sposobem rozładował AKU i nie chciał go ponownie naładować, to wymontowałem AKU i naładowałem zwykłym prostownikiem.
Po podłączeniu naładowanych baterii UPS ożył lecz tu zaczęły się problemy, nie działa zimny start, a po naciśnięciu guzika "test " tylko 2 razy cyknie przekaźnik i to wszystko.
Natomiast po podłączeniu zasilania sieciowego i naciśnięciu guzika "test " UPS uruchamia selftest na około 2 sek, a potem cyknie przekaźnik i zaczynają migać wszystkie lampki jednocześnie.
Dokładniej te zaznaczone na rysunku na czerwono w odstępach ok 1 sek i tak cały czas, a w tym czasie uruchamia się również wiatrak.
Jaka może być przyczyną takiego zachowania UPS dodam, że ma 2,5 roku.
Po podłączeniu naładowanych baterii UPS ożył lecz tu zaczęły się problemy, nie działa zimny start, a po naciśnięciu guzika "test " tylko 2 razy cyknie przekaźnik i to wszystko.
Instalacji gniazdka ~230
adrianarktos12 wrote:
Natomiast po podłączeniu zasilania sieciowego i naciśnięciu guzika "test " UPS uruchamia selftest na około 2 sek, a potem cyknie przekaźnik i zaczynają migać wszystkie lampki jednocześnie.
Już go sprawdziłem ( RY2 ) jest sprawny.
Natomiast zaczęła działać funkcja zimny strat o ile można to nazwać działaniem (uruchamia się , przekaźniki cyk cyk, i zaświecają się lampki. Nawet nie próbuje uruchomić falownika i zaraz przerywa uruchamianie i świecą się lampki (zaznaczone na rysunku na zielono).
Natomiast przy podłączonym ~230 sytuacja się nie zmieniła jest tak jak wcześniej opisałem, odkręciłem obudowę i zobaczyłem, że uszkodzone są elementy Q2 i D17 za co są odpowiedzialne?
Edit:05 Lut 2010 17:24 Niestety nie poradzę sobie z naprawą UPS.
Poszukuję osoby, która podjęła by się naprawy i podała orientacyjną cenę usługi?
Edit: Postanowiłem wyciągnąć temat z grobu, gdyż za naprawę żądali krocie... Zakupiłem uszkodzone elementy, wymieniłem działa zimny start pokazuje pełne naładowanie baterii, po powrocie napiecia z sieci migają wszytskie lampki tak jak opisane w pierwszym poście. Może ma ktoś schemat tego UPS lub wie co mam następnie sprawdzić?
1. Myślę, a nie mogę być pewny ponieważ nie widzę, że migają inaczej.
2. Proponuję przejrzeć sterowanie pozostałymi przekaźnikami oraz ustawienia.
SLAL
Zaraz po włączeniu do sieci pokazuje pełne naładowanie akumulatora wszystko jest tak jak powinno przez 4 sek coś cyknie i zaczynają migać lampki.
Zimny start działa prawidłowo, lecz po powrocie zasilania sieciowego, nie dzieje się nic aż za około 7 sek znowu coś cyknie i miga identycznie jak przy podłączeniu do sieci.
Migają w odstępach pół sek.
Problem rozwiązany kupiłem elektronikę z UPS-sa (powyżej) pracuje na niej tak jak powinien, ale mam pytanie czy mogę przełożyć procesor z tej starej, aby był wykrywany jako wersja SUA1500RMI2U, a nie jako normalny stojący.
Elektronika jest identyczna, a oznaczenia się zgadzają tylko procesor różni się oznaczeniami i jakie powinno być ładowanie nowych baterii?
Teraz jest 27.7V czy aby nie za dużo (wartość ze strony konfiguracyjnej UPS)?
1. Wymiana procesora nie zmieni niczego.
2. Według mnie napięcie ładowania jest zbyt wysokie, ale uwaga! to są wskazania UPS-a, realne należy zmierzyć dobrym (i dokładnym) miernikiem.
Rozumiem, że napięcie na poszczególnych bateriach ma jednakową wartość czyli ok 13.75 V.
Na żadnej nie powinno przekraczać 13.80V. Warto pamiętać o porównaniu wartości odpowiednich rejestrów, a np. baterie w UPS-ach są różne mimo iż płyta jest analogiczna.
Tak na jednej jest 13.73V, a na 2 jest 13.77V.
Natomiast postanowiłem naprawić oryginalną elektronikę w tym celu zakupiłem na allegro elektronikę APC (c) 640-7732H rev 9 są identyczne, jako niesprawdzoną co przeważnie jest równa się, że jest uszkodzona i tak też było. Nie ma żadnych wizualnych uszkodzeń .Natomiast objawy są takie w trybie stand-by ładuje AKU tak jak powinno to działać.
Po naciśnięciu guzika Power załącza się tak jak powinien. Pokazuje pełne naładowanie baterii, miga dioda zasilanie (przez 11 sek), lecz przy uruchomieniu selftestu zapala się dioda zasilanie z AKU i wydobywa się pisk przez pół sek równocześnie z tym pracuje transformator. Zaczynają migać lampki (pokazane na 1 zdjęciu ).
Przy zimnym starcie jest podobnie zapala się praca z baterii pokazuje pełne naładowanie i przez pół sek pisk i równocześnie z tym pracuje transformator po czym wyłącza się równo z piskiem, i gaśnie dioda praca z baterii.
Nadal palą się diody naładowania AUK, a po odłączeniu wyjścia transformatora (strona 230V) od elektroniki przy zimnym starcie jest podobnie tylko uruchamia się transformator, ale wydobywa się straszny pisk i pracuje jakby nierówno i potwornie buczy.
Podejrzewam, że uszkodzone jest sterowanie przetwornicą, ale to tylko domysły.
Co mam sprawdzić ewentualnie wymienić? Dawcą będzie oryginalna elektronika z tego UPS, a chcę naprawić tę kupioną.
Po odłączeniu przewodów transformatora od falownika żarówka 100 Wat 24 V się świeci przy zimnym starcie lacz po chwili overload .Więc uszkodzenie sterowania jest bardzo prawdopodobe. Proszę o dalsze porady .