Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prośba w pomocy sprawdzenia transfmormatora

28 Sty 2010 19:38 830 5
  • Poziom 10  
    Witam kupiłem transformator toroidalny 150VA 17V, ale mam problem z nim ponieważ wywalił mi 2 razy bezpiecznik, więc go już nie podłączam tylko proszę Was abyście pomogli mi go sprawdzić. Na tabliczce znamionowej jest napisane aby zainstalować bezpiecznik topikowy zwłoczny 1,6A (te 1,6 to chyba bo jest trochę nie jasno napisane i nie wiem czy to ma być 1,6A czy chodzi im o bezpiecznik nr1 6A) jaki powinien być ? Może jeszcze dodam, że w sklepie mieli tylko średniozwłoczny 1,6A więc taki kupiłem. Jak podepnę miernik pod wtórne to pokazuje 00,9 Ohm (na mierniku ustawiony zakres do 200Ohm)
  • Poziom 33  
    ... a pierwotne co pokazuje na mierniku..?
  • Poziom 18  
    Bezpiecznik powinien być zwłoczny do tych transformatorów ponieważ w momencie ich włączania następuje udar prądowy .Bezpiecznik to 1,6 A zwłoczny, musisz toki kupić bo inny Ci po prostu spali ewentualnie możesz zastosować soft start to tych transformatorów. Aby trafo sprawdzić możesz dać nieco większy bezpiecznik zwłoczny , lub nie dawać wcale nic się nie stanie .
  • Poziom 43  
    Witam,
    sutetsu napisał:
    Witam kupiłem transformator toroidalny 150VA 17V, ale mam problem z nim ponieważ wywalił mi 2 razy bezpiecznik, więc go już nie podłączam tylko proszę Was abyście pomogli mi go sprawdzić. Na tabliczce znamionowej jest napisane aby zainstalować bezpiecznik topikowy zwłoczny 1,6A (te 1,6 to chyba bo jest trochę nie jasno napisane i nie wiem czy to ma być 1,6A czy chodzi im o bezpiecznik nr1 6A) jaki powinien być ? Może jeszcze dodam, że w sklepie mieli tylko średniozwłoczny 1,6A więc taki kupiłem. Jak podepnę miernik pod wtórne to pokazuje 00,9 Ohm (na mierniku ustawiony zakres do 200Ohm)
    a jak ten transformator podłączałeś do sieci; na biegu jałowym, czy z obciążeniem (jakim?) po stronie wtórnej?

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Pierwszym razem z obciążeniem (poleciał bezpiecznik) za drugim razem na jałowym i też poleciał bezpiecznik. Teraz podłączyłem na jałowym bez bezpiecznika i jest ok 18,8V Czyli to wina tego, że był to średniozwłoczny bezpiecznik, a nie zwłoczny (chyba sprzeający w sklepie powinni się doszkolić bo powiedzieli, że to to samo)