Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

mollinuks 29 Sty 2010 15:34 4933 24
  • #1 29 Sty 2010 15:34
    mollinuks
    Poziom 12  

    Cześć wszystkim. Posiadam Toshibe Equium. Laptop nie reaguje na nic, zupełny trup. Zasilacz i bateria ok. Zastanawiam sie czy to nie coś z układem zasilania.
    Poniżej zamieszczam zdjęcie cześci płyty odpowiedzialnej za zasilanie.

    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    Będe wdzięczny za udzielenie informacji które z elementów powinienem pomierzyć żeby wyeliminować że to coś z tej sekcji zasilania. Mistrzem miernika to ja nie jestem więc będe wdzięczny za w miare proste wytłumaczenie, czyli co nastawić na mierniku i co zmierzyć.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Zrobilem juz jakies pomiary i z tego co widze po podlaczeniu zasilania na stykach od baterii jest zasilanie 4,6-4,7 V. Czyli na ładowanie baterii coś idzie. Zmierzyłem też napiecie na tym białym bezpieczniku w prawym dolnym rogu zdjęcia, i w chwili próby włączenia laptopa napiecie jest jakies znikome coś 0,005V i zaraz znika. Mierzyłem też podobny bezpiecznik na sprawnej płycie od Toshiby i tam też jest w chwili włączenia cos koło tej wartości tyle że tam to napięcie po wlaczeniu utrzymuje sie już cały czas. No chyba że źle coś mierze. Zaznaczam jeszcze że na tej uszkodzonej płycie nie pali sie żadna dioda, czy to w spoczynku czy przy próbie włączenia.

    Dodano po 55 [minuty]:

    Kolejne moje spostrzezenia. Mianowicie układ zasilania raczej już wyeliminowałem napiecia są. Inna sprawa i nie wiem czemu nie dosłyszałem tego wcześniej no ale lepiej póżno niż wcale. Chodzi o to że w momencie podłączania wtyczki zasilania słychać krótkie takie cyknięcie w obszarze jak na zdjęciu poniżej. Szczerze powiem że probowałem już sie wsłuchiwać dokładnie ale nie wiem który element wywołuje ten dźwięk. Zrobiłem zdjęcie tego obszaru z jednej i drugiej strony.

    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    Naprawde nie wiem co to moze cykać, już czasem mi się wydaje że wiem skąd a zaraz już mi się wydaje że z innego miejsca. Czasami brzmi jak z mostka południowego lub w tym obszarze ale głowy nie dam a może z drugiej strony.

    Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

    Coś czuje że do reballingu jest albo mostek południowy albo północny. Dziwi mnie tylko że żadna dioda sie nie pali bo chyba coś powinno chociaż od tego że się bateria ładuje.

    0 24
  • #2 29 Sty 2010 19:05
    jurek1980
    Poziom 26  

    Dlaczego wyeliminowałeś problem z zasilaniem. To cyk to właśnie zwarcie gdzieś na płycie. Podłącz zasilanie, włączaj i wyłączaj płytę. Uszkodzony element się powinien nagrzać. Sprawdź takie elementy jak sieciówka - RTL8102 czy chip dźwiękówki - ten Realtek po drugiej stronie. Pomyśl też jak powstała usterka, co miałeś podłączone do komputera i co mogło ją wywołać.

    0
  • #3 29 Sty 2010 20:29
    mollinuks
    Poziom 12  

    Dzieki wielkie że ktoś napisał - już sprawdzilem tak jak podales, problem w tym ze to cykniecie pojawia sie tylko wtedy gdy zostaje wpity kabel w gniazdo zasilania, a podczas wlaczania guzikiem juz sie nic nie dzieje nie ma tego cykniecia, tak jak by plyta nie dostawala napicia wogole, nie dzialal guzik nic zupelnie nic wiem ze zasilacz daje napiecie bo sprawdzalem na stykach przy plycie. Nie mam mocy juz do tej plyty :(.

    0
  • #4 29 Sty 2010 20:38
    misiupan
    Poziom 35  

    Pierwsza podstawowa sprawa czy masz napięcie na włączniku?, jak masz zasilacz z amperomierzem to jaki prąd pobiera płyta?
    Czy względem masy są niskie opornośći lub zwarcie na cewkach przetwornic. Na tej od procesora jest niska oporność, więc mierz bez procesora w gniazdku.
    Czy napięcie zasilania 19v dochodzi do układów przetwornic i mosfetów do nich podłączonych? Jakie jest napięcie na rezystorze R525 - oznaczonym ,,10M '', znajduje się przy wejsciu zasilania na płytę, widać go na pierwszym foto.
    Póki co nie ma tu mowy o jakimś reballingu!.

    0
  • #5 29 Sty 2010 21:18
    mollinuks
    Poziom 12  

    Ok juz zaraz lece mierzyc, tylko taka sprawa wyjaśniająca dla gościa który nie ma tyle wiedzy, jeśli chodzi o napięcie włącznika bo w którymi miejscu mam je zmierzyć, włącznik do płyty jest w postaci zew. listewki razem z innymi guzikami multimedialnymi, czy mam zmierzyć czy jest jakieś napięcie na tej listwie ? Wiem że to głupie pytanie ale nie wiem. I jak z tym poborem prądu sprawdzić ? Chodzi o podpiecie amperomierza w miejscu gdzie wchodza przewody zasilające od wtyczki ? Przetwornice to te szare większe klocki :) o oznaczeniach R36W 4C 8335Q (są takie dwa przy procesorze). Co do rezystora R525 nie ma zadnego napiecia podczas wlaczania tak jak by ten wlacznik nawet nic nie reagowal i nie wykonywal swojego zadania, ale tak jak mowie jest 0v na tym r525 podczas wciskania power-a.

    0
  • #7 29 Sty 2010 21:52
    mollinuks
    Poziom 12  

    nie no na wlacznikach na bank nie ma napiecia ponizej zamieszczam zdjecie jak sprawdzalem pokolei napiecie jak idzie do wtyczki - wiem ze wyglada to biednia ale mam nadzieje ze cos da
    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    Dodano po 2 [minuty]:

    dopiero zobaczylem ze mi zaznaczyles gdzie mam mierzyc ale moj pomiar prawie sie z nim pokrywa, nie wiem dokladnie czy na rezystorze 10m ta kropka nizej tyczy sie tej koncowki rezystora czy juz kondensatora, jesli rezystora to z jego drugiej strony jest juz 0,03V natomiast na tym kondensatorze elektrolitycznym (47VFK...) jest 19V

    Dodano po 22 [minuty]:

    reszta pomiarów napiecia w tym obszarze

    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    0
  • Pomocny post
    #8 29 Sty 2010 22:23
    misiupan
    Poziom 35  

    Jak widzę z pomiarów płyta nie ma szansy wystartować.
    Na tranzystorze z obu jego stron powinno być 19v, tymczasem ty masz tam 0,03v.
    teoretycznie w celach testowych można zaryzykować podłączenie 19v bezpośrednio na rezystor 10M lecz najpierw zmierzyłbym jaka jest oporność na tym rezystorze względem masy.
    Jak będzie np około 600Ω to śmiało podłącz do niego 19v- zrób tzw zworkę.
    Jednak uważaj czy gdzieś na płycie nie dostrzegniesz objawów typu dymek, coś się będzie grzało itp.
    Pierwotnie w sprawnym laptopie na tym rezystorze jest 19v więc teoretycznie nic gorszego się nie stanie. Ale co z tego wyjdzie nie potrafię powiedzieć. Generalnie sprawdź co się stanie.

    0
  • #9 29 Sty 2010 22:52
    mollinuks
    Poziom 12  

    zanim cos pokombinuje to czy wymiana tego tranzystora pomoze ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    chodzi o ten tranzystor przy rezystorze 10M tak? jeszcze jedno pytanie czy jest jakas ksiazka lub strona internetowa w ktorej znajde ten tranzystor i jaki moge zamiast niego jeszcze zastosowac ? nie znam sie na tym za bardzo, ale jesli mam szukac to wedlog tego co jest na nim napisane tak ? i ostatnie pytanie chyba - jaki to jest rodzaj tranzystora ? bo troche ich chyba jest tych rodzaji. Pozdrawiam i baaaaardzooooo dziekujeeee za dotychczasową pomoc

    0
  • #10 30 Sty 2010 00:00
    mkpl
    Poziom 37  

    Raczej wylutował bym ten rezystor i sprawdził czy ma odpowiednią oporność. Jeśli nie to wymienił a następnie sprawdzał dalej. Może być tak, że po prostu padł rezystor a może być też przebity tranzystor co przyczyniło się do spalenia rezystora

    0
  • #11 30 Sty 2010 01:38
    misiupan
    Poziom 35  

    mkpl napisał:
    Raczej wylutował bym ten rezystor i sprawdził czy ma odpowiednią oporność. Jeśli nie to wymienił a następnie sprawdzał dalej. Może być tak, że po prostu padł rezystor a może być też przebity tranzystor co przyczyniło się do spalenia rezystora


    Ja nie wiem co kolega chce od tego rezystora ?
    Jak dla mnie jest ok, tranzystor też.
    Podłącz do tego rezystora 19v i sprawdź co się stanie.
    Tranzystor nie jest sterowany, dla tego tez za nim nie ma napięcia, więc ewentualnie zrób co napisałem i zdaj relację co to dało.

    0
  • #12 30 Sty 2010 10:58
    mollinuks
    Poziom 12  

    Witam ponownie. Dzisiaj podpialem 19V pod ten rezystor i nic z dymem nie poszlo jedyne co zaobserwowalem i uslyszalem to 2 rzeczy. Pierwsza to takie jak by piszczenie pulsacyjne a drugie to znaczne nagrzewanie sie elementu (kondensatora) zaznaczonego na zdjeciu ponizej. Te piszczenie pulsacyjne wydaje mi sie jak by dobiegalo jednak z innego miejsca a nie z tego chociaz moze mi sie wydaje.

    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    0
  • Pomocny post
    #13 30 Sty 2010 11:05
    mkpl
    Poziom 37  

    Piszczenie i pulsacje dochodzą z dławików. Sprawdź mosfety kondensatory i obowiązkowo diody. Te cykanie to oznaka, że przetwornica próbuje odpalić ale ma gdzieś zwarcie i sterownik się wyłącza.

    0
  • #14 30 Sty 2010 13:51
    mollinuks
    Poziom 12  

    Dzieki wielkie kolego ale musimy troche zwolnic, musze zadac pare pytan ktore dla ciebie zabrzmia glupio ale skoro juz tyle z nia robie to warto to doprowadzic do konca wiec musze je zadac.

    Jesli mozesz powiedz mi ktore to mosfety,(cos mi podpowiada ze to te klocki szare przy procku i nie tylko), kondensatory znajde (ale czy chodzi ci o wszystkie?), diody tez powinienem znalezc chyba ze sa jakies odmiany ze nie wiem akurat ze patrze na diode. Czy mierzenie diody wystarczy tym na mierniku ustawieniem na piszczenie. Jesli mozesz to najlepiej bylo by na tych fotkach co podalem zaznaczyc strzalka po jednym z kazdego elementu ktory wymieniles i napisanie co powinno wskazywac i czy mierzyc bez zasilania czy pod zasilaniem. Czesc wiem albo mi sie tylko wydaje ze wiem. Przy okazji ktore to przetwornica.

    Jesli to za duzo pisania i ci sie nie chce to ok rozumiem, dam jakos rade tylko pewnie troche to potrwa.

    Z góry dzieki.

    0
  • #15 30 Sty 2010 16:57
    mkpl
    Poziom 37  

    Bez napięcia. Diody i tranzystory mierzysz z ustawionym na mierniku testem diod (symbol diody) Dioda SMD to taki podłużny prostokąt z paskiem ;) tranzystory mosfet to te układy scalone 8 nóżek. Ten większy kwadrat z dwoma wyprowadzeniami (szary) to cewka. Przetwornica to układ składający się z powyższych elementów i sterownika (prawdopodobnie to ten WINDBAND)

    0
  • #16 30 Sty 2010 23:11
    misiupan
    Poziom 35  

    Kondensator który się grzeje prawdopodobnie jest uszkodzony- zwarty, lub przebite są tranzystory obok i konieczna jest wymiana, ale bez dalszych pomiarów nie wiadomo. Warto zmierzyć czy jest zwarcie na tym kondensatorze, może to tylko jego wina.

    0
  • #17 31 Sty 2010 11:08
    mollinuks
    Poziom 12  

    Dobra pokolei. Najpierw zmierzyłem nagrzewający sie kondensator (miernik ustawiony na beep), bylo chwilowe bipniecie i miernik pokazal 1. tak jak by dochodzilo do nieskonczonosci, jak ustawilem miernik na 2k Ohm (na moim mierniku jest to rowniez test diód) to pokazuje 386 ohm. jednak sprawdzilem tez inny kondensator tak na tej plycie i tez cos takiego pokazywalo. Sam juz nie wiem

    Druga sprawa. Kolega mkpl mowi ze diody to te prostokaty z paskiem czyli ktore bo kondensator ten co sie nagrzewa tez spelnia te kryterium. Ponizej zamiescilem zdjecie jak ja rozpoznaje te elementy. Jak sprawdzic tranzystor (element z 8 nozkami) miernikiem ustawionym na test diody, jakich nozek mam dotykach i co ma pokazywac miernik

    Jak sprawdzic cewke o ile dobrze ja rozpoznalem na zdjeciu.

    Toshiba Equium - nie włącza się, odgłos cyknięcia

    Wiem ze troche mecza te pytania jak i co mierzyc ale jak ktos zechce raz wyraznie napisac i moze zaznaczyc na zdjeciu to juz sie pytac nie bede bo bede widzial o co chodzi. Dzieki za kolejne wskazówki

    0
  • #19 31 Sty 2010 12:54
    mollinuks
    Poziom 12  

    Wiem wiem ze to kondensator ten co mi sie grzeje, tylko poprostu ta strzalka mi zostala z poprzedniego opisu a nie mam juz tego zdjecia czystego bez strzalek wiec ona sobie zostala bo nie chce mi sie jej wymazywac.

    0
  • #20 31 Sty 2010 19:17
    mollinuks
    Poziom 12  

    To co wymienic ten kondensator i zobaczyc czy cos ruszy ?

    0
  • #22 31 Sty 2010 19:29
    mollinuks
    Poziom 12  

    Wiem ze nie porazam wiedzą z dziedziny miernictwa ale postaram sie ze swojej strony jak moge. Dajcie szanse i miejcie odrobine cierpliwosci - pliss. Jak polegne to polegne ale jeszcze walcze.

    0
  • #23 31 Sty 2010 20:28
    mkpl
    Poziom 37  

    Profilaktycznie wymienił bym owy kondensator diode w tej gałęzi przetwornicy i profilaktycznie oba mosfety. Jeśli nie zastartuje to już głębsza usterka i raczej samemu jej nie naprawisz.

    0
  • #24 31 Sty 2010 22:05
    mollinuks
    Poziom 12  

    Ok jutro ide do elektronicznego, moze dostane te czescu, napiszcie mi tylko czy oznczenie na tym kondensatorze 220 to jego pojemnosc czy cos innego, czy dokladnie musze miec elementy o tym samym oznaczeniu ? to samo pytanie odnosnie tranzystora czy jak pojde do elektronicznego to gosc bedzie wiedzial co moze zastosowac zamiast tych mosfetow - jakies inne oznaczenie czy cos i prosze o wskazanie na rysunku strzalka tej diody - jesli to nie pomoze w niczym to sie poddaje - dzieki wielkie za cierpliwosc i wyrozumialosc.

    0
  • #25 08 Lut 2010 12:22
    SevenPL
    Poziom 13  

    Stawiam na zasilacz lub akumulator z Twojego laptopa:arrow:

    0