Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IBM ThinkPad T41 - ciemność na matrycy po włączeniu

29 Sty 2010 15:39 4025 11
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie
    Proszę o wyrozumiałość, jestem miłośnikiem-amatorem elektroniki, nie inżynierem ;)

    Jak w temacie... Problem powstał po zwarciu, które powstało przy wsuwaniu kabla USB. Laptop się wyłączył i już nie wstał. PO wciśnięciu przycisku Power laptop się włącza ale nie uruchamia, tzn. działają wszystkie diody, włącza się wentylator (który pracuje cały czas), ładowanie baterii bez zarzutu (choć ta nadaje się jedynie do recyclingu), ale nic nie wyświetla się na ekranie. Słychać tylko kod sygnałowy> 1 krótki /pauza/ 3 krótkie /pauza/ 3 krótkie /pauza/ 1 krótki. w/g tabeli kodów producenta problem z pamięcią lub płytą główną:

    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-46018.html

    Pamięć RAM można wykluczyć. Sprawdzałem kości na innym laptopie (działają), z resztą bez wpiętej pamięci otrzymuję ten sam kod.
    Staje się jasne że problem leży po stronie płyty głównej...

    I teraz pytanie do fachowców. Gdzie szukać przyczyny? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są OK. Napięcia na płycie nie wzbudzają podejrzeń (na oko, nie mam szczegółowego schematu). Na wejściu mam 16V, na BIOS przychodzi napięcie 5V i 3V ale w okolicy kości BIOS znalazłem punkt o napięciu 24V (nie wiem czy to prawidłowa wartość). Nie mniej jednak BIOS jest raczej w porządku> odczytałem z niego dane w celu wyciągniecia hasła fabrycznego. Na monitorze zewnętrznym też nic nie widać. Nie sądzę żeby przez zwarcie na USB uszkodziła się grafika. Procesor też jest OK.

    Bardzo proszę o pomoc bo to moje jedyne narzędzie do pracy, na dodatek sprzęt naprawdę wysokiej klasy więc wart naprawy.
  • Poziom 14  
    Prawdopodobnie przez zwarcie uszkodził się mostek południowy intel DBM (układ bga ) w nim znajduje się tzw hub usb. Sprawdź czy po włączeniu szybko się nie nagrzewa lub czy są na nim jakieś ślady uszkodzenia.
  • Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź :)

    Sprawdzałem dotykowo temperatury poszczególnych elementów ale nie zauważyłem żeby się któryś przegrzewał. Raczej normalne temp pracy. Czy ten układ, o którym piszesz znajduje się obok grafiki? Niestety niektóre opisy są nieczytelne
  • Poziom 14  
    Znajduje się dokładnie pod złączem pci do karty wi-fi Intel FW82801DBM.
  • Poziom 11  
    Znalazłem ten chipset. Nagrzewa się powoli do ok 60st, podobnie jak grafika. Co teraz? Jak sprawdzić czy jest uszkodzony?
    Mam podobny chipset z innej płyty FW82801 FBM, Czy można go podmienić ewentualnie czy musi być identyczny? Jaka różnica jest między nimi?
  • Poziom 14  
    60 stopni to zdecydowanie za dużo! Jeśli chcesz go wymienić musi być identyczny. Do Wymiany potrzebujesz specjalistyczny sprzęt.
  • Poziom 11  
    Do sprzetu mam dostep, Jovy 7500 i hot air sterowany numerycznie. Robilem juz rebaling GPU i CPU w XboX 360 i bawie sie tez BGA np na plytach PSP i NDS wiec umiejetnosci jakies posiadam ;) Problem w dostepie do scalaka :( Gdzie mozna dostac takowy?
  • Poziom 14  
    Jeden z najbardziej popularnych mostków stare "centrino" możesz zakupić sam mostek na allegrogo lub lekko uszkodzoną płytę i samemu sobie zdemosntować.
  • Poziom 11  
    Szukalem na allegro i znalazlem cale plyty i sita (tez sie przydadza).

    Niestety pojawil sie nowy problem. Przed chwila postanowilem wszystko jeszcze raz sprawdzic i okazalo sie ze plyta juz nie gada. Napiecie dochodzi jedynie do kilku komponentow w poblizu wtyczki zasilacza i to wszystko. Obok tej wtyczki jest jeden maly scalak ADP3806, na ktory przychodzi odp 16V i 10V (chyba nozki nr 1 i 2) ale nic z niego nie wychodzi. Czy to jakis sterownik napiecia? I co teraz? Zalezy mi na odratowaniu tej plyty, zarowno do uzytku jak i praktyki.
  • Poziom 11  
    OK... płyta startuje. niestety dziwnie się zachowuje, tzn. rusza tylko z wpięta bateria. Na samym zasilaczu nie chce się włączyć, pomimo ze ten działa poprawnie. Bezpieczniki są ok. Nie wiem czego szukać, w czym może być teraz problem?

    Pomóżcie proszę :)

    A teraz znowu się nie włącza, nawet kontrolki nie świecą. Ani na zasilaczu ani na baterii. Nie kumam, nic z tym nie robilem. Leżała sobie płyta i coś się schrzanilo samo z siebie :cry:

  • Poziom 43  
  • Poziom 11  
    Samo z siebie nic się nie dzieje... Kolega ma racje ;) Niestety na zmianę kulek muszę poczekać.. Nie mam sita.

    Nie czekając na dziurawa blaszkę wziąłem się za reballing ręczny! :) Ułożenie kulek nie było takie trudne choć czasochłonne. Mimo wszystko jednak laptop znowu przemówił. Niestety wciąż z tym samym problemem co na otwarciu posta :( sadze ze chipset, który dostałem, tez jest wadliwy. Nagrzewa się do 47ºC dość szybko. Nie wychodzą napięcia na inwerter (powinno być 12V?), na wyświetlaczu ciemność widzę (także nic nie widać po podświetleniu latarka). HDD startuje, słychać odczyt. Na USB przychodzi tylko napięcie 5V, pozostałe piny są wyzerowane. Pojawił się tez problem z ładowaniem baterii. Kontrolka świeci, na baterie wchodzi 12.4V ale ta się nie ładuje.. No cóż, stara jest ;)
    Czy przyczyna awarii leży wyłącznie po stronie chipsetu, czy tez jeszcze coś innego mogło paść?