Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża AKAI - czasami nie dzialaja przyciski

dayus 29 Jan 2010 16:30 1730 7
    dayus
    Level 21  
    Witam!
    Wieza jest w pelni sprawna,dziala CD,MP3,kasety, tuner,ale czasem po prostu nie dzialaja przyciski do sterowania wieza.

Nie da sie włączyć wieży, wyłączyć,jeśli już wcześniej udało się ja włączyć, można tylko zglosnic potencjometrem.
    Nie dziala rowniez pilot jesli wieza ta sie zawiesi, z tylu jest malutki guzik do resetu wiezy,ale nie pomaga.

Jesli wieza nie jest zawieszona,dziala pilot i wszystkie inne funkcje.

Wieza jest w trybie STAND-BY i nie da sie jej wlaczyc,guzikiem,ani tez pilotem - jest zawieszona/zamrozona, pomaga wylaczenie na 1-2 dni z sieci i znowu da sie wlaczyc.

Gdzie szukac problemu?
    Kesz kesz
    Level 13  
    Witam.
    Myślę że musisz zacząć od przeczyszczenia styków na płytkach, a następnie sprawdzić czy na płycie sterowania a również na płycie zasilania masz wszędzie przejścia. ("przedzwoń" obie płytki miernikiem)
    Jeśli tak to moim zdaniem padła Ci któraś z kości (chodzi mi o scalaki) i wtedy zacznij tam szukać problemu.
    dayus
    Level 21  
    teraz nawet po odlaczeniu na kila dni wieza sie nie uruchomila, pokazuje tylko zegar w trybie STAND-By.

Jak ja rozkrecilem przed napisaniem tego tematu,rozlaczeniu wtyczek i podlaczeniu ponownym zaczela dzialac,ale pozniej znowu padla.

Wtyczki wygladaja na ok i w ogole nie są brudne/zasniedziale.

Jak wieza sie zawiesi to dziala tylko regulacja glosnosci,potencjometr jest na tej samej plycie co inne guziki,ale inne guziki nie dzialaja
    rimot
    Level 29  
    Nie wiem co to za model ale bym sprawdził rezonator przy procku.
    dayus
    Level 21  
    Jakie moga byc objawy uszkodzonego kwarca?
    rimot
    Level 29  
    Mniej więcej takie jakie opisujesz. Jak się zwiesi to puknij delikatnie w kwarc i zobacz czy ruszy. Napisz co to za model Akai.
    dayus
    Level 21  
    Wieża to: AKAI AMN100M
    Procesor to: C877C48 przynajmniej tak na nim pisze,ale google milczy:/
    Kwarc nie jest opisany:/ Co teraz?

Plyta z procesorem jest podpisana:
    CAINEBO CL-102

248-MS6503-148
    sławek111
    Level 17  
    Moim zdaniem powinieneś zwrócić uwagę na switche. Te , które są najczęściej używane , czasami wystarczy , że lekko zwiera a cała klawiatura się blokuje.