Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo V70 2.5TDI -Dodatkowe świece żarowe-sterownik

r_putek 29 Jan 2010 22:13 15310 23
    r_putek
    Level 10  
    Witam,

W silniku 2.5 TDI w Volvo V70 '99 (silnik AUDI) są dodatkowe świece dogrzewające silnik.
    Mam problem ze sterownikiem tych świec. Posprawdzałem przewody, świece-wszystko OK. Napięcie do tego sterownika dochodzi po odpaleniu a na świece nie idzie. Próbowałem przy rozpiętym czujniku temp. silnika, przy bardzo niskich temp i nic.
    Nie wiecie jak ten moduł jest sterowany, co może zakłucać włącznie tych świec. czy poprostu jest uszkodzony. Czy mogę go jakoś sprawdzić "na krótko"
    varrior87
    Level 18  
    A przekaźnik działa?
    r_putek
    Level 10  
    nie mogę na schemacie zlokalizować który przekaźnik jest od tych świec
    Michu10
    Level 32  
    Wrzuć schemat , to ktoś tobie podpowie
    r_putek
    Level 10  
    zaznaczyłem te świece dodatkowe czerwonym kółkiem

Volvo V70 2.5TDI -Dodatkowe świece żarowe-sterownik
    r_putek
    Level 10  
    posprawdzałem przekaźnik na krótko, załacza obydwa obwody.
    Sprawdziłem napięcie na wtyczce i po przekręceniu kluczyka jest na przewodach sterujących przekaźnikiem napięcie 5,8V (wg schematu to przewody 1 i 3 przekaźnika 2,74)
    Co może powodować takie małe napiecie, które nie może załączyć przekaźników. Z tego co wnioskuje to te przewody idą od komputera.
    tolo
    Level 34  
    Napięcie mierzyłeś na wypietej wtyczce :?:
    r_putek
    Level 10  
    tak na wypietej
    tolo
    Level 34  
    To wygląda jak by coś nie tak było z komputerem bo napięcie zasilające przekaźnik wychodzi bezpośrednio z niego.

Dodano po 1 [minuty]:

Zmierz jeszcze napięcie między 1,2 i 2,3.
    r_putek
    Level 10  
    tak własnie mierzyłem na 1-2 i 2-3. Wcześnie troche skrótowo napisałem

A czy są jakieś przekaźniki żeby mógł włączyć przy 6V, bo gmeranie w komputerze mnir przerasta.
    Anonymous
    Level 1  
    oskarv
    Level 15  
    Przyczyn ciężkiego odpalania może być kilka a świece żarowe, czyli przekaźnik 2/14 zostanie załączony przy temp około 6 stopni przy większej temperaturze możesz pomarzyć o jego wysterowaniu z ecm.

Układ paliwowy przypadkiem się nie zapowietrza?

obowiązkowo do sprawdzenia i ewentualnej regulacji najlepiej dynamicznie kąt wtrysku : w większości przypadków to wystarczy zakładając że sprawdzałeś czy nie ma błędów świadczących o uszkodzeniu pompy
    Anonymous
    Level 1  
    oskarv
    Level 15  
    świece żarowe nie mogą grzać cały czas !!!
    jeżeli tak jest to masz przepalone świece po kilku minutach pracy silnika a nawet jedna minuta wystarczy a czasami mniej zależy od świecy przy pracy ciągłej.

na schemacie masz świece 20/22 - 26 i przekaźnik 2/14 i one nie mogą grzać cały czas

ale świece 9/26 -29 i przekaźnik 2/74 na zimnym silniku mogą grzać cały czas ponieważ podgrzewają płyn chłodzący do nagrzewnicy, ale tylko do osiągnięcia pewnej temperatury silnika.

Czujnik temperatury silnika masz jeden i informacja z niego poprzez sterownik silnika przekazywana jest do zegarów.

poza tym nie ma co gdybać tylko odczytać parametry na żywo po zimnym starcie i to też dużo powie jak wyglądają podstawowe parametry pracy jak:temp silnika, dawka paliwa, ...

i podstawowe pytanie : sprawdzał kolega kompresję ?
    krzysio162
    Level 1  
    Dlaczego nie idzie prąd na świece żarowe w volvie v70 1997 świece sprawdzane ale w kablu tym co idzie na świece po przekręceniu stacyjki nie ma prądu a lampka na tablicy się normalnie zaświeca i po kilku sekundach gaśnie proszę o pomoc w tej sprawie
    katowiczanin50
    Level 1  
    Witam, odświeżę temat.....
    jak sprawdzić działanie tego przekaźnika..jaki mostek.??
    kucharz_86
    Level 12  
    mozesz sprawdzic podpinajac prad pod piny 85 i 86
    siku_87
    Level 2  
    Witam serdecznie
    mam podobny problem ze świecami wstępnego podgrzewania w volvo 850 ale to te same silniki 2,5 tdi
    ze same świece działają ale one już nie dostają prądu
    moje pytanie gdzie znaleść ten przekaźnik obsługujący te dodatkowe świece podgrzewania wody, bo szukaliśmy z mechanikiem bez skutku
    kucharz_86
    Level 12  
    Gdzie jest sterownik to ci nie powiem ale spróbuj polecieć po kablach co kolega załączył na początku tematu.
    Pozdro.
    siku_87
    Level 2  
    Właśnie problem w tym ze kable są ostro pokręcone i zaizolowane to cieżko to wyśledzic , w najgorszym razie będe rozkręcać kable i szukac
    andrzej20001
    Level 43  
    Odepnij ntc i zobacz czy ruszą
    siku_87
    Level 2  
    Prosze o dokładniejsze wyjaśnienie co to jest " ntc'' ?