Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez Caro + 1,6 GLI muł na gazie

22 Lip 2004 15:47 1825 5
  • Poziom 20  
    Pojawił się pewien problem po tym jak rozebrałem alternator i wymieniłem łożyska samochód dwa albo 3 dni stał po czym podłączyłem akumulator odpaliłem tak jak zaleca instrukcja na biegu jałowym do rozgrzania nie dotykając gazu a dziś zatankowałem do pełna i na gazie jest straszny muł do ok 3000 obrotów. Na benzynie jest dobrze.
    Na gazie jak wdepnę pedał do dechy to zamiast przyśpieszać zwalnia jak by gazu nie było. Ciężko uciec nieraz ze skrzyżowania.
    Mam dwa pytania.
    1. Czy po odłączeniu zasilania trzeba też jakoś specjanlie układ gazowy "uruchomić" (czy coś się w nim rozprogramowuje po dłuższym pozbawieniu zasilania)?
    2. A może jak nie jeździł kilka dni na gazie to coś mu zaszkodziło np. filtr gazu się odzywa albo co bo muszę się przyznać że zawsze jeździł idealnie i od 45 tyś. km nikt do instalacji nawet nie zajżał bo jakoś nie było kiedy. Dodam że ma instalację Elpigazu z takim pudełkiem Voila + czy coś (jak zakładałem to mnie skasowałi dość słono ale mówili że na jednopunktowy wtrysk to najlepsza instalacja bez jakichś tam półśrodków, emulatorów itp., total wypas miał być).
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 13  
    ad1 nie powinien ale moze być różnie
    ad2 podłącz sterownik z gazu do komapa i sprawdź ustawienia lub jedź do gaziarzy
  • Poziom 15  
    Witam.

    Sprawdź jeszcze czy masz pozakręcane rury gazowe. Przy butli wylotowa. Miałem taki sam problem na gaźniku. Przy dodaniu gazu do dechy samochów zwalniał. Jest to wynikiem zbyt ubogiej mieszanki, tzn. za dużo łapie Ci powietrza. Gdzieś przy pompie wtryskowej powinien być jeszcze jeden zawór odcinający dopływ gazy do niej. Niestety mam gaźnik i nic więcej nie jestem wstanie podpowiedzieć.

    Powodzenia.
  • Poziom 20  
    Trochę dziwna sprawa bo własciwie to tylko wyjąłem alterantor i akumulator na dzień, potem włożyłem i kilka dni jeźdiłem na benzynie bo gazu nie było. Wcześniej było idealnie. Najpierw chyba pojadę na przegląd + filtr. Przez 45 tyś nikt tam nie zaglądał to się chyba przyda.
  • Poziom 20  
    Sprawa się wyjaśniła - pomyślałem że na początak odłączę akumulator jeszcze raz i to pomogło, narazie (zobaczymy co będzie dalej) 2 dni jeździ jak dawniej.

    Pytanie do specjalistów od różnych komputerów gazowych.
    Tk na przyszłość chciałbym wiedzieć czy po odłączeniu zasilania układu gazowego ten komputerek się resetuje i ponownie adaptuje do danego silnika po podłączeniu prądu. Czy mogło się coś pochrzanić jak odpaliłem auto bez gazu w instalacji, bo naprawde było zero. Jak mi się przełączył na gaz to od razu zaczął przydychać i zdechł. Drugi reset robiłem już z pełnym zbiornikiem i jest dobrze.
  • Poziom 15  
    Po odłączeniu aku na dłużej większość samochodowych komputerów się resetuje (niezawodny sposób na kasowanie usterek z pamięci), także te od gazu.Więc jeśli był to moduł programowalny...