Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz lampowy ECL82 - prośba o poradę

Kropton 02 Lut 2010 09:45 14089 61
  • #31 02 Lut 2010 09:45
    sabringer
    Poziom 25  

    Kończą się powoli możliwości... Patrzyłeś dokładnie czy nie ma zwarć?

    I jeszcze 1dnej rzeczy nie sprawdzaliśmy: podstawki. Sprawdź kable przyłączeniowe, luty, i czy przypadkiem coś nie zwiera (wyprowadzenia z podstawki mają pewną swobodę ruchu, tak ma być, ale u ciebie jest tam chyba trochę 'ciasnawo' i coś mogło się zewrzeć)

  • #32 02 Lut 2010 11:59
    Kropton
    Poziom 11  

    Zaczęłem jeszcze raz od początku :
    Wyczyściłem styki w podstawkach
    Sprawdziłem omomierzem kable od podstawek - OK
    Wylutowałem wszystko, pomierzyłem rezystory, wymieniłem kondensatory, dałem nowe kable, nową masę, starannie polutowałem.
    Jak nie grał tak nie gra - to chyba się na mnie jakoś uwzięło :cry: :cry:
    Ps
    może to wina łączonych równolegle kondensatorów

    :?:
    Nowe zdjęcia układu :
    Wzmacniacz lampowy ECL82 - prośba o poradę
    Wzmacniacz lampowy ECL82 - prośba o poradę

  • #33 02 Lut 2010 13:26
    syslawek
    Poziom 14  

    To oczywiście może być sprawka mojego daltonizmu ;) ale czy na pewno ten opornik przy anodzie triody (przypięty do nogi nr 9) ma 220k? 22 jest pewne, co do dalszego ciągu mam wątpliwości.

    No i pozostaje pytanie o rezystancję sośniny :)

  • #34 02 Lut 2010 13:27
    sabringer
    Poziom 25  

    ... To już jest kwestia honoru ;)

    Możesz dać inne ujęcie II zdjęcia? Na I wszystko wydaje się być w porzadku, jeszcze trzeba by przejrzeć kable, te dolutowane na II - gdzie one prowadzą?

    Zółte po lewej do wtórnego transf. głośnikowego, różowe (z 6. i kondensatora filtru) do pierwotnego, tam jeszcze coś odchodzi od kondensatora i masy, podłączenie prostownika, ale i coś jeszcze (?, 2 kable odchodzą od masy) Ten podwójny w środku to żarzenie?

    Te 3 szare to wejście sygnału? Gdzie i jak są podłączone?


    EDIT: To kod 5cio paskowy, 220 * 10^3, czyli ok, 220k.

  • #35 02 Lut 2010 13:52
    Kropton
    Poziom 11  

    Niestety ma on 220kΩ, ale i tak wymieniłem go na stary z lat 60 .
    Być może to magiczna moc sośniny :D:D:D

    Dodano po 5 [minuty]:

    Żólte wtórne transformatora
    Różowe pierwotne
    Podwójny czarny żarzenie
    Z odczepu 7 za rezystorem + 220 i pierwotne głosnikowego
    Pomarańczowy z masy - 220

  • Pomocny post
    #36 02 Lut 2010 14:24
    syslawek
    Poziom 14  

    Jeszcze jedno pytanie - czy opornik pomiędzy siatką pentody a masą na pewno ma 820?

    (Pytam, bo to dziwne, że opornik o takiej wartości ma 3W obciążalności...)

  • #37 02 Lut 2010 17:36
    Kropton
    Poziom 11  

    syslawek Miałeś rację ,to był on. Dali mi taki w sklepie a ja nie spojrzałem.
    Teraz jest tylko taki problem, że bez wzgledu rozkręcenia potencjometru po rozgrzaniu lampy buczy jak z trąby na cały głos.

  • #38 02 Lut 2010 17:45
    syslawek
    Poziom 14  

    Cieszę się bardzo - czyli nie na próżno gapiłem się w Twoje zdjęcia :-)

    1. Buczy równo w obu kanałach?
    2. Jakim tonem buczy? Tak coś koło 50 Hz czy wyżej?
    3. Czy buczy dalej, kiedy odepniesz sprzężenie zwrotne (połączenie od głośnika do katody triody przez 33kΩ i 100pF)?

  • Pomocny post
    #39 02 Lut 2010 18:08
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Buczy jak z trąby, bo musi. Po prostu musi. Ten pseudoprzestrzenny montaż i nieekranowane kable niemalże paluchem nakazują wzbudzenie.

    Pooglądaj, jak to robią inni, wyciągnij wnioski i przebuduj.

  • #40 02 Lut 2010 18:25
    Kropton
    Poziom 11  

    Bardzo dziekuję za wielką pomoc Syslawkowi,Sabringerowi, Slawusj,JasiuB,painlust i oczywiście Futrzaczkowi :D
    Jak tylko kupię potencjometry i zekranuję trafo wyślę zdjęcia mego dzieła.

  • #41 02 Lut 2010 19:41
    sabringer
    Poziom 25  

    Ech, ale ze mnie trąba... Jak tylko przeczytałem post syslawka, to od razu pomyślałem, że ma rację :). Ten rezystor jest w obu kanałach, dlatego żaden nie działał, a na zdjęciach nie było widoczne oznaczenie. No i zapomniałem, że on też jest częścią wzmacniacza triodowego...
    Nie powinienem ci wierzyć, gdy napisałeś, że pomierzyłeś rezystory ;)
    Cóż, czegoś się nauczyłem, fajnie było - a teraz zabieraj to szkaradztwo i zrób jak trzeba :P

  • #42 03 Lut 2010 12:34
    Kropton
    Poziom 11  

    Jaki można wstawić bezpiecznik na trafo sieciowe (jak go wyliczyć)

    Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

    Czy mozna podłączyć uziemienie z gniazdka na obudowę transfromatora??

  • #43 03 Lut 2010 14:15
    fugasi
    Poziom 13  

    Z ekranowaniem bym nie przesadzał. Oczywiście należy ekranować gdy jest taka potrzeba ale niedawno sam zlutowałem wzmacniaczyk stereo na ECL82, czyli bardzo podobny (z tym ze mój ma striodowaną pentodę i brak sprzężenia) - i mimo że nie użyłem w nim ani centymetra ekranowanego przewodu, bo chiński, kilkudziesięciocentymetrowy chinch łączący wejście z odtwarzaczem CD jest nieekranowany, sam też nic nie ekranowałem, nawet obudowy potencjometru nie umasiłem, to w szerokopasmowych, wysokosprawnych głośnikach Isophona panuje idealna cisza.
    Dodam że tymczasowo podstawą jest także sośnina! :D

    Kluczem jest staranny montaż zgodny ze świętymi regułami - montaż oparty niemal w całości o podstawki (żadnych listw montażowych, turret board), żarzenie poprowadzone skrętką, osobno dla każdej lampy, z dala od przewodów sygnałowych, symetryzowane dwoma rezystorami, masa w układzie gwiazdy, centralny punkt kawałeczek za minusową końcówką drugiego kondensatora filtru anodowego CRC z dwoma kondensatowami 220µF. I to wystarczy :!:

    Kropton, bezpiecznik w obwodzie pierwotnym TS wstaw zwłoczny na prąd minimum dwa razy większy niż pobiera wzmacniacz. Ja dałem 1.5A, bo akurat taki najmniejszy znalazłem. Nie widzę sensu uziemiania obudowy transformatora.
    Nie obraź się ale twój montaż jest skandaliczny. Nawet luty wyglądają bardzo podejrzanie. Rozbierz ten koszmar i zacznij od nowa, staraj się maksymalnie wykorzystać podstawki jako punkty lutownicze i końcówki elementów zamiast dodatkowych przewodów. Ponadto przewody mogą być znacznie cieńsze. Używaj minimalnej ilości cyny. Masa tak jak na rysunku, pierwszy elektrolit w zasilaczu połączony z drugim odcinkiem grubego (wystarczy 1mm) drutu. Wtórne uzwojenie TG umasione u mnie w lokalnej gwieździe pentody ale sprawdziłem że nie ma różnicy jeśli dołącze je do drugiego kondensatora filtru anodowego. Skręć ze sobą przewody żarzeniowe!

    Wzmacniacz lampowy ECL82 - prośba o poradę

  • #44 03 Lut 2010 16:16
    Kropton
    Poziom 11  

    Przewody żarzenia skręciłem (mógłbym się dowiedzieć co to ma na celu)
    Co do ekranowania to Masz rację, po wyjeciu lampy i sprawdzeniu przydźwieku nie ma.
    Pojawia sie tylko taki problem, że jeden kanał po rogrzaniu wizgocze jak startujący samolot potem dochodzi pisk,
    w drugim słychać ciche buczenie.
    Może to być wina filtrów zasilacza (mogę dać większe)
    Wracając do wykonania to wszystkie kable puściłem w termokurczliwych rurkach trafa poprzykręcałem, poprawiłem luty, sieciowy narazie jest poza obudową.

  • Pomocny post
    #45 03 Lut 2010 16:33
    fugasi
    Poziom 13  

    W przewodach żarzeniowych płyną duże prądy, rzędu amperów. Skręcenie przewodów powoduje wzajemne znoszenie się tworzących się przez to pól elektrycznych, które siałyby przydźwiękiem na sąsiednie przewody.
    Elektrolity w zasilaczu anodowym zwiększ do 2 x 220 µF. Nie ma co oszczędzać, wyeliminujesz w ten sposób drugą możliwą przyczynę przenikania tętnień. Oryginalna wartość 50 µF pochodzi z czasów w których elektrolity o dużej pojemności były albo w ogóle niedostępne albo bardzo drogie i gdy nie zwracało się zbytniej uwagi na jakość dźwięku (stąd także prostownik jednopołówkowy).

  • #46 03 Lut 2010 16:36
    Kropton
    Poziom 11  

    Wracajac do tych pisków zauwazyłem, że ustają po wyłączeniu wzm. z wtyczki i gra jeszcze nagrzany przez parę sekund czysto.

  • Pomocny post
    #47 03 Lut 2010 16:46
    fugasi
    Poziom 13  

    A pętlę sprzężenia zwrotnego masz odłączoną jak sugerował sysławek? Wzmacniacze zawsze uruchamiamy bez pętli i jeśli działają dobrze to nie lutując a dotykając końcówką przewodu sprawdzamy do którego końca uzwojenia TG powinna być dołączona.
    Być może zamiast ujemnego wprowadziłeś dodatnie sprz. zwr. i ze wzmacniacza zrobił się generator.

  • #48 03 Lut 2010 17:03
    Kropton
    Poziom 11  

    Super w jednym kanale nie była odłączona pętla (nie zauważyłem)
    Teraz tylko cichy brum w drugim - co na to ??

  • #49 03 Lut 2010 17:11
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Futrzaczek napisał:
    Buczy jak z trąby, bo musi. Po prostu musi. Ten pseudoprzestrzenny montaż i nieekranowane kable niemalże paluchem nakazują wzbudzenie.

    Pooglądaj, jak to robią inni, wyciągnij wnioski i przebuduj.

  • #50 03 Lut 2010 17:12
    Kropton
    Poziom 11  

    To gdzie podłączyć tą pętlę - do wtórnego ??????

  • #51 03 Lut 2010 17:20
    Futrzaczek
    Admin Grupy Retro

    Kropton napisał:
    To gdzie podłączyć tą pętlę - do wtórnego ??????

    Czytać potrafisz?
    fugasi napisał:
    Wzmacniacze zawsze uruchamiamy bez pętli i jeśli działają dobrze to nie lutując a dotykając końcówką przewodu sprawdzamy do którego końca uzwojenia TG powinna być dołączona.

    Popatrz jeszcze na schemat.

  • #52 03 Lut 2010 17:56
    Kropton
    Poziom 11  

    Dobrze już zrozumiałem.
    Podłączyłem i jest OK nawet nie brumi.

  • #53 04 Lut 2010 17:44
    Kropton
    Poziom 11  

    Po dłuzszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że to jest naprawdę szkaradztwem i dzis kupiłem laminat , wytrawiacz, ceramiczne podstawki, potencjometry 100kohm - całośc zostaje przebudowana.

  • #54 04 Lut 2010 18:22
    syslawek
    Poziom 14  

    Pomyśl, czy nie miałoby sensu zrobić wspólnej regulacji głośności w obu kanałach (na podwójnym potencjometrze) i do tego regulację balansu.

  • #55 04 Lut 2010 18:30
    Kropton
    Poziom 11  

    Potencjometr właśnie kupiłem podwójny :D

  • #56 05 Lut 2010 13:19
    sabringer
    Poziom 25  

    Ja się troszeczkę zastanawiałem nad układem elementów, i wyszło mi, że:
    - można kondensator 3-9 wlutować bezpośrednio na podstawce
    - od nóżek 2, 3 elementy dolutować do 1dnego punktu, obok podstawki - nawet tak jak robiłeś, albo przykręcić oczko, żeby być porządnym :)
    - zasilacz nawet pożądane byłoby gdyby był na płytce (coś powinno trzymać kondensatory, przylutowane wyprowadzenia to jednak trochę mało, przydałoby się coś jeszcze)

    Do anody i s2 (9, 7) ładnie można doprowadzić z jednej strony, tylko tego rezystora katody triody (8) nie bardzo jest jak odsunąć od innych przewodów, bo biedak (:)) jest w środku, ale w układzie na warsztacie na pewno się zobaczy odpowiedni sposób.

    Także ja bym nawet całości nie robił na płytce.

  • #57 11 Lut 2010 13:22
    Kropton
    Poziom 11  

    Po dłuższej przerwie powracam z nowym wzmacniaczem :

    img src="https://obrazki.elektroda.pl/5_1265890848.jpg" alt="5_1265890848.jpg" />
    <img src="https://obrazki.elektroda.pl/51_1265890848.jpg" alt="51_1265890848.jpg" />

    Oczywiście bez problemów się nie obejdzie - więc napięcia na podstawce OK a lampy nie żarzą ??? Przed wyjęciem z tamtego były sprawne.

  • #59 11 Lut 2010 13:43
    cirrostrato
    Poziom 36  

    Ten długaśny temat powinien być obowiązkowy do przeczytania dla każdego nowego harcownika, który prosi o schemat ,,bo chcę sobie coś lampowego sklecić..'', tylko dwie lampy a ile problemów...

  • #60 11 Lut 2010 13:43
    sabringer
    Poziom 25  

    Ekhem...

    To ja tak nie wiem, nie chciałbym coś powiedzieć nietaktownego, ale.. Numery wyprowadzeń liczy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, patrząc na lampę od dołu. Już wiesz co jest źle?

    Edit: Tak naprawdę to 1dna lampa (bo stereo), ale faktycznie wzmacniacz bardzo prosty.