Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wykrywacz metali - jabel j_267

trzygrosze 22 Jul 2004 21:41 4942 14
    trzygrosze
    Level 21  
    planuję kupić ten wykrywacz w formie kitu i teraz pytanie : czy nada sie on do wykrywania monet na plaży ? jeśli istnieje leprzy w podobnej cenie proszę o "namiary na niego "

dzieki

pozdrawiam
    opajdowski łukasz
    Level 13  
    ten wykrywacz jest kiepski lepiej kup sobie schemat wykrywacza z dyskryminacją i zrób go od podstaw a ten kit wykryje ci metale na plaży monetę na ok 5cm głębokości
    trzygrosze
    Level 21  
    kupić schemat ?? a może ktoś tu na forum ma jakiś, który by do poszukiwań na plaży sie nadawał ??

dzieki
    swaldek
    Level 18  
    Zobacz na innym forum: Odkrywcy lub Poszukiwaczy skarbów tam znajdziesz co potrzeba mimo, że to forum nie elektroniczne
    Pozdrawiam
    trzygrosze
    Level 21  
    Rozumię że ten wykrywacz metali nadaje się do poszukiwań na plaży ?
    heniek
    Level 13  
    Wejdż na stronęhttp://www.wykrywacze.metali.prv.pl/ tam jest schemat Fishera 555 (bardzo dobry wykrywacz z dyskryminacją )
    Jabel też jest dobry (zasięgi jak na taki sprzęt też ma dobre (wada-wykrywa wszystkie metale ) , a na plaży jest dużo śmiecia w postaci kapsli
    trzygrosze
    Level 21  
    ok, dzięki.

ale nieznalazłem opisu do tego fishera, skąd mam wiedzieć jakie tam cewki zrobić ?? czy moze jak zamówię płytkę z tej stronki to wszystko mi doślą, jeśli tak, to ile życzą tam sobie za nią ???
    swaldek
    Level 18  
    Doświadczony elektronik pewnie potrafiłby na podstawie takich informacji zbudować i zestroić sondę do wykrywacza, ale obawiam sie ,że nie wszyscy dysponuję odpowiednią aparaturą pomiarową a ona jest niezbędna podczas strojenia tej sondy.
    Precyzja takiego wykrywacza zależy w ogromnym stopniu od jakości wykonania właśnie sondy, jest to element najbardziej pracochłonny i wymagający staranności.
    O ile elektronika złożona z pewnych elementów powinna odpalić bez problemu, to sądzie trzeba poświęcić sporo czasu, dobrać właściwy materiał i przemyśleć cała konstrukcję , która musi być w miarę lekka oraz niezwykle stabilna mechanicznie i tempetraturowo, bowiem nawet minimalne odkształecenia będą powodowały "pływanie" wykrywacza i fałszywe sygnały.
    Mimo całego pesymizmu jaki tu zasiałem szczerze polecam budowę tego sprzetu bo potrafi mile zaskoczyc po przebrnięciu przez proces budowy
    Pozdrawiam
    trzygrosze
    Level 21  
    heh.. no coż , twój post nie napawa optymizmem, ale spróbuję zrobić ten wykrywacz (to będzie mój pierwszy wykrywacz)

dzieki

i pozdro
    swaldek
    Level 18  
    Gdybyś potrzebował pomocy przy budowie F555 to zapraszam na priwa, zazwsze chętnie podzielę sie materialem i wiadomościami
    Pozdrawiam
    szoker
    Level 11  
    Witam
    Mógł by mi ktoś wysłać "gunboy@interia.pl" dokumentacje budowy fischera 555 "schemat rozmieszczenia części na płytce itp" , lub podać namiary ?
    szoker
    Level 11  
    Dzięki swaldek , jakbyś mógł jeszcze napisać mniej więcej ile kosztują części i podrzucić ich listę , to by było fajnie :roll: