Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP 6720s po wymianie lewego zawiasu, brak obrazu na martycy

morus85 01 Lut 2010 19:30 1651 8
  • #1 01 Lut 2010 19:30
    morus85
    Poziom 9  

    Witam. Jak w temacie. HP 6720s po wymianie lewego zawiasu brak obrazu na martrycy, pod światło z boku widać gdy się włącza jasne logo hp. Przy podłączeniu zewnętrznego monitora obraz jest ok. Wszystko podłaczyłem jak było wcześniej. Oczywiście przed wymianą zawiasu wszystko tyło ok. Jakieś pomysły?

    0 8
  • #2 01 Lut 2010 19:36
    Hucul
    Poziom 39  

    Nie działa inwerter lub świetlówki - podłączyć ponownie inwerter lub wymienić . Uszkodzenie świetlówek jest troszkę bardziej upierdliwe .

    0
  • #3 01 Lut 2010 21:13
    morus85
    Poziom 9  

    Inwerter odłanczałem i podłanczałem jeszcze raz i bez zmian. Jak mogę sprawdzić czy jest sprawny? Co do świetlówki,to po przeczytaniu kilku artykułów to objawy uszkodzonej świetlówki to czerwone podświetlanie, sporadyczne miganie oraz podświetlanie matrycy nie równomierne we wszystkich obszarach. Gdy z boku świece latarką bocznym światłem na matryce widać "chodż ledwo, co ledwo" prawie wcale poświate całego pulpitu. Przy takich objawach na co stawiać że się zepsuło?

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

    Może mi ktoś napisać jak laikowi, jak sprawdzić miernikiem inwerter aby wykluczyć jego uszkodzenie?

    0
  • #4 02 Lut 2010 18:43
    ducia
    Poziom 22  

    na forum są opisane napięcia na pinach jedno pełne zasilania i 3v sterowania wystarczy poszukać.

    0
  • #5 02 Lut 2010 19:30
    morus85
    Poziom 9  

    znalazłem na forum jakie mają być napięcia 12V, kilka pytań.

    1. komputer ma być włączony?
    2. odpiąć taśmę od matrycy?
    3. odpiąć świetlówkę od inwertera?
    4. jestem laikiem, więc jeszcze jedno. jedna taśma ma być podłączona do inwertera a miernikiem sprawdzać napięcie w miejscu gdzie była podłączona świetlówka.

    dziękuje za zainteresowanie.

    0
  • #6 02 Lut 2010 19:39
    ducia
    Poziom 22  

    A co chcesz mierzyć jak będzie wyłączony?? Wszystko ma być podłączone i włączone.

    0
  • #7 02 Lut 2010 19:46
    morus85
    Poziom 9  

    więc wszystko ma być podłączone. Z jednej strony inwertera mam wejście na 7 pinów, a z drugiej mam wyjście na świetlówkę 2 piny. W jaki dokładnie sposób dokonać pomiarów inwertera?

    Dodam jeszcze że po odłączeniu od inwertera świetlówki na matrycy widać nadal pulpit gdy po świece pod kątem latarka.

    Jutro będę miał miernik w tedy dokonam więcej pomiarów.

    0
  • #8 03 Lut 2010 16:34
    morus85
    Poziom 9  

    Ustawiłem miernik na 20V i napięcia na inwerterze sa nastepujące, masa zawias.

    1.brak
    2.brak
    3.brak
    masa
    masa
    6. 11,6V
    7. 11,6V

    oraz z drugiej strony inwertera wyście na świetlówkę.

    1. brak
    2. brak

    Takie wyniki otrzymałem, może ktoś napisać coś na takie wyniki. Z mojej wstępnej diagnozy to chyba nie idzie napięcie do świetlówki i dlatego nie świeci. Czyli inwerter do wymiany? Można w jakiś sposób pobudzić świetlówkę do dania jakiegoś światła?

    Jestem w stanie kupić nowy inwerter, tylko chce być pewny czy to na pewno to jest przyczyną braku obrazu na matrycy!

    Proszę o doradzenie.

    0
  • #9 05 Lut 2010 16:09
    morus85
    Poziom 9  

    Usterka naprawiona. Po wymianie inwertera obraz wróił.

    0