Witam. Od niedawna bawię się trochę prostymi układami sterowania. Interesuje mnie czy te wszystkie układy sterowania ktoś wymyślił metodą prób i błędów czy istnieje jakiś schemat postępowania przy tworzeniu takich układów? Bo skąd mam niby wiedzieć tworząc jakieś nietypowe sterowanie że układ który wymyśliłem jest optymalny i czy nie da się tego zrobić prościej? Czy istnieje program który tworzył by układy sterowania gdy podamy mu pewnie własne założenia co do tego czym i jak chcemy sterować?
Witam.Pytasz czy jest program który by dogodził wszystkim i za pomocą kilku kliknięć wykonałby cała pracę, moim zdaniem nie ma takiego czegoś (gdyby był taki program to po pierwsze na zakup stać byłoby tylko bardzo duże firmy , a po drugie i tak układy wygenerowane nie byłyby ostatecznymi). Są za to setki programów symulacyjnych, w których tworzy się poszczególne bloki instalacji.Symuluje sie w nich prace układu pod różnym kątem. Optymalizacja i modernizowanie układu, polega wyłącznie na doświadczeniu osób które przy nim pracują lub go projektują.
Najlepszy program jaki znam , pozwalający tworzyć kompleksowy projekt sterowania i go symulować to Automation Studio - stworzyć można projekt elektryczny , pneumatyki , hydrauliki a nawet zasymulować "drabinkę" sterownika PLC .
Też uważam że Automation Studio to jeden z najlepszych programów w tej dziedzinie.Tak naprawde nie napisałeś czym "zacząłeś się bawić" , chodzi ci o samą pneumatykę, hydraulikę, czy może PLC ? Bo są też inne programy, bardzo łatwe w obsłudze, w których można tworzyć "proste" obwody sterowania : FluidSim ,lub coś pod PLC np. Logo .
Tak naprawde nie napisałeś czym "zacząłeś się bawić" , chodzi ci o samą pneumatykę, hydraulikę, czy może PLC ? Bo są też inne programy, bardzo łatwe w obsłudze, w których można tworzyć "proste" obwody sterowania : FluidSim ,lub coś pod PLC np. Logo .
Przede wszystkim chodzi mi o sterowniki PLC. Właśnie poznaje program Logo Soft Confort. I właśnie przede wszystkim moje pytanie dotyczyło minimalizacji bramek logicznych. Jestem trochę cienki z cyfrówki. Czy ktoś z Państwa posiada jakieś materiały z których można by się nauczyć obliczania i minimalizacji bramek? Może jakaś książka, albo link?
Festowski FluidSIM P (wersja pneumatyczna, bo jest jeszcze H, dedykowana hydraulice), w wersji 4.x może służyć zarówno jako pomoc konstruktorom układów pneumatycznych i elektro-pneumatycznych (sprawdzenie poprawności logicznej układów, badanie miejscowych przepływów i ciśnień, dobór parametrów elementów, obrazowanie i zapisywanie do logu danych z symulacji, tryb symulacji krok_po_kroku, automatyczne tworzenie list elementów, etc), jak również programistom PLC - za jego pomocą można stworzyć wirtualną maszynę (z dokładnie sparametryzowanymi elementami, odwzorowującymi rzeczywiste), którą można podłączyć albo do "żywego" PLC przez specjalny interfejs EasyPort (wejścia/wyjścia cyfrowe i analogowe), albo z wirtualnym PLC (np symulowanym w Step7) poprzez darmowy OPC Server.
FluidSIM ma również moduły do tworzenia wirtualnych sterowników, które możemy oprogramować albo szyjąc drabinkę w LAD, albo łącząc moduły logiczne, czy pisząc algorytm w GRAFCET-cie i podłączyć do wirtualnego, bądź "żywego" obiektu poprzez EasyPort. To prawdziwy kombajn z potężnymi możliwościami, a jednocześnie prosty w obsłudze. Sam używam na codzień i jestem bardzo zadowolony.
Program ten jest stworzony na potrzeby dydaktyki, więc zawiera bardzo szerokie opisy i podpowiedzi (włącznie z filmami dydaktycznymi).
W tej chwili nie ma jeszcze wersji polskiej, ale Festo nad tym pracuje.
Może kogoś zainteresuje, że w Festo Polska można kupić szkolenie dedykowane temu programowi, w którego koszt jest wliczona licencja - o ile pamiętam nazywa się AUT131.
Wszystko da się uprościć i zawsze coś można zrobić lepiej ale oczywiste, że jest to kwestia doświadczenia ludzi pracujących przy danym projekcie. Możesz poszukać w internecie (na chomiku np.) "PLC OMRON - 158 przykładów w gotowych rozwiązaniach". Masz tam przedstawione jakieś typowe rozwiązania oczujnikowania różnych układów. Czasami może się przydać.
Jeżeli chodzi o metodę postępowania jak wykonać układ pneumatyczny czyli jak podobierać zawory by siłowniki wykonywały odpowiednią pracę to znam dwie metody- intuicyjną i algorytmiczną a ta się dzieli na tzw "polską " i "francuską". Uczą tego na politechnice na wydziałach mechanicznych na przedmiocie napęd i sterowanie pneumatyczne. W internecie chyba politechnika poznańska opisuje pokrótce metodę algorytmiczną. Polega ona na wyznaczeniu równań(opartych na algebrze Boole'a) dla sygnałów dla siłowników i na tej podstawie korzystając z "pneumatycznych" bramek logicznych i wyłączników drogowych trzeba zaprojektować układ pneumatyczny
PS polecam metodę "polską" -jest oszczędniejsza w elementy pneumatyczne
Firma Multiprojekt udostępniła darmową wersję programu 3MotionManagerEDU do symulacji układów automatyki z możliwością zaprogramowania wirtualnego sterownika PLC, podłączeniem GamePADa, symulacją robota w 3D. Dokładniejszy opis i download znajduje się pod adresem: 3mm.multiprojekt.edu.pl