Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor Tevion MD7110 - nie włącza się

gostunio 01 Feb 2010 20:26 2767 11
    gostunio
    Level 14  
    Witam,
    telewizor jak w temacie, po włączeniu słabo mignie dioda i zero reakcji. Na kondensatorze sieciowym 310V. Przetwornica zbudowana jest na układzie TDA16846. Na 14 nóżce tego układu napięcie zmienia się od 9V do 14V. Kondensator wymieniony. Wymieniłem także rezystory 330k 3szt, z nóżki 2, oraz 3 szt 1,2M z nóżki 11. I dalej to samo. Telewizor startuje gdy odłącze nóżkę 11. Napięcie zasilające układ jest wtedy stabilne i pojawia się obraz. Elementy podłączone do nóżki 11 wymieniłem (tranzystor, rezystor i kondensator). Poproszę o pomoc co dalej.
    bogred
    Moderator of TV
    Powinieneś w opisie podawać symbole elementów, o których piszesz. Ten tranzystor, to jak się domyślam, Q103? Jakie na nim masz napięcia? W danych katalogowych jest opisana funkcja pin. 11 (patrz np. ElNota).
    radsat
    Moderator
    bogred wrote:
    W danych katalogowych jest opisana funkcja pin. 11 (patrz np. ElNota).

A na schemacie jest wszystko czarno na białym. Chassis TV17.:D
    bogred
    Moderator of TV
    buli1 wrote:
    Podstaw sam uklad.

Kolego buli1, może niech najpierw zrobi te pomiary, o których ja pisałem, bo może po prostu Q103 blokuje start układu, więc po co inwestować w układ? Jeśli na kolektorze Q103 jest 0V, to żaden układ nie wystartuje. :cry: Najpierw pomiary, potem ew, wymiana. :D
    gostunio
    Level 14  
    Tranzystor który wymieniłem to faktycznie Q103 .Na kolektorze mam 0,65V; baza 0V i emiter 0V. Z tego co wyczytałem jeżeli na pinie 11 będzie mniej niż 1V układ nie wystartuje. Baza tranzystora jest podłączona przez rezystor 4,7k (R107) z 15 nogą układu scalonego na którym jest napisane 62P03/FCH. Tego układu nie ma na schemacie od Schneidera TV17, także nie wiem co jak i z czym :(
    bogred
    Moderator of TV
    A bez Q103- jakie jest napięcie na pin 11?
    gostunio
    Level 14  
    Bez tranzystora jest 1,3V i co ciekawe napięcie na kondensatorze sieciowy wynosi 340V (jak był tranzystor to było tylko 309V).
    bogred
    Moderator of TV
    Ale startuje, czy nie?
    gostunio
    Level 14  
    Rozłączyłem zworę między R107 a pinem 15 układu 62P03. Na nóżce 11 TDA16846 napięcie wynosi 1,5V i co ciekawe pojawiło się 5,6V na pinie 15 układu 62P03. Telewizor włącza się, jest obraz i dźwięk. Nie mam do tego telewizora pilota także nie wiem jak będzie działał. Czy jest gdzieś może schemat gdzie jest rozpisany układ 62P03.
    bogred
    Moderator of TV
    Sprawdź, czy reaguje na pilota RC-5. Jeśli się nie mylę, to te TV17 działają na RC-5.