logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować nadmiar wysokich tonów w zestawie Yamaha MG 32/14FX?

jarek_komarek 02 Lut 2010 00:34 3633 19
REKLAMA
  • #1 7630085
    jarek_komarek
    Poziom 2  
    Witam. Czytam forum elektrody od dłuższego czasu, ale nie znalazłem do tej pory rozwiązania mojego problemu. Mianowicie los rzucił mnie w miejsce, w którym przyszło mi obsługiwać sprzęt estradowy. O ile z większością problemów poradziłem sobie dzięki elektrodzie, to pozostał mi jeden, najważniejszy - straszne ilości wysokich tonów. Zestaw na którym pracuje : Kolumny + ads plx 3200 oraz plx 2400 + yamaha mg 32/14fx. W większości przypadków 'nagłaśniam' salę na 300 osób. Problem leży w tym, iż podłączając wszystko razem dostaję tyle "wysokich", że nawet po skręceniu na -15db potencjometru 'high' na kanale konsoli dźwięk wydobywający się z głośników jest strasznie ostry, syczący.Pracowałem na innych zestawach, i nigdy takie zjawisko nie występowało (a mogę porównać je tylko i wyłącznie do maksymalnego rozkręcenia potencjometru 'high' na innych konfiguracjach foh-u z którymi miałem styczność). Problem dotyczy głównie mikrofonów, sygnały liniowe są 'do ogarnięcia'. Mikrofony to bezprzewodowe shure sm58 oraz sennheisery freePort vocal set.Gain'y i Master ustawiam do łącznego poziomu -3db,adsy rozkręcone do połowy więc raczej nie w tym problem... Panie Panowie, pomocy :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7630565
    misiekan854
    Poziom 17  
    Na twoim miejscu posprawdzałbym wszystkie elementy zestawu - puść sygnał testowy od ok. 30...20000 Hz przez każdy moduł osobno - zamień końcówki, potem kable, mixer i na końcu paczki :)

Masz to wszystko uziemione?? Mało prawdopodobne żeby to było aż na taką skalę, ale kto wie?? ;)

Same kable sygnałowe też radziłbym Ci posprawdzać - też często z nimi jest coś nie tak, zwłaszcza jeżeli nie są ekranowane.

Moderowany przez dj-MatyAS:

Czy Kolega na pewno wie o czym pisze?
    Co ma nadmiar WYSOKICH tonów do uziemienia, lub kabli?
    Poza tym "puszczenie sygnału testowego od ok. 30...20000 Hz" nie jest pomysłem dobrym - może się skończyć spaleniem głośników wysoko-tonowych, a poza tym do niczego nie doprowadzi; a do rozwiązania problemu - na pewno.
    Regulamin p.12
    Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #4 7631219
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Na początek zapnij do zestawu inne górki, możliwe że np. tłumiki w paczkach są popalone i drivery grają z pełną efektywnością.
  • #5 7631244
    JMZ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    pompak napisał:
    Polecałbym zainwestować w equalizer najlepiej 2x31 pasm :) Wpinasz go w insert na sumie , powinien pomóc.

Porada również bez sensu.
    Kolega ma problem ze sprzętem - to napewno, więc trzeba poszukać usterki a nie stosować półśrodek w postaci dołożenia jakiegoś urządzenia.
    Ma grać impreze ze skręconymi 'wysokimi' na konsolecie i z wytłumionymi na korektorze ? Nie tędy droga.
  • #6 7631484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7631700
    misiekan854
    Poziom 17  
    Akurat kable i uziemienie mają pewien wpływ na cały zestaw - tak jak napisałem uziemienie ma akurat NIEWIELKI wpływ na zestaw, jednak spotkałem się z kilkoma przypadkami w których po dobrym uziemieniu problemy znikały - wszystko zależy od samego sprzętu.

Kable sygnałowe też mają niemałe znaczenie - często jak robimy duże sztuki, właśnie zawodzą kable - wprowadzają szum i zniekształcenia, właśnie w paśmie ok. 5-15 tys. Hz.

Co do sygnału testowego - być może się źle wyraziłem, ale absolutnie nie chodziło mi o puszczanie go na gołe drivery!
    Proponowałem puszczenie tego sygnału przez cały zestaw - najprościej wpinając generator w wejście stereo w mikserze. Takim sygnałem można wiele zdziałać, poza tym jest to chyba najprostszy sposób - bez zbytniego mierzenia oporów, przepinania klocków itd...
  • #8 7631851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7632272
    jarek_komarek
    Poziom 2  
    Witam i dzięki za zainteresowanie tematem. Zdaję sobie sprawę z tego, że objawy są co najmniej dziwne, ale dziwią mnie tak jak i Was:) Wracając do postu Kol. gófer-a - jak mogę sprawdzić te tłumiki? Nie mam niestety dostępu do innych 'górek'. Wątek kabli - wszystkie kable sprawne.
  • #10 7632349
    Matuszm15
    Poziom 15  
    Nie za dobrze, że nie masz dostępu do innych górek, bo chyba w nich tkwi problem :/

Mogę się mylić, ale może coś crossover źle obcina, i więcej głośników gra górą... jedyny jakiś pomysł
  • #11 7634082
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Tłumik (inaczej L-Pad to układ dwóch rezystorów, tak więc rozkręć kolumnę i zobacz czy rezystory nie są przepalone ew. inaczej uszkodzone.
  • #12 7634101
    JMZ
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    jarek_komarek napisał:
    Wracając do postu Kol. gófer-a - jak mogę sprawdzić te tłumiki?

Zdemontuj głośniki z kolumny - uzyskasz dostęp do płytki ze zwrotnicą.
    Zobacz co się tam dzieje. Sprawdz rezystory tłumiące drivera.
  • #13 7634675
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Czy jest oryginalny crossover do tego zestawu?
  • #14 7634904
    jarek_komarek
    Poziom 2  
    SzokalML napisał:
    Czy jest oryginalny crossover do tego zestawu?

Niestety nie, korzystam z crossovera wbudowanego w plx-y. A rezystory sprawdzę możliwie najszybciej i podzielę się wynikiem 'doświadczeń'.
  • #15 7635046
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Musiał byś też sprawdzić, czy wszystkie paczki (górki) tak się wybijają wysokimi tonami. Trochę dziwny byłby fakt, uszkodzenia rezystorów we wszystkich topach.
    Crossover, fakt, w PLX-ach nie jest najwyższej jakości, ale nie sądzę aby miał wpływ na podbicie góry. Chyba że coś z nim nie tak.???
    Spróbuj jeszcze zamienić miejscami końcówki, czyli 2400 zapnij na dół, 3200 na górę.

Pozdrawiam.
  • #16 7636009
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    A może trzeba przeczytać instrukcje obsługi i podłączyć wszystko prawidłowo, oraz dobrać prawidłowy punkt krosowania i wszystko będzie dobrze?
  • REKLAMA
  • #17 7636070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7644553
    Matuszm15
    Poziom 15  
    Tego nie lubię... człowiek chce pomóc, wywnętrza się, szuka pomysłów, a osoba zakładająca temat ma już go pewnie głęboko w nosie...

Zero informacji na temat naszych pytań ...

No, ale cóż... życie jest jakie jest...

PS Żeby nie było off top-u .. Ewidentnie jest coś z crossoverem... Źle podłączony, bądź źle ustawiony
  • #19 7649711
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Zacząłbym po kolei od sprawdzenia wszystkich elementów.

Pierwsze, wejścia, sprawdź czy nigdzie sygnał nie jest przesterowany, wiem że to oczywista sprawa, ale może gain na wejściu rozkręcony za mocno i przesterowane jest wejście.

Oczywiście dalej na kanałach potencjometry od wysokich tonów, co więcej, ta Yamaha ma chyba wbudowany korektor, sprawdź ustawienia.

Dalej, czy z miksera nie wychodzi już przesterowany sygnał.

Nie wiem czy masz coś wpięte pomiędzy mikser a końce mocy. Jeżeli masz np. korektor, to powinien mieć wskaźnik wysterowania i oczywiście potencjometr wzmocnienia. Sprawdzić koniecznie ustawienia.

Jedziemy dalej.

Wzmacniacze. Sprawdzić trzeba koniecznie ustawienia crossów na wzmacniaczach. Czy odpowiednio ustawione 2400 HI i 3200 LO.

Nie znam dokładnej specyfikacji tego zestawu, więc nie podpowiem w tej chwili ustawień crossovera
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #20 7651346
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Troszkę z innej strony. Sprawdź czy głośniki mid-bas w satelitach nie są uszkodzone. Jak się zablokuje cewka głośnik gra wyższym bardzo nie przyjemnym dla ucha pasmem. Zobacz również czy satelity są podłączone ze sobą zgodnie w fazie.
    Najlepiej posprawdzaj po kolei każdą z osobna kolumne. Puść ja full bez crosa i oceń jak brzmi w pełnym paśmie czy naturalnie czy coś się nadal wybija...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z nadmiarem wysokich tonów w zestawie estradowym składającym się z kolumn, wzmacniaczy ADS PLX 3200 i PLX 2400 oraz miksera Yamaha MG 32/14FX. Pomimo regulacji potencjometru 'high' na -15 dB, dźwięk pozostaje ostry i syczący, szczególnie przy użyciu mikrofonów bezprzewodowych. Uczestnicy dyskusji sugerują różne podejścia do rozwiązania problemu, w tym sprawdzenie wszystkich elementów zestawu, takich jak kable, uziemienie, oraz ewentualne uszkodzenia tłumików w kolumnach. Rekomendowane jest również użycie equalizera oraz testowanie sygnału przez cały zestaw, aby zidentyfikować źródło problemu. Wskazówki obejmują również sprawdzenie ustawień crossovera oraz potencjometrów w mikserze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA