Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porownanie PANASONIC TX-P42GW10E z TX-P42G10E

Adarkar 02 Feb 2010 06:27 6013 17
    Adarkar
    Level 15  
    Jaka jest roznica miedzy PANASONIC TX-P42GW10E z TX-P42G10E i czy wogole warto kupic ktorys z tych modeli i ktory?
    AxelNext
    Level 38  
    TX-P42GW10E to model z 2009 roku i nie jest i nigdy nie był sprzedawany przez Panasonic Polska.

Polecam TX-P42G10E
    Adarkar
    Level 15  
    Tyle tylko ze na Aledrogo mozna kupic oba te modele. A skoro jest na oba gwarancja wiec jakie moga byc roznice bo troche mnie niepokoja informacje z HDTV dotyczace wspolpracy G10 przez zlacze PC.
    hojlo1
    Level 35  
    ...a co Cię niepokoi (co przytaczasz)?
    Parę szt. tego modelu podłączałem do PC i nie było żadnego kłopotu. ;)
    Adarkar
    Level 15  
    Kilka osob pisalo o problemach z wyswietlaniem obrazu w wysokiej rozdzielczosci tj 1080p po laczu VGA.
    hojlo1
    Level 35  
    ...czemu nie (trzeba wierzyć), jeżeli skazany jesteś na VGA.

Nie łącze nigdy po VGA (jak nie muszę) z prostej przyczyny.

Masz w PC sygnał cyfrowy (film, fotka,itp) i przesyłając VGA:
    - zamieniasz go pierw na analogowy (czyli jakoś konwersja = strata jakości)
    - przesyłasz kablem , który przy analogu jest podatny na kolejne straty wraz z długością
    - by weszło do TV po analogu, a on przed wyświetleniem i tak ma zrobić obróbkę cyfrową (inaczej się nie da, bo sterowanie matrycy cyfrowe), czyli kolejna strata.

Puszczając ten sam film z PC np. po HDMI okazuje się ze mniej zaszumiony itp, bo strat mniej.

Pozdrawiam. ;)
    Adarkar
    Level 15  
    No tak tylko ze moja karta nie ma HDMI a nie bede zmienial kompa bo kupilem TV. Przeciez to nie tedy droga. Dlatego interesuje mnie ta roznica miedzy TV i jesli GW jest sprowadzany poza dystrybutorem to moze ma dodatkowe funkcje bo na "zachodzie" dba sie o klienta i serwis dba o upgrade softu i funkcji TV.
    Znalazlem tego typu roznice:
    GW10 = DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2. Wejście AV Pal/NTSC auto, manual.
    G10 = DVB-T, DVB-C. Wejście AV Pal/NTSC auto
    Ktory wybrac?
    hojlo1
    Level 35  
    Adarkar - w zupełności masz rację (i rozterki). ;)
    Tu tylko doradzamy, lub sami oczekujemy porady.

Generalnie (jestem upierdliwy, jak widać) kupując u pośrednika (GW - tak opisujesz), możesz być skazany (w przypadku awarii) wyłącznie na jego łaskę.
    Czyli zamiast do "zuritu" na koszt gwaranta, to do sprzedawcy, on "na zachód" itd... .

Ps - proszę mnie nakierować na temat "złego VGA" (wiedzy nigdy nie za dużo). ;)
    AxelNext
    Level 38  
    TX-P42GW10E był produkowany z tunerem DVB-T MPEG2 na rynek zachodni.
    Widocznie jakaś część niesprzedanych telewizorów zalegała na sklepach-magazynach i po domontowaniu tunera DVB-T MPEG4 telewizory lądują na Polskim rynku.
    Podobnie było na przełomie 2008-2009 roku z modelem Panasonic'a TH-42PX80.
    X-ów w Polsce nie było, ale gdy na rynku zabrakło TH-42PV80 zaczęto ściągać z zagranicy TH-42PX80, tylko wtedy nikomu nie chciało się dokładać czy też zamieniać tunera MPEG2 na MPEG4 bo TH-42PV80 mial tylko tuner analogowy.

... TX-P42GW10E ma też w sobie tuner satelitarny HD (DVB-S, DVB-S2) co może niektórym użytkownikom bardzo odpowiadać.

Proponuję zapytać w sklepie i sprawdzić czy do telewizora jest dołączona gwarancja producenta.
    Można też zadzwonić z zapytaniem do Panasonic Polska.
    Adarkar
    Level 15  
    No coz pojawily sie podejrzenia i chyba sa prawda.
    TX-P42GW10E ma tuner MPEG2 (prawdopodobnie).
    Nasz nowy standard to MPEG4.
    AxelNext
    Level 38  
    Na Allegro są dwie sztuki TX-P42GW10E.
    Jedna sztuka z tunerem MPEG2, a druga sztuka z ... cytat:
    TX-P42GW10E wzbogacony o cyfrowy tuner DVB-T MPEG4 (nadawany w Polsce)
    więc coś jest na rzeczy.
    Adarkar
    Level 15  
    Dotarlem do instrukcji GW10 po niemiecku i tam jest takie sformulowanie:

"Funktionen im Zusammenhang mit DVB (Digital Video Broadcasting) stehen in Gebieten
    zur Verfügung, in denen digitale terrestrische Sendungen des Formats DVB-T (MPEG2
    und MPEG4-AVC(H.264)) oder digitale Kabel-Programmdienste des Formats DVB-C
    (MPEG2 und MPEG4-AVC(H.264)) angeboten oder digitale Satellitensendungen des
    Formats DVB-S (MPEG2 und MPEG4-AVC(H.264)) empfangen werden."

Czyli przy zakupie TX-P42GW10E trzeba byc ostroznym.
    AxelNext
    Level 38  
    Adarkar wrote:
    Czyli przy zakupie TX-P42GW10E trzeba byc ostroznym.
    Otóż to.
    Z opisu wynika, że najważniejszy jest "region" na który TV był przeznaczony.
    Adarkar
    Level 15  
    LOCOLOCO wrote:
    gwarancji podlegają w Polsce modele dystrybuowane w Polsce:
    http://www.panasonic.pl/oferta.php?sub=239

Dzwonilem do Panasonic Polska i od operatora od spraw technicznych na infolini otrzymalem informacje ze z serwisem gwarancyjnym modelu Panasonic TX-P42GW10E nie ma problemu. Panskie informacje sa niescisle i wprowadzaja w blad.
    AxelNext
    Level 38  
    Adarkar wrote:
    z serwisem gwarancyjnym modelu Panasonic TX-P42GW10E nie ma problemu.
    Tak też myślałem, ale zawsze lepiej się upewnić bo słyszałem już o gwarancjach producenta, dystrybutora, importera, sprzedawcy itd. itp. :turn-l:
    maru34
    Level 1  
    Model P50GW10 jest objęty gwarancją europejską. Pytałem przed zakupem Panasonic Polska i otrzymałem odpowiedź "Uprzejmie informujemy, że telewizor kupiony zagranicą w kraju będącego członkiem UE będzie naprawiony gwarancyjnie. Do zgłoszenia naprawy gwarancyjnej potrzebna jest paneuropejska książeczka gwarancyjna wypełniona, podstemplowana i podpisana przez sprzewdawcę."
    TV Posiada wszystkie tunery (DVB-C, DVB-T, DVB-S/S2 i oczywiście analogowy) Wszystkie tunery można uaktywnić po wybraniu kraju Niemcy. Osobiście sprawdziłem każdy z tunerów i oto wnioski:
    1. Tuner analogowy działa bez problemu
    2. Tuner DVB-T znalazł polskie programy naziemnej tv cyfrowej, ale z ustawieniami fabrycznymi słychać tylko fonię. Aby zobaczyć obraz trzeba specjalnie pogrzebać w menu DVB-T i włączyć opcję programów HD. Po tym zabiegu możliwe jest oglądanie programów w MPEG4.
    3. Tuner DVB-C nie jest widoczny - ale można go uaktywnić z któregoś z zagłębionych menu. Znalazł mi wszystkie programy kablowe dostpne w warszawskiej sieci ASTER (oczywiście były zakodowane, poza ptogramen Aster info i TV biznes, które działają ok)
    4. Tuner DVB-S/S2. Jeżeli chodzi o programy FTA z HotBird to w przypadku programów SD wszystko działa (HD niestety nie można sprawdzić - bo nie ma w tej chwili HD-FTA z tego satelity). Testowałem ten model również z najnowszym modułem CI Cyfry+ HD (z najnowszym softem v.11) i NIESTETY DEKODUJE TYLKO PROGRAMY SD. Programy Cyfra Plus Sport HD i Film HD nie dekodują się. Problem tkwi w oprogramowaniu TV. Na niemieckich forach znalazłem najnowszy soft do TV (v. 1411 - plik SDDL.sec), ale moduł Cyfry nadal nie działa w HD. Podobno moduł Polsatu działa - ale nie sprawdzałem osobiście.
    Jeżeli komuś udało się sprawdzić czy Cyfra HD działa z innymi modułami CI (AstonCrypt / Diablo CAM) to byłbym bardzo wdzięczny za info....
    CSA
    Level 12  
    Używam TX-P42GW10E
    - telewizor wspiera DVB-T MPEG4, aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia bo wyłączyli kanały testowe, telewizja analogowa działa ładnie z polską fonią
    - telewizor obsługuje DISEQC 1.1 i pozwala oglądać kanały z czterech satelitów, nie wspiera obrotnicy
    - lista kanałów to miazga, ustawienie tego ręcznie jest praktycznie niemożliwe, trzeba wyszukiwać po transponderach, najpierw te polskie a potem dać uaktualnienie kanałów inaczej można się zajechać fizycznie (ciężkie uszkodzenie kciuka), miesza radia z telewizjami
    - telewizor szybko przełącza kanały zarówno telewizji analogowej jak i DVB-S/S2
    - HD z Astry i HB działa wyśmienicie, sprawdzone na Cyfra+ HD moduł Aston 2.23 i Cyfrowy Polsat na module CAM od Polsatu, jak kupię Diablo 2.2 to powiem jak działa na Diablo i TnK
    - żeby mieć dostęp do wszystkich opcji trzeba ustawić kraj Austria język Polski (parodia)
    - telewizor ma problemy z obsługą HDCP ze sprzętami Onkyo, Technics i Ezybox, wymagana aktualizacja oprogramowania
    - odtwarza filmy MPEG4 AVCHD z kart pamięci, zalecana konwersja do 720p lub 1080p, pozwala na przeglądanie plików JPEG, MP3 podobno też działa ale nie sprawdzałem i nie wiem po co miałbym słuchać MP3 na telewizorze
    - jakość obrazu, znakomita, jakoś dźwięku przeciętna (dobrze mieć jakiś porządny sprzęt audio żeby nie być zmieszanym)
    - gwarancja europejska dla wszystkich posiadaczy dowodu zakupu 2 lata