Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuner TV Philips SAA7134 - brak dźwięku

szczuru 02 Feb 2010 19:04 3452 2
    szczuru
    Level 12  
    Witam, posiadam w/w tuner (nie wiem jakiej dokładnie marki ale pod taką nazwą wyświetla mi się w menedżerze urządzeń). Wiem, że na forum jest mnóstwo tematów nt tunerów z tym chipsetem ale po przewertowaniu ich nadal nie mogę korzystać z niego "w pełni komfortowo". Tzn po zainstalowaniu sterowników tuner nie działa pod ChrisTV - nie ważne czy wybiorę "Generic Tuner without HW MPEG Encoder" czy "Medion TVTuner" ("ktoś/gdzieś" polecał to ale mimo wszystko nie działa) bo ani nic nie wyświetla ani nic nie znajduje. Natomiast w programie Dscaler po skonfigurowaniu go tak:

Tuner TV Philips SAA7134 - brak dźwięku
    Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek" - popraw. mat_ed

Udało mi się uzyskać bardzo dobry obraz ale za to brak dźwięku. Tuner nie posiada także osobnego wyjścia audio (tzn nie wiem jak to nazwać ale chodzi o podłączenie kablem audio z CDROM'u [tak jak np w moim drugim tunerze]). Tuner posiada następujące porty:

-SVIDEO IN
    -VIDEO IN (Chinch)
    -AUX OUT (Jack)
    -AUX IN (Jack)
    -TV (RF)
    -RADIO (RF).

Z tunerem walczę na komputerze:

AMD Athlon XP 2600+ na płycie Gigabyte GA-7N400S(-L)
    768 mb rAM (ddr1)
    Ge Force FX 5200
    Windows XP SP3

Z góry dziękuję za wszelka pomoc :)
    buli439
    Level 12  
    Ja ze swoja karta tv miałem podobny problem musiałem na karcie z wyjścia audio out u ciebie aux out podłączyć do wejścia na mikrofon na płycie głównej kabel jack <-->jack . Spróbuj
    szczuru
    Level 12  
    @buli439, twój sposób niestety nie działa :( Myślę, że to wina sterowników. Udało mi się odczytać model karty, jest to:
    KWORLD TV Tuner "KW-TV7134RF-PRO". Niestety po pobraniu sterowników (kilku różnych)ze strony producenta (Kworld.pl) jest "lepiej" - mianowicie mam ładny obraz i dźwięk (czyli dźwięk leci przez szynę PCI) ALE mam tylko 1 kanał. W żadnym programie nie mogę go zmienić (przy skanowaniu co sekundę wyszukuje ten sam kanał, tak jakby karta była "sztywno" na niego ustawiona) prócz Dscaler'a ale w nim nadal nie mam dźwięku.

//Edit

Problem rozwiązany :) Okazało się, że był konflikt sterowników. Windows mimo wskazania mu nowych sterowników (po uprzedniej deinstalacji sprzętu) i tak instalował te same sterowniki. Dobrymi sterownikami okazały się te ze strony producenta :)