Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes actros 3340 , skrzynia joystic,problem z biegami

02 Lut 2010 21:58 10479 11
  • Poziom 2  
    Witam
    Bardzo proszę o pomoc.Mam problem z biegami. Skrzynia biegów półatomatyczna z joystikiem. Mercedes Actros 3340, rocznik 1999.Podczas jazdy nie wchodzą półbiegi,po wrzuceniu półbiegu jest zgrzytnięcie i wyrzuca na luz.Podczas postoju po przełączeniu biegów na dolną skrzynię wyświetlacz wyświetla bieg , ale gdy ruszam wywala na luz.
    Komputer pokazuje błędy
    INS 01109
    WS 11011
    MR 02026
    Jak można tą usterkę usunąć?
  • Poziom 13  
    Witam.Na poczatek bym ci radzil przeprowadzic nauczanie skrzyni biegow.Nie wiem co oznaczja te bledy-nie mam dostepu do star diagnosa.Napewno pierwsza cyfra oznacza wage uszkodzenia.
    0 -Zglosic przy nastepnej obsludze.
    1-Naprawic w mozliwie szybkim czasie.
    2-W kazdej chwili dalsza jazda moze byc nie mozliwa.
    Procedure nauczania skrzyni chyba kiedys widzialem na forum,ale nie jestem pewny.Jezeli nie znajdziesz wyslij adres mail to ci ja posdesle.
  • Poziom 2  
    Dzięki za informacje. Na drugi dzień półbiegi zaczęły działać.Czy może to być związane z temperaturą ? Na drugi dzień u nas była odwilż. Gdzieś czytałam ,że problem może być z elektrozaworem na skrzyni biegów, ponoć w Scaniach tak jest, zwłaszcza przy ujemnych temperaturach powietrza.Może warto przesmarować czymś te zawory.
  • Poziom 13  
    Witam.Tak moze byc zwiazane z temperatura,ale te kody bledow radze ci zapisac i okazac przy przegladzie,moga byc bardzo istotne w razie. by pojawily sie inne usterki.
  • Poziom 10  
    Cześć, ja mam takie opisy powyzszych usterek..
    WS 1011 - roznica zuzycia okladzin hamulcowych pomiezy hamulcami 1 osi przedniej;
    INS 1109 - stan wejscia cyfrowego X1 19/9 - prawa blokada kabiny kierowcy - jest nieprawidllowy;
    MR 2026 - poziom oleju silnikowego jest za wysoki lub za niski.
    Pzdr
  • Poziom 13  
    Witam.Pytanie do kolegi H turek.mozesz mi wyslac? Kody bledow do MB.Moge sie wymienic na scania,man,abs haldex.Z gory dziekuje.
    mirek99ster(malpa)googlemail.com
  • Poziom 2  
    Witam, mam podobny problem. w actrosie nie działaja mi biegi. w czasie jazdy jadąc na 4 biegu, zablokowała się skrzynia biegów. Nie można było ani zmniejszyć ani zwiększyć biegu. po ponownym właczeniu auta, skrzynia się odblokowała, ale już nie właczała biegów. Mozna było wrócić nim jedynie w trybie awaryjnym na baze. na wyswietlaczu swieci się cały czas N. prosze o pomoc i wskazówki co mozna dalej teraz zrobić.
  • Poziom 21  
    Zrób diagnostykę komputerową. Przyczyn może być sporo, od usterki elektrycznej po mechaniczną.
  • Poziom 13  
    Maciek19464 napisał:
    Witam, mam podobny problem. w actrosie nie działaja mi biegi. w czasie jazdy jadąc na 4 biegu, zablokowała się skrzynia biegów. Nie można było ani zmniejszyć ani zwiększyć biegu. po ponownym właczeniu auta, skrzynia się odblokowała, ale już nie właczała biegów. Mozna było wrócić nim jedynie w trybie awaryjnym na baze. na wyswietlaczu swieci się cały czas N. prosze o pomoc i wskazówki co mozna dalej teraz zrobić.
    A czy w tedy przypadkiem nie był używany "magnez" na impulsatorze?
  • Poziom 2  
    nie nie był nigdy używany magnez. jaw włączam wteczny mruga tylko R, ale się nie włacza. tak samo biegi do przodu. jest to mercedes 1846 mp1 (2003rok)

    Dodano po 12 [minuty]:

    a moze ktos wie co oznacza bład GSa8096
  • Użytkownik usunął konto