Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"prostownik" z alternatora

michał Rado 02 Feb 2010 23:50 16054 27
    michał Rado
    Level 10  
    witam. od dłuższego czasu poszukuje rozwiązania dla problemu z jakim sie spotykam dość często a mianowicie problemy z rozruchem diesli. posiadam kilka pojazdów różnego typu ( koparka , kilka busów) większość w dieslu i bez świec żarowych i przy ujemnych temp są problemy z zapaleniem. z tego co sie orientowałem to zakup stacji rozruchowej to koszt przeszło 1000 zł. zastanawiałem sie nad budową własnego prostownika z opcją rozruchu ale nie jestem orłem w elektryce. zastanawiam sie czy nie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie alternatora od diesla 90 A ( vw passat bo taki mam) zasilanego silnikiem 230V. proszę o opinie na ten temat jakie rozwiązanie będzie lepsze i ciekawsze
    Z poważaniem
    Michał R.
    Rzuuf
    Level 43  
    Witam!
    Prąd 90A jest za mały dla rozruchu diesla, ale jeśli będziesz dysponował 1 sprawnym stale naładowanym akumulatorem o pojemności 100Ah, to ruszysz wszystko. Taki akumulator ma prad rozruchowy kilkaset amper (widziałem nawet w charakterystyce 900A)!
    A jak będziesz łączył prąd z alternatora z silnikiem "uwiązanym" do sieci? Długi kabel sieciowy (niebezpieczne napięcie), czy długi kabel od alternatora (o grubości palca)?
    Akumulator jest w pełni "mobilny" i bezpieczny, dodaj mu wózek i problem masz "z głowy".
    Radek18
    Level 15  
    Też myślałem na podobnym rozwiązaniem ale jest dużo "ale" co do tego rozwiązania. Chcąc pobrać 90A z alternatora potrzebujesz silnik o mocy minimum 1,5 kW żeby go napędzać. I jak policzysz to sprawność układu z przeniesieniem napędu, nie będzie za duża. Poza tym nie wiem jak wygląda charakterystyka przeciążeniowa alternatora, bo w ciężkich rozruchach np koparki 90A to nie tak dużo jeśli ma to być solidne wspomaganie. Jeśli potrzebujesz solidnego wsparcia rozruchu to polecam stacje BESTER'a. A jeśli chcesz coś sam zrobić to i tak potrzebujesz solidnego trafo i dobrych diod prostowniczych a to nie jest taki tani interes.
    BRYS_
    Level 22  
    Jeśli już tak kombinować to co najmniej 3 alternatory 120 A napędzane łańcuchem lub paskiem rozrządu od silnika spalinowego.Oczywiście dodatkowe mocne diody na wyjściu by się wzajemnie nie obciążały i odłączany układ wzbudzenia alternatorów w momencie odpalania silnika.
    Można też kupić agregat prądotwórczy 220v z uszkodzonym uzwojeniem i przewinąć go by dawał 12v.Całkiem wykonalne tylko że z braku gotowych rozwiązań nikt tego w praktyce nie robi.
    mczapski
    Level 39  
    Jeśli już koniecznie chcesz uruchamiać z sieci energetycznej to jednak lepsze będzie urządzenie rozruchowe, czyli trafo odpowiedniej mocy i zespół prostownikowy. 100 A uzyskasz dość łatwo i chyba przy mniejszym ciężarze niż twoja propozycja. Dodatkowo w perspektywie możliwość ograniczenia napięcia (automatyka). Alternatywnie po przeróbkach zasilacz inwertorowy (spawarka). Tyle, że do tego to już trochę wiedzy trzeba mieć. Proszę pamiętać, że energia nie bierze sie z nikąd i musi być sposób na jej dostarczenie w odpowiedniej ilości. A rozruszniki silników dużych to rząd 5 - 6 kW i więcej.
    zbychu80
    Level 16  
    BRYS_ wrote:
    Jeśli już tak kombinować to co najmniej 3 alternatory 120 A napędzane łańcuchem.

Już słyszę takiego grzechotnika z 500 metrów :D
    BRYS_ wrote:
    Można też kupić agregat prądotwórczy 220v z uszkodzonym uzwojeniem i przewinąć go by dawał 12v.Całkiem wykonalne tylko że z braku gotowych rozwiązań nikt tego w praktyce nie robi.

Uwzględniając prądy jakich potrzeba do rozruchu silnika trzeba agregatu z silnikiem z 5kW, nie wspominając o nawijaniu uzwojeń drutem Φ 5mm licząc 28A/mm2 :D
    michał Rado
    Level 10  
    dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź.
    w temacie nie chodzi mi o zrobienie urządzenia z którego będe mógł odpalić dużego diesla bez jego baterii tylko o urządzenie wspomagające czyli pracujące około 10 min jeśli okaże sie ze bateria nie wystarczy, do tej pory urzywałem prostownika 6 A ale czas doładowania akku jest zbyt duzy. co do silnika nie ma problemu, mam hehe kosiarke czyli silnik z kołami juz i myślałem do tego dopiąć alternator ( oczywiście po uprzednim wymontowaniu nozy tnących :))
    z zasilaniem nie ma problemu bo auta stoją przy domu a 30 m kabla dla kosiarki to norma a do części instalacji 12 V wystarczą kable rozruchowe.
    co do sprawności to i tak wychodzi lepiej niż grzanie silnika farelką , bo tak też już było.
    czyli ogólnie widze ze nie ma chyba większych przeciwskazań co do konstrukcji.
    pozdrawiam Michał
    mczapski
    Level 39  
    Zrobisz co zechcesz. Weź jednak pod uwagę, że twoje rozwiązanie będzie po pierwsze mało sprawne a po drugie chyba nieporęczne. Silnik napędzający musi mieć moc ponad 1 kW a w kosiarce jest z osią pionową przeważnie. Napęd pasowy trochę kłopotliwy. I sprawa kolejna to napisałeś o samochodach i maszynach roboczych co raczej kojarzy się z instalacją 24 V.
    wowka
    Level 28  
    co do alternatora i silnika z kosiarki to mialem plan takie cos zrobic ale jest pare problemow.

Przy "spieciu" paskim klinowym silnika i alternatora na stale bedzie problem z odpaleniem na sznurek - za duze opory paska wiec musi byc sprzeglo

Kosiarka bez noza pracowac nie bedzie - trzeba dorobic kolo zamachowe

problem ze sprzeglem - albo zastosowac sprzeglo ze sprezarki klimatyzacji albo zrobic reczny naciag paska, ale to tez problemowe rozwiazanie

Alternatory maja taki kierunek obrotow ze przy zastosowaniu paska alternator musi byc ponizej silnika - robi sie z tego troche duzy klamot. Mozna spiac na sztywno bez paska ale alternator potrzebuje duzych obrotow

Po przemysleniu doszedlem do wniosku ze to za duza kombinacja, szczegolnie z tymi sprzeglami i paskami. Bez tokarki bedzie ciezko zpiac alternator z silnikiem
    Anonymous
    Anonymous  
    michał Rado
    Level 10  
    wowka wrote:
    co do alternatora i silnika z kosiarki to mialem plan takie cos zrobic ale jest pare problemow.

Przy "spieciu" paskim klinowym silnika i alternatora na stale bedzie problem z odpaleniem na sznurek - za duze opory paska wiec musi byc sprzeglo

Kosiarka bez noza pracowac nie bedzie - trzeba dorobic kolo zamachowe

problem ze sprzeglem - albo zastosowac sprzeglo ze sprezarki klimatyzacji albo zrobic reczny naciag paska, ale to tez problemowe rozwiazanie

kolega nie doczytał posta. mi chodzi o wykorzystanie kosiarki elkektrycznej któa działa bez noża i nie ma problemu z paleniem na sznurek.
    zwrućcie uwage że jak odpalacie samochód czy inny silnik spalinowy ze starterem elektrycznym po dłuższym postoju to nie idzie mu to tak łatwo a po już 5 minutach pracy jest całkiem inacze, wiadomo ze silnik sie nagrzewa i lepiej pali ale też na całkiem inny poziom baterii. jak znajde wiecej czasu to sie za to wezme i złoże raport, zobaczymy
    Radek18
    Level 15  
    Pozwolę sobie przypomnieć że silnik z kosiarki nie ma 1,5kW mocy jak już pisano o tym wcześniej :)
    Ride
    Level 16  
    Może jednak warto przemyśleć budowę własnego "wózka rozruchowego" z dwoma akumulatorami 120Ah/12V. Ich ceny zaczynają się od ok. 300zł/szt., a taki zestaw [zawsze naładowany i przechowywany w ogrzewanym pomieszczeniu] pomoże w uruchomieniu podczas mrozów co najmniej kilku dużych pojazdów.
    michał Rado
    Level 10  
    Radek18 wrote:
    Pozwolę sobie przypomnieć że silnik z kosiarki nie ma 1,5kW mocy jak już pisano o tym wcześniej :)

a ile ma mocy silnik od kosiarki?
    z tego co ja sie orientuje to moc silników w kosiarkach siega pod 2 KW chyba ze mowa o podkaszarkach ale to nie w tym temacie.
    Rzuuf
    Level 43  
    Kosiarki elektryczne (na "żyłkę") mają silniczek o mocy ok. 150W, więc nie nadają się do napędu czegokolwiek, oprócz tej żyłki koszącej trawę. Alternator napędzany takim silniczkiem da ok. 100W (jak dobrze pójdzie), to jest śmiech, a nie moc, więc chyba użyjesz kosiarki spalinowej.
    Kosiarki spalinowe mają silniki o mocy od ok. 1 do 3KM (=0,78 do 2kW). Jeżeli znasz typ, to można odszukać dane techniczne.
    U Ciebie ograniczeniem będzie alternator - jego 90A przy 12V oznacza moc ok. 1,5KM, ale jeśli liczysz na to, że da Ci on więcej prądu, niż akumulator - to jesteś w błędzie, prędzej spalisz diody lub uzwojenia.
    Dobry akumulator 100Ah daje prąd startowy nawet 900A - czyli 10 razy tyle, co Twoja nieszczęsna kombinacja kosiarkowo - alternatorowa, która przy próbie poboru 200A okaże się "jednorazowego użytku".
    Chcesz koniecznie coś takiego zrobić, to zrób, ale potem się nie dziw, że szkoda było Twojej roboty i materiału.
    Pamiętaj jeszcze o jednym: alternator dla swojego startu MUSI pobrać prąd z akumulatora, bez zasilania uzwojenia wzbudzenia nie da prądu.
    Radek18
    Level 15  
    michał Rado wrote:

kolega nie doczytał posta. mi chodzi o wykorzystanie kosiarki elkektrycznej któa działa bez noża i nie ma problemu z paleniem na sznurek.

Autor wyraźnie pisze że chce do tego celu zaangażować kosiarkę elektryczną więc raczej moc 1,5kW to już max co może siedzieć w kosiarce elektrycznej.
    Rzuuf
    Level 43  
    To po co alternator???
    Jeżeli "gdzieś tam" trzeba ciągnąć kabel, to na końcu kabla należy dać transformator i diody prostownicze. Taki zestaw ma znacznie większą sprawność, niż kombinacja: silnik elektryczny + alternator.

Takie zbędne przetwarzanie energii z elektrycznej na mechaniczną i znów na elektryczną, przypomina mi stary kawał:
    złodziej staje przed sadem, sąd pyta:
    - Co oskarżony zrobił z wódką, którą ukradł?
    - Sprzedałem.
    - A co oskarżony zrobił z tak uzyskanymi pieniędzmi?
    - Przepiłem ...
    romoo
    User under supervision
    3 transformatory od mikrofalówki robią cuda .
    Wystarczy wyciąć uzwojenie 2100V i nazwoić 5 zwoi na każdym połączone szeregowo.
    Przewód 35mm2 prąd zwarciowy ponad 1000A przy napięciu jałowym 15V.
    Koszt zakupu ok 70zł na szrocie- liczą drogo bo dużo miedzi tam siedzi.
    Sprawuje się to jak rozruch za 2kPLN - albo i lepiej.
    Chris_W

Level 39  
    Znajomy kupił spawarke z prostownikiem z jakąś pośrednią formą 'rozruchu'. W każdym razie zdechły ciągnik c330 po 5min mozna było odpalić ( ładowanie oraz wspomaganie akumulatora podczas rozruchu). Kosztowała chyba 500pln.
    cdan
    Level 1  
    3 transformatory od mikrofalówki?
    A można jakiś schemat prosić?:) I ewentualnie regulację 12/24V zrobić?
    BRYS_
    Level 22  
    cdan wrote:
    3 transformatory od mikrofalówki?
    A można jakiś schemat prosić?:) I ewentualnie regulację 12/24V zrobić?

Po co dorabiać jakąkolwiek regulację do czegoś co ma ok.1KW mocy i napięcia rzędu 2000 v i w rękach amatora/elektronika jest naprawdę śmiercionośną zabawką!!!
    Takie trafa są chętnie wykorzystywane przez amatorów ekstremalnie wysokich napięć dla których wynalazki typu:Drabina Jacoba,lampy plazmowe,transformator Tesli są chlebem powszednim.
    Dużo lepszym rozwiązaniem jest kupno 1 fazowej spawarki o prądzie 300A i przewinięciu tylko jego uzwojenia wtórnego.
    -Niewygórowana cena
    -Dość łatwe przewinięcie
    -zakres 12/24 v nie stanowi problemu
    -wykorzystujemy diody spawarki
    -prawdopodobnie uzwojenie będzie aluminiowe więc przewijamy je miedzią co znacznie poprawi parametry trafa no i jednocześnie nie psujemy samej spawarki.
    roberttrz28
    Level 10  
    po co tak utrudniać sobie życie ja mam ciagnik c-330 akumulatory dwa 6v 165ah tej zimy skończyły 5 lat czyli juz emerutura i nie sprawne świece żarowe mam prostownik 15a bez rozruchu i w zime przy -20 zapalałem na tym prostowniku bez problemu za drugim razem na rosprężniku zapalał a jak go poładowałem godzine przed rozruchem to i za pierwszym na twoim miejscu to bym kupił prostownik z rozruchem 75a za 200-300zł jeśli on by nie pomógł to bym poszukał inej przyczyny przepalone kable masowy lub ten co idzie do rozrusznika na tym są duże straty
    karendt
    Level 2  
    Też myślę nad czymś podobnym.
    Popatrzcie tu Link
    Amerykanie nie takie rzeczy wymyślili, jest trochę w tym temacie filmików na YT
    Koleś ma rozruch 175A + 110 V z przetwornicy

nie jest to takie głupie chyba, nawet wliczając straty
    Miracle Woman SM
    Level 19  
    Trafo 1kW ma moc rozruchową 3,5kW i nie ma problemu z odpalnie , robie takie rzeczy od dawna. I nie ma zwrotów gwarancyjnych bo uzwojenie wtórne 18mm^2 daje radę nawet największym głodomorom prądu. Trafo daje napięcia 13, 14,5, 16V .

"prostownik" z alternatora
    MACIEK_M
    Level 29  
    Można budować takie skomplikowane wynalazki, tracić czas i pieniądze, a potem okaże się, ze przedłużacz jest i tak za krótki, a poza tym bieganie po placu z przedłuzaczem 230V czy nawet 400V, do bezpiecznych nie należy. Jako praktyk polecam akumulator rozruchowy 12V lub dwa dla 24V na wózku i nieduży prostownik do doładowania. Pewne, tanie, niezawodne i bardzo bezpieczne.
    karendt
    Level 2  
    A coś takiego: Link
    Bardzo mobilny, w razie konieczności podładuje i wspomoże rozruch (50A zawsze coś).
    Nie zawsze jest możliwość ciągnięcia kabli, albo trzymania w pogotowiu zapasowego akusa pod ładowaniem,
    W mojej sytuacji koszt by był praktycznie zerowy bo i silnik od piły ok 2hp jak i alternator 70A mam
    MACIEK_M
    Level 29  
    -> karendt, jak masz silnik od piły i alternator 70-tkę to faktycznie koszty wykonania sa zerowe.
    konteno
    Conditionally unlocked
    troszkę większy silnik i alternator to trzymanie pojazdu pod chmurką w ponad 30 stopniowe mrozy przestaje być straszne (gdy mamy w bagażniku ten sprzęt) . jest to o tyle praktyczne że w razie potrzeby budujemy sprzęt z odpowiednim alternatorem (na 12 lub 24 V ) choć można pokusić o zrobienie przeróbek w regulatorze napięcia by móc uzyskiwać 12 lub 24V w zależności od aktualnych potrzeb